K1 i Boks

Što se dogodilo sa Zhangom? Joseph Parker nadboksao je nerazumljivo pasivnog Zhileija Zhanga

Joseph Parker

 Nick Potts/PA Images/Profimedia

Velik dio ‘‘Knockout Chaos‘‘ eventa nije obilovao pretjerano zvučnim i široj publici interesantnim mečevima. Međutim, sunaslovna borba večeri ponudila je okršaj dva zvučna imena teške kategorije i dobru uvertiru u glavnu borbu večeri.

Zhilei Zhang i Joseph Parker našli su se na suprotnim stranama ringa, a ulog je WBO-ova titula privremenog prvaka u teškoj kategoriji. Nakon 12 rundi naporne borbe za obojicu, pobjeda je pripala Josephu Parkeru i Novozelanđanin je novi WBO-ov privremeni prvak teške kategorije.

Zhilei Zhang ušao je u ovaj meč kao favorit, ali i kao 20 kilograma teži borac. Čak 132 kilograma težio je Zhang na službenom vaganju, dok je Parkeru vaga pokazala 112 kilograma. Bilo je jasno što možemo očekivati po pitanju pristupa ove dvojice teškaša. Parker je računao na prednost u brzini i kondicijskoj spremi, dok je Zhang bio fokusiran na svoju udaračku moć i fizičku snagu.

Prva runda očekivano je prošla u nešto rezerviranijem pristupu od strane obojice, a Zhilei Zhang nešto je više pritiskao i pokušao se nametnuti na sredini ringa. Oba boksača zapravo su testirali reakcije protivnika i pravili su podlogu za napade u nešto kasnijim rundama.

Zhang je ‘‘stidljivo‘‘ otvorio i drugu rundu. Komentatori na DAZN-u spomenuli su kako je i Wilder ostao suzdržan u meču protiv Parkera te su se pitali hoće li Parker istu stvar napraviti i Zhangu. Sredinom runde Zhang je pogodio desnim krošeom i prvi puta krenuo je u nešto konkretniju kaciju. Napao je kineski teškaš tijelo Josepha Parkera, ali brzo se Parker odvojio i teškaši su nastavili boksati sa ‘‘sigurne‘‘ distance.

Naglasak se stavljao na Zhangov suzdržan pristup, ali još suzdržaniji tijekom prve dvije runde bio je Joseph Parker. Novozelanđanin je podigao tempo početkom treće runde, lijepo je pogađao prednjim direktom, a povremeno bi vezao i udarce u tijelo. 55 sekundi prije kraja treće runde, Zhang gotovo iz ničega pogađa stražnjim direktom i šalje Parkera na tlo. Gledali smo prvo brojanje na ovom meču ali Parker se uspio pridići i nastaviti s borbom. Namirisao je Zhang krv, krenuo je pritiskati Parkera, zadao je niz dobrih udaraca, ali tvrdi Parker nije se dao ponovno uzdrmati. Nevjerojatni su način i lakoća kojim je Zhang poslao Parkera u nokdaun. Činilo se kao da Parker preuzima inicijativu, dok je Zhang izgledao totalno pasivno tijekom treće runde. Jedan dobar trenutak trebao je Zhangu da ozbiljno naudi Parkeru.

U četvrtoj rundi tempo je podigao i Zhang, prvenstveno jer je imao Parkera uzdrmanog u prošloj rundi. Odlično je Zhang pogađao prednjim i stražnjim direktom iz kontragarda, ali istovremeno se držao mirnog i staloženog pristupa. Nije Zhang htio ispucati sve iz svog repertoara, morao je ekonomično raspolagati svojom energijom. Sve više krvi bilo je na Parkerovom licu, ali mora se odati poštovanje Josephu koji je drugu polovicu četvrte runde jako dobro boksao i sve ljepše je vezao svoje kombinacije. 40-ak sekundi prije kraja runde Parker je odlično pogodio desnim krošeom i nakratko je izbacio Zhanga iz ravnoteže. Brzina Josepha Parkera počela je dolaziti do izražaja, ali Parker je u dva navrata razbio svoj tempo niskim udarcima u Zhangovo međunožje. Sve u svemu, jako dobar oporavak i povratak Parkera u ovaj meč.

