K1 i Boks

Sprema se novi veliki boksački event? Gervonta Davis predvodit će priredbu, Oleksandr Gvozdyk protiv ‘Meksičkog čudovišta‘?

Oleksandr Gvozdyk (lijevo) | Gervonta Davis (desno)

 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia | Patrick Smith/Getty Images/Profimedia
Boksačkim kuloarima kruže špekulacije kako se radi na ugovaranju spektakularnog boksačkog eventa koji će vjerojatno održati u SAD-u

Saudijci sve više vode glavnu riječ na boksačkom tržištu i spremni su nekoliko puta godišnje organizirati velike i spektakularne boksačke evente kojima pridobivaju simpatije boksačkih fanova.

No, ne smijemo zaboraviti na SAD i Veliku Britaniju. Amerikanci i Britanci dugi niz godina vodeće su sile na boksačkom tržištu, ali neće im biti lako parirati Saudijcima. Reagirati moraju brzo i ne počnu li isporučivati priredbe za pamćenje, Saudijci će u potpunosti preuzeti konce ove igre.

Među najpopularnijim boksačima koji zasad nisu pronašli zajednički jezik sa Saudijcima svakako je Gervonta Davis, WBA-ov svjetski prvak u lakoj kategoriji. Davis je ranije ove godine poručio Saudijcima kako mu moraju poslati barem dva Ferrarija na kućna vrata, ako žele da stupi s njima u pregovore. Turki Alalshikh, glavni čovjek zadužen za organizaciju boksačkih evenata u Saudijskoj Arabiji ošto je uzvratio.

‘‘Poslat ćemo ti dvije boksačke rukavice ako hoćeš i to je sve.‘‘, riječi su kojima je Turki ušutkao samodopadnog Gervontu.

Lako je moguće da Gervonta Davis postane svojevrsni predvodnik otpora Saudijcima i da nastavi svoju karijeru kao glavna zvijezda američkog boksačkog tržišta, ali veća je vjerojatnost da će saudijski petrodolari ipak privući Davisa te ćemo ga kroz skorije vrijeme gledati kako boksa na saudijskom tlu.

Vrijeme će pokazati u kojem smjeru će ići ova priča, ali prije nego Gervonta debitira u Saudijskoj Arabiji, čini se kako ga čeka veliki meč koji će se gotovo sigurno održati u SAD-u. Michael Benson prenio je vijest Boxing Scene portala, a navodno se radi na velikom eventu koji će ponuditi nekoliko sjajnih boksačkih mečeva.

Gervonta Davis trebao bi boksati protiv Franka Martina (18-0) na toj priredbi, dok će David Benavidez Jr. (28-0) rukavice ukrstiti s Oleksandrom Gvozdykom (20-1-0), nekadašnjim WBC-ovim svjetskim prvakom u poluteškoj kategoriji (-79,4 kg).

Frank Martin drugorangirani je izazivač na WBA-ovoj ljestvici izazivača, ali mogao bi dobiti priliku prije prvorangiranog Williama Zepede koji je boksao proteklog vikenda i porazio je Maxija Hughesa. 29-godišnji boksač iz Detroita prošle godine je bio određen kao obvezni izazivač za WBC-ovu svjetsku titulu, pristao je na meč protiv Shakura Stevensona, ali ubrzo se povukao iz te borbe. Martinu je bilo ponuđeno milijun američkih dolara za borbu protiv Shakura, što nije zadovoljilo njegove potrebe.

‘‘Verbalno sam pristao na meč bez znanja o iznosu honorara. Nakon što sam saznao koliko ću novca dobiti, nisam bio zadovoljan. Htio sam više. Milijun dolara je samo milijun dolara i ne ostaje vam puno nakon što platite porez i trenere. Nisam tražio neku ludu cifru s obzirom na novac koji on (Shakur) dobiva. Mogli smo se boriti, ali sve je propalo zbog nesuglasica oko novca.‘‘, rekao je Martin u intervjuu za QueensoftheR.

Martinu se sada otvara prilika za veliki meč protiv Gervonte, a s obzirom da je Gervonta ipak nešto veća zvijezda od Shakura Stevensona, vjerojatno je i honorar obojice boksača veći u ovom meču. Naravno, preostaje pričekati službenu potvrdu.

Kad je u pitanju drugi najavljeni meč, zanimljivo je kako David Benavidez konačno planira prelazak u višu kategoriju. Američko-meksički boksač trenutno boksa u super srednjoj kategoriji (-76,2 kg), WBC-ov je privremeni prvak, ali nikako ne uspijeva ishoditi meč protiv Canela Alvareza. Benavidez očito ne planira gubiti vrijeme i spreman je okušati se u višoj kategoriji.

Oleksandr Gvozdyk nekoć je bio na glasu kao ponajbolji poluteškaš na svijetu, ali 2019. godine naišao je na Artura Beterbieva. Gvozdyk je u tom meču poražen prekidom u 10. rundi, a neposredno nakon meča prevezen je u bolnicu zbog bolova u stražnjem dijelu glave i sumnje u unutarnje krvarenje. Ispostavilo se da je Gvozdyk pretrpio potres mozga, a Ukrajinac se nakon tog meča povukao iz boksa.

U ring se vratio prošle godine, ohrabren sparinzima s Canelom Alvarezom. Gvozdyk je dobro izgledao na tim sparinzima i Canelo ga je potaknuo da se vrati profesionalnom boksu. Gvozdyk je uvažio savjet i upisao je tri pobjede u jednako toliko nastupa nakon poraza. Sada mu se potencijalno otvara prilika za boksački meč protiv sjajnog Benavideza.

Još jednom napominjemo, ovaj event zasad je u okvirima špekulacije i službena potvrda tek se čeka. Nadamo se da taj dio neće izostati.

Linker
19. travanj 2024 11:07