K1 i Boks

Stigao je ključan dan za Hrgovića i Zhanga: Što se može dogoditi na današnjoj licitaciji honorara?

Filip Hrgović i Zhang Zhilei

 Ilustracija
Danas u poslijepodnevnim satima trebalo bi se jako puno toga znati o meču koji svi željno iščekujemo

17 dana prošlo je otkako je Zhang Zhilei prihvatio ponudu za meč protiv Filipa Hrgovića, meč kojim bi se dobilo obaveznog izazivača IBF prvaka teške kategorije. Sedam dana kasnije, određen je datum 24. veljače kao datum licitacije honorara. Taj dan je došao, danas u 18 sati trebale bi se otvoriti kuverte s ponudama zainteresiranih strana za pravo organiziranja tog meča.

Što je točno licitacija honorara? Zapravo, sam naziv već puno toga otkriva. Riječ je o procesu kojem može pristupiti bilo koji boksački promotor registriran od strane IBF-a te na kojem mogu dati svoju ponudu. Ponuda sadrži ukupni iznos koji su spremni utrošiti u honorare boksača, s unaprijed određenom podjelom. U ovom slučaju ona je 60/40 u korist bolje rangiranog Hrgovića. Najveći ponuđač postaje organizator meča te dobiva rok do kojeg boksači moraju potpisati ugovor za meč koji će imati određen termin i lokaciju. Taj rok u pravilu iznosi 30 dana.

U IBF-ov ured ponude mogu doći do najkasnije 17:45, u 18 će iste biti pročitane pred sudionicima, nakon čega će biti javno objavljene, zajedno sa zaključkom o tome kome je organizacija pripala.

Dakle, što se točno danas može dogoditi? Ovo je nekoliko opcija.

Hrgovićevi promotori - Wasserman Boxing

Trenutno nije poznato hoće li braća Sauerland ili netko drugi iz Filipove promotorske kuće biti na licitaciji, kao niti to hoće li od njih doći neka ponuda. Poznavajući njihov "modus operandi" posljednjih godina, možemo pretpostaviti da će oni ostati tihi i mirne duše organizaciju prepustiti nekome drugome. To je njihovo apsolutno pravo. U tom slučaju mogli bi svoje resurse preusmjeriti na promociju svog boksača, u ovom slučaju "El Animala", dok bi se svim logističkim sitnicama bavio onaj tko bi preuzeo organizaciju.

Osim toga, u Wassermanu vjerojatno nemaju niti ideju priredbe kojom bi sve učinili financijski isplativim, odnosno čime bi vratili uloženi novac. Iz ranijih primjera lako možemo zaključiti kako Wasserman posljednjih godinama sudjeluje samo u nekim slabijim "purse bidovima", dok svoje najpoznatije boksače (Eubank Jr., Briedis itd.) prepuštaju drugima. Najbolji primjer je meč Chrisa Eubanka Jr. protiv Liama Williamsa, kojeg je odradio Boxxer, nova promotorska kuća koja gaji suradnju sa Sky Sports televizijom.

Trenutno nije lako zamisliv scenarij u kojem će Wasserman, unutar ove licitacije, dati svoju ponudu, osim ako ona ne bude simbolična, čime bi samo pokazali svoje aktivno sudjelovanje, ali ništa više od toga.

Zhangov promotor - Matchroom Boxing

Da postoji ponuda kladionice za ovu licitaciju, tečaj na osvajanje organizacije od strane Matchrooma bio bi otprilike 1.15 ili manji. Tako trenutno stoje stvari, a objašnjenje zašto je to tako je zapravo vrlo jednostavno. Eddie Hearn je promotor kineskog boksača te je već surađivao s Hrgovićem kojeg jako cijeni. Također se pretpostavlja kako je spreman potpisati ugovor s hrvatskim teškašem čim mu ovaj aktualni istekne.

