K1 i Boks

Sprema se novi veliki boksački meč u lakoj kategoriji? ‘Mislim da je vrijeme za šahovsku partiju‘

Shakur Stevenson (lijevo) i Vasyl Lomachenko (desno)

 Screenshot (youtube, Top Rank Boxing)
Shakur Stevenson prozvao je Vasyla Lomachenka na međusobni obračun, ali Lomachenko i dalje želi revanš s prvakom

Puno prašine podiglo se drugom polovicom petog mjeseca nakon meča između Devina Haneyja i Vasyla Lomachenka. Bio je to meč za apsolutnog prvaka u lakoj kategoriji, a Devin Haney uspješno je obranio sve četiri najveće svjetske titule (WBO, WBA, IBF, WBC).

Prašina se podigla jer mnoštvo je onih koji su smatrali da je Lomachenko zaslužio pobjedu u tom meču. Haney je slavio jednoglasnom odlukom sudaca, ali bio je to jedan vrlo tijesan meč. Neko vrijeme pričalo se o samom meču, a Lomachenko je zazivao revanš.

Kako je vrijeme odmicalo, situacija se primirila i zasad nema nikakvih naznaka da će doći do revanša. No, još jedan elitni boksač u lakoj kategoriji čeka svoju priliku za napad na titulu i posljednjih dana odlučio se na prozivke ka samom prvaku. Radi se o Shakuru Stevensonu (20-0), boksaču kojeg mnogi smatraju generacijskim talentom i potencijalom za ispisivanje boksačke povijesti. Stevenson je ove godine debitirao u lakoj kategoriji i tehničkim nokautom u šestoj rundi porazio je Shuichira Yoshina. Ta pobjeda gurnula ga je visoko u poretku izazivača. WBC ga svrstava na drugo mjesto, odmah iza Lomachenka, dok je Shakur na WBO-ovoj ljestvici prvorangirani izazivač. Stevenson želi meč protiv apsolutnog prvaka Haneyja, ali prema Shakurovim navodima, Haney zasad ne pokazuje interes za obračunom

Devin Haney navodno razmišlja o prelasku u višu kategoriju i stoga se Stevenson odlučio okrenuti drugim opcijama. Ako Haney već nije dostupan, Stevenson bi se rado obračunao s Lomachenkom, jer Lomachenko je nominalno drugi najbolji boksač u lakoj kategoriji.

‘‘Yo, Vasily Lomachenko. Ništa osim poštovanja za šampiona, zaslužio si te pojaseve. Nadam se da se oporavljaš i da je sve dobro s tobom. Mislim da je vrijeme za pravu šahovsku partiju na visokoj razini. Spreman sam za veliku borbu, idemo nešto učiniti.‘‘, napisao je Shakur putem svojih društvenih mreža, a ubrzo je dobio i odgovor od strane Lomachenka.

‘‘Shakure, hvala ti. Okej sam. No, žao mi je, ali ja imam nedovršenog posla s Devinom Haneyjem.‘‘, odgovor je sjajnog Ukrajinca, a Stevenson je nakon toga uputio još jednu poruku ka Lomachenku.

‘‘Razumijem, ali ako te on bude izbjegavao kao što izbjegavam mene, onda jedino meč između nas dvojice ima smisla.‘‘, zaključio je Stevenson.

Odluči li se Haney uistinu na prelazak u višu kategoriju, nema sumnje da će promotori usmjeriti fokus ka obračunu Lomachenka i Stevensona. Bio bi to odličan test za 26-godišnjeg Shakura Stevensona, a Lomachenko bi dobio novu priliku u velikoj borbi. Ipak, Devin Haney zasad drži sve karte u svojim rukama i čeka se sljedeći potez apsolutnog prvaka.

Linker
26. travanj 2024 13:42