Nakon dvije runde prepune akcije, prva polovica pete runde ponudila je jako malo akcije. Zhang je drastično smanjio količinu udaraca koje je bacao u smjeru Parkera, a prvi dio pete runde pasivan je bio i Parker. Ipak, u drugom dijelu runde Parker je postao konkretniji, bacao je nekoliko udaraca u seriji i nastavio je napadati tijelo Zhileija Zhanga. ‘‘Big Bang‘‘ je ostavljao dojam kao da čeka priliku za jedan presudni udarac kojim će nokautirati Parkera i nije marljivo skupljao bodove. Prve tri runde vjerojatno su otišle na stranu Zhanga (10-8 treća), ali Parker je gotovo sigurno uzeo četvrtu i petu rundu.

Nije meč išao u dobrom smjeru po Zhanga. Kinez je previše pasivno boksao, a Joseph Parker nije morao puno činiti kako bi uzimao runde. Zhang je i u šestoj rundi pružio jako pasivno izdanje, niti je tražio nokaut, niti je skupljao bodove. Parker se dobro kretao, držao je distancu i nekoliko pogođenih udaraca po rundi bilo je sasvim dovoljno da u očima sudaca napravi više od Zhanga. ‘‘Big Bang‘‘ morao je podići tempo u nastavku borbe.

Dojam je kao da onaj nokdaun nije napravio puno koristi Zhangu, nego baš naprotiv, Josephu Parker. Novozelanđanin se razbudio nakon tog trenutka, dok je Zhilei Zhang odmah nakon nokdauna slavio gotovo kao da je nastupio kraj meča. Previše se Zhang opustio nakon toga i upao je u nekakvu pasivnost, ali tijekom sedme runde ipak je pokazao nešto više nego u prethodne tri runde. Zadao je Zhang nekoliko udaraca koje je Parker vidno osjetio, ali i dalje smo očekivali puno više od boksača koji brani status privremenog WBO-ovog prvaka.

Agresivno je Parker otvorio osmu rundu, ali agresivnost ga je mogla skupo koštati. Sjajno je Zhang ljevicom presjekao jedan od njegovih napada i Parker je ostao blago uzdrman nakon tog primljenog udarca. Uspio je Joseph ipak ostati na nogama i nije došlo do novog brojanja. Nastavio se Parker dobro kretati, pogađao je s distance, ali sredinom runde naišao je na nove probleme. Zhang ga je pritisnuo uz konope, pogodio je desnim krošeom i Parker se drugi puta u ovom meču našao u nokdaunu. Sudac je brojao, ali vidjelo se da tu neće biti kraj i da će se Parker vratiti borbi. Zhang je imao donekle načetog Parkera, ali nije pretjerano srljao, vjerojatno i zbog nedostatka energije. Nije lako nositi 132 kilograma u boksačkom meču ove razine. Joseph Parker krajem runde vezao je dva jako dobra udarca u tijelo Zhanga.

Parker je više pokušavao tijekom devete runde, ali dobar dio njegovih udaraca odsjedao je na bloku Zhileija Zhanga. Kinez je manje bacao, ali svaki njegov pogođeni udarac Parker bi itekako osjetio. Parker je 40-ak sekundi prije kraja runde dvaput zaredom pronašao metu desnim direktom, ali bili su to pojedinačni udarci kojima nije uspijevao jače uzdrmati Zhanga. Već se po tko zna koji put ponavljamo, ali opet moramo istaknuti kako Zhang nije dovoljno radio.

Zanimljivo je kako Zhang apsolutno nije inicirao klinč niti je pokušavao svojom kilažom izmoriti Parkera. Nerijetko gledamo Tysona Furyja kako se služi tom taktikom, ali Zhang je boksao čisto i jako rijetko smo gledali situacije u klinču. Kad su u pitanju događanja u desetoj rundi, bila je to još jedna runda u kojoj je Parker pogađao puno češće, a Zhang kao da je skupljao energiju za samu završnicu borbe.