Osim toga, Hearn je već dobio licitaciju i za prošli Hrgovićev meč koji je došao do ovog statusa. Riječ je o propalom prošlogodišnjem meču protiv Michaela Huntera. Hearn je tada ponudio 606.666 dolara, od čega je 60 posto trebalo ići Hunteru. Organizaciju je osvojio budući da je bio jedini promotor koji se na licitaciji pojavio. Hunter je u tom trenutku bio slobodan boksač bez ugovora, dok trećih zainteresiranih strana nije bilo. Što se na kraju dogodilo s mečem je većini itekako poznato. Hunter je isti odbacio, potpisavši ugovor s Triller promocijom, a posljedice tog poteza nisu bile bolne. Jednostavno je uklonjen s IBF ljestvice koja je i dalje tek jedna od četiri.

Teško je pretpostaviti kakva bi ovdje mogla biti Hearnova ponuda, no pretpostavlja se da će biti velikodušniji. Prvi razlog je što je jedan od njih njegov boksač, a drugi bi bio u tome da pokaže Hrgoviću što može od njega očekivati pa bi to isto mogao biti prvi korak pregovora za prelazak u njegovu boksačku ergelu.

Hearn bi preuzimanjem meča mogao dodatno ojačati priču tako što bi isti postavio na program koji će vjerojatno u svibnju predvoditi Oleksandr Usyk i Anthony Joshua. Možda čak i na mjesto sunaslovne borbe čime bi taj "eliminator" dodatno dobio na vrijednosti. To bi bila svakako najbolja opcija za boksače koji bi dobili dodatni PR te bi ih gledali milijuni pred TV ekranima. Time se automatski pobjedniku ojačava pozicija jer je činjenica da status obaveznog izazivača zapravo ne osigurava meč protiv prvaka. Naime, vjerojatno ćemo do kraja godine imati apsolutnog prvaka, a onda će taj imati četiri obavezna izazivača, od strane svake elitne organizacije po jednog pa će tu krenuti nove igrice.

Može li se uključiti neka treća strana?

Minimalne su šanse da će se netko od dugogodišnjih elitnih promotora (Top Rank, Golden Boy, Queensberry, Al Haymon...) pojaviti na licitaciji. Da je meč prihvatio neki od ranije upitanih boksača to bi bilo realnije, ali u slučaju Hrgovića i Zhanga, teško da itko smatra kako tim mečem išta dobiva.

Ipak, jedna opcija postoji. To je gore spomenuti Boxxer, koji je vrlo jako ušao u ovu godinu te koji se s Matchroomom bori za britansku boksačku publiku, s tim da uz sebe imaju Sky Sports, TV kuću koja je 25 godina surađivala s Matchroomom, prije nego je Hearn odabrao petogodišnji ekskluzivni ugovor s DAZN-om. Boxxer bi mogao uskočiti s ciljem da poremeti i poljulja Matchroomove planove, budući da ovo ne bi trebao biti suviše skup meč. Tako da se nećemo iznenaditi ako se pojavi njihova ponuda, samo je pitanje kakav će biti njen iznos.

Što ako ne bude niti jedne ponude?

Naravno da je ovo uvijek opcija, iako najmanje vjerojatna. Ako svi iz nekog razloga odustanu, posebno Matchroom za kojeg ne znamo koji bi mogao biti razlog da to napravi, IBF bi vjerojatno odredio novi datum licitacije, uz nešto drugačije uvjete, a u međuvremenu bi timovi dobili novi rok za eventualni dogovor bez potrebe aktiviranja spomenutog procesa.

Ipak, vjerujemo da se ovo neće dogoditi i da ćemo danas napokon znati informacije koje nas zanimaju. Neke malo manje, poput toga koliko će koji boksač ovim putem zaraditi, a neke više, poput toga tko će meč organizirati. Lokaciju i datum možemo saznati danas, ali ona neće biti potvrđena, nego eventualno samo iznesena kao prijedlog onoga tko iz ovog procesa izađe kao pobjednik.

Linker
19. travanj 2024 00:43