K1 i Boks

Stigli su rezultati ponovljenih uzoraka Ryana Garcije: Američki boksač je pozitivan na doping i ovaj put

Ryan Garcia i Devin Haney (na podu)

 ADAM DELGIUDICE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
B uzorci Ryana Garcije su pozitivni, na potezu su NYSAC i WBC

Ryan Garcia suočava se s posljedicama nakon što su i njegovi uzorci B testova pokazali prisutnost zabranjene tvari Ostarin. Rezultati VADA testova prije i na dan njegove borbe protiv Devina Haneya 20. travnja bili su pozitivni, a u danas (četvrtak) je potvrđeno da su i B-uzorci pozitivni.

Ostarin je selektivni modulator androgenih receptora (SARM) koji stimulira rast mišića, a zabranjen je od strane Svjetske antidoping agencije (WADA) zbog svojih svojstava povećanja performansi. Ostarin nije odobren za ljudsku upotrebu ni u jednoj zemlji i često se nabavlja putem crnog tržišta​.

Borba je održana u Barclays Centeru u Brooklynu, New York, gdje je Garcia pobijedio, unatoč tome što je na vaganju "pao". Nakon toga je u jakom ispunjemom meču Haneya oborio u rundama broj sedam, deset i jedanaest, te je pobijedio većinskom odlukom.

Haney je pozvao New York State Athletic Commission (NYSAC) da poništi odluku. Garcia je dosljedno tvrdio da je nevin te je na društvenim mrežama iznio optužbe da je namješten. “Nije me briga hoću li ikada više zaraditi novac u boksu,” napisao je Garcia na X-u. “Vaš gubitak, ne moj. Zbog namještanja. Lol, šala na vaš račun.”

Victor Conte, bivši stručnjak za doping i sadašnji konzultant za legalne suplemente i kondiciju za Haneya, izjavio je: “Sada je teret dokazivanja 1000 posto na Ryanu Garciji da dokaže kako je došlo do izloženosti Ostarinu. Pravilo stroge odgovornosti zahtijeva od njega da dokaže da nije bilo namjere varanja, a ako to ne uspije, vjerujem da će biti i kažnjen i suspendiran od strane NYSAC-a. Znanstveni proces je potvrđen, a sada ćemo vidjeti može li Ryan dokazati bilo koju od divljih i ludih glasina koje iznosi na svakoj prilici.”

Pobjednik spornog meča je danas na sebi svojstven način reagirao na objave NYSAC-a, no izgleda da je ubrzo uklonio objave sa svog X računa.

Garcia je nastavio braniti svoju nevinost na društvenim mrežama, dok Haney i njegov tim zahtijevaju minimalnu jednogodišnju suspenziju i diskvalifikaciju koja bi preokrenula ishod borbe u Haneyjevu korist. Pat English, Haneyjev odvjetnik, dodao je: “On je napravio sprdnju od pravila i komisije. Boks je opasan sport... u ovom slučaju, nije bilo ravnopravnog igrališta jer je gospodin Garcia varao uzimajući Ostarin i zabranjene IV.”

Još uvijek nije zakazan datum saslušanja kako bi se utvrdila Garciaova sudbina – duljina suspenzije, iznos kazne ili hoće li ishod borbe biti promijenjen u no-contest ili diskvalifikaciju​.

Na čelu NYSAC trenutno je Melvina Lathan, koja će zajedno s WBC-om odlučiti o daljnjim koracima u ovom slučaju.

Linker
03. lipanj 2024 22:36