Nakon prvih deset rundi, Parker je definitivno uzeo više rundi na sudačkim karticama, ali Zhang je dvaput slao Novozelanđanina u nokdaun i te runde gotovo sigurno uzeo je rezultatom 10-8. Jako težak posao predviđao se sucima ako ova borba dođe do samog kraja. Parker je u 11. rundi nastavio pametno boksati. Lijepo se kretao, brzo je ulazio u distancu s koje može pogoditi Zhanga, a još je brže izlazio iz te distance nakon plasiranja svojih udaraca. Iako je većina Parkerovih udaraca odsjedala na rukavicama Zhanga, Parker je ostavljao puno bolji dojam bivajući aktivan i pokušavajući napraviti nešto konkretno. Zhang više nije boksao, samo je bio prisutan u ringu i zatvarao se u blok.

Iz Zhangovog kuta tijekom 12. runde čulo se kako trebaju nokaut. Bili su i njegovi treneri svjesni da će teško dobiti ovaj meč ako dođe do sudačkog bodovanja, ali Zhang je i dalje bivao pasivan. Čekala se nekakva eksplozija Zhanga, ali Parker je nastavio biti jedini unutar tog ringa koji je nešto pokušavao i plasirao udarce. Izuzev dva nokdauna, Zhang je zbilja premalo napravio u ovom meču i njegove ‘‘dionice‘‘ doživjet će drastičan pad.

Čitanje sudačkih kartica na kraju i nije bilo tako napeto. Očekivala se pobjeda Parkera, a jedini iznenađeni bio je Zhilei Zhang. Kinez je ostao u čudu nakon što je Parker proglašen pobjednikom, ali Joseph je više nego zasluženo slavio u ovom meču. Većinskom odlukom sudaca Parker je došao do pobjede, jer jedan od sudaca imao je neriješen ishod na svojoj kartici. Ostala dvojica borbu su bodovala u korist Parkera (113-113, 114-112, 115-111).

Vrlo je zanimljivo proučiti što se dogodilo u trokutu Joe Joyce - Zhilei Zhang - Joseph Parker. Joyce je u 9. mjesecu 2022. godine boksao protiv Zhileija Zhanga za WBO-ovu ‘‘interim‘‘ titulu. Joyce je nadboksao Parkera i nokautirao ga je u 11. rundi dvoboja.

Joyce je nakon toga dvaput boksao sa Zhangom i oba meča izgubio je prekidom. Zhang je u prvoj borbi slavio tehničkim nokautom u šestoj rundi, a u revanšu je nokautirao Joycea već u trećoj rundi. Joseph Parker u međuvremenu je upisao čak četiri pobjede, između ostalog i onu nad Deontayjem Wilderom. Izborio je Parker priliku boksati protiv Zhanga, sjajno ju je iskoristio i novi je WBO-ov privremeni prvak teške kategorije.

32-godišnji Novozelanđanin krajem 2016. godine postao je WBO-ovim svjetskom prvakom porazivši Andyja Ruiza i dvaput je branio pojas svjetskog prvaka, prije nego je pretrpio poraz od Anthonyja Joshue. Iako je tada držao svjetsku titulu, dojam je kako je Joseph Parker zapravo tek sada u svom ‘‘primeu‘‘ i pruža najbolji boks u svojoj dosadašnjoj karijeri. Joseph je večeras došao do 35. pobjede u 38. profesionalnom nastupu.

Parker je nakon meča poručio kako ćemo gledati revanš između njega i Zhanga. Možda je klauzulom tako dogovoreno, ali nakon svega viđenog, Zhang ne zaslužuje instantni revanš.

40-godišnjem Kinezu ovo je drugi poraz u 29. profesionalnom nastupu. Prvi je upisao 2022. godine u meču protiv Filipa Hrgovića. Čini se da je Zhang pogriješio nabijanjem dodatne kilaže, a vidjet ćemo što slijedi u karijeri boksača koji je u itekako poznim godinama.

Linker
17. ožujak 2024 07:51