K1 i Boks

Stigla nova potvrda da ćemo gledati meč Joshue i Wildera? WBC službeno odustao od meča Ruiza i Wildera

Deontay Wilder (lijevo) i Andy Ruiz (desno)

 Instagram (deontay Wilder, Andy Ruiz)
Jedna od četiri krovne svjetske boksačke federacije otkazala je eliminacijski meč za sljedećeg izazivača

Osim nedogovorenog meča između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja o kojemu se pričalo dobar dio ove godine, još jedan veliki teškaški meč bio je mjesecima tema u boksačkim kuloarima.

Deontay Wilder i Andy Ruiz prema brojnim navodima trebali su se međusobno obračunati za status sljedećeg WBC-ovog izazivača. Tyson Fury trenutno je nositelj WBC-ove titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a pobjednik meča između Deontayja Wildera i Andyja Ruiza postao bi obveznim izazivačem. U više navrata dolazile su informacije da smo jako blizu službene potvrde ovog meča, ali čim se pregovori pretjerano odulje, jasno je da postoji problem.

Jedna od glavnih naznaka da od ovog meča neće biti ništa jesu pregovori između Wildera i Anthonyja Joshue. Poznato je da Saudijci planiraju organizirati taj meč krajem ove ili početkom sljedeće godine, a za očekivati je da Wilder neće kompromitirati tako velik meč, odnosno neće riskirati protiv Andyja Ruiza.

Službena potvrda da se meč između Ruiza i Wildera neće dogoditi, došla je sinoć od strane samog WBC-a. Jedna od četiri čelne svjetske boksačke federacije potvrdila je kako odustaju od tog meča te se Ruiz i Wilder ipak neće boriti u ‘‘title eliminatoru‘‘.

‘‘WBC-ov upravni odbor odlučio je povući naredbu koja je donesena na prošlom godišnjem sastanku, a tiče se ‘finalnog eliminacijskog meča‘ između Deontayja Wildera i Andyja Ruiza Jr.-a kojim bi dobili sljedećeg obveznog izazivača.‘‘, objavio je WBC u svom službenom priopćenju, a dodali su kako će izdati novu naredbu po tom pitanju u 11. mjesecu, na službenom sastanku u Uzbekistanu.

Tako će 2023. godina proći bez meča za WBC-ovu svjetsku titulu. Prvak Tyson Fury boksati će krajem 10. mjeseca protiv Francisa Ngannoua, a s obzirom da obveznog izazivača očito neće dobiti ove godine, ‘‘Gypsy King‘‘ neće imati potrebe braniti titulu. Podsjećamo, Francis Ngannou i Tyson Fury neće se boriti za Furyjevu svjetsku titulu.

Što se tiče eliminacijskog meča za titulu, ukoliko Wilder i Joshua dogovore međusobni obračun, možemo očekivati da će WBC pobjednika tog meča imenovati obveznim izazivačem. Wilder je prvoplasirani boksač na WBC-ovoj ljestvici izazivača, dok Anthony Joshua zauzima treće mjesto. Između njih smjestio se Andy Ruiz koji će očito morati potražiti nekog drugog protivnika. Arslanbem Makhmudov četvrti je u poretku izazivača, a top 5 zatvara Frank Sanchez.

WBC-ovo odustajanje od meča između Wildera i Ruiza dobar je pokazatelj da ćemo uistinu gledati borbu između Joshue i Wildera, ali pričekajmo službenu potvrdu prije nego se krenemo radovati tom meču.

Linker
30. travanj 2024 17:34