K1 i Boks

Supertalentirani Britanac u lovu je na rekord Mikea Tysona: 18-godišnjak ima najbrže ruke u teškoj kategoriji

Moses Itauma

 Adam Davy/PA Images/Profimedia
18-godišnji Moses Itauma predvodit će novu generaciju britanskih teškaša

20 godina i 145 dana bio je star Mike Tyson u trenutku kada je došao do WBC-ove titule svjetskog prvaka. Tyson je nokautirao Trevira Berbicka u drugoj rundi na boksačkom spektaklu održanom u Las Vegasu.

Te davne 1986. godine Tyson se upisao u povijest kao najmlađi svjetski teškaški prvak u povijesti, a njegov rekord još uvijek nije oboren. No, trenutno postoji dobar kandidat za oboriti ovaj rekord.

Njegovo ime je Moses Itauma, a bit će vam drago upoznati se s njegovim likom i djelom, ako već niste. Prelistate li neke dosad napisane članke o njemu, kao što je onaj Marcin, pročitat ćete kako se radi o britanskom boksaču rođenom u Sloveniji. Moramo naglasiti kako se radi o netočnom podatku.

U zapadnoeuropskim državama očito i dalje postoji problem s distinkcijom Slovenije i Slovačke. Naime, Moses Itauma rođen je u Slovačkoj, a ne u Sloveniji. Njegova majka zapravo je Slovakinja, a otac mu dolazi iz Nigerije. Moses je kao dvogodišnjak preselio u Veliku Britaniju zajedno sa svojom obitelji i u svojim boksačkim mečevima, Moses Itauma predstavlja Veliku Britaniju, odnosno Englesku. Uspije li Itauma osvojiti neku od svjetskih titula u teškoj kategoriji do 20. svibnja (5. mjesec) 2025. godine, oborit će rekord Mikea Tysona.

No, krenimo redom. Moses Itauma zapravo je rođen pod imenom Enriko Itauma, ali preferira nastupati pod imenom ‘‘Moses‘‘ (‘Mojsije‘). Zavirite li na njegov Instagram profil, uočit ćete kako u opisu njegovog profila stoji ‘‘Isaiah 54:17‘‘ (‘Izaija 54:17‘), a radi se o biblijskom citatu iz knjige proroka Izaije. Stoga ne čudi težnja ka imenu ‘‘Moses‘‘.

Još kao 9-godšnjak, Moses Itauma počeo je trenirati boks, a prošle godine okitio se juniorskim svjetskim i europskim zlatom. 22 pobjede upisao je Itauma u amaterskom boksu, a prema Boxrecu, zasad je neporažen i među amaterima. Itauma se jako mučio s pronalaskom mečeva u amaterskom boksu, što je zbilja nesvakidašnja pojava.

‘‘Prijavio sam se za državno prvenstvo ove godine (2022. godine), ali svi su otkazali nastup nakon što sam se prijavio. Nisam imao puno mečeva, ali dijelio sam ring s Joeom Joyceom, Lawrenceom Okoliejem i Anthonyjem Joshuom. Naravno, radi se o sparinzima, a puno sam naučio na tim sparinzima. Imao sam 16 godina dok sam sparirao s nekima od njih.‘‘, rekao je Itauma prošle godine u intervjuu za Boxing News Online.

Kao i mnogi amaterski boksači, Moses Itauma nadao se nastupu na Olimpijskim igrama, ali brzo je prevagnula odluka da se posveti profesionalnom boksu. Jedan od glavnih razloga jest nesigurnost po pitanju boksa na Olimpijskim igrama. Boks je konstantno u opasnosti i jedan od sportova kojima prijeti izbacivanje s programa Olimpijskih igara. Itauma se stoga okrenuo ka profesionalnim vodama.

‘‘Moj brat (Karol, također profi boksač) i ja smo sjeli i raspisali smo sve prednosti i mane odlaska u profesionalce. Nakon što smo to napravili, ispalo je kako profesionalni boks djeluje jednostavno bolje od amaterskog, posebice zbog mogućnosti da boks ne bude dio Olimpijskih igara.‘‘, rekao je Moses u intervjuu za Boxing Scene.

Tako se Moses Itauma odlučio za tranziciju među profesionalce, a svoj profesionalni boksački debi odradio je u prvom mjesecu ove godine. Nokautom u prvoj rundi porazio je Marcela Bodea (2-1-0) i donekle se predstavio boksačkoj javnosti.

Uslijedile su još četiri pobjede, od čega su dvije došle nokautom u prvoj rundi, a dvaput je Itauma slavio na bodove. Pet mečeva u devet mjeseci odradio je Moses Itauma, a posljednji nastup upisao je 23. rujna (deveti mjesec) na eventu koji su predvodili Zhilei Zhang i Joe Joyce.

Supertalentirani Britanac nastupit će večeras na spektaklu u Rijadu

Mjesec dana kasnije, Itauma će ponovo kročiti u ring. Supertalentirani Britanac danas će nastupiti u Saudijskoj Arabiji, a protivnik će mu biti Mađar Istvan Bernath (10-1-0).

Bernath ima vrlo respektabilan ‘‘score‘‘, ali prema Boxrecu zauzima tek 256. mjesto u poretku najboljih teškaša na svijetu. Usporedbe radi, Itauma je na 93. mjestu. Trebao bi Moses Itauma doći do još jedne rutinske pobjede kojom će nastaviti graditi svoj put ka vrhu. Svjestan je Itauma da ima priliku oboriti Tysonov rekord, ali ranije ove godine istaknuo je kako se ne zanosi previše tom mogućnošću.

‘‘To nije nešto o čemu trenutno razmišljam. Želim ići korak po korak kako bih ostvario svoje ambicije. Poprilično sam siguran da niti Mike Tyson prije svog debija nije razmišljao o tome da će postati najmlađi svjetski prvak. Vjerujem da mu se ta misao pojavila nakon što je upisao nešto više pobjeda. Ja se ne uspoređujem s Mikeom Tysonom. Prvo moram odraditi nekoliko mečeva, a onda možemo početi s usporedbama.‘‘, rekao je Itauma početkom godine, prije svog profesionalnog debija.

Pet mečeva kasnije, usporedbe i priče o napadu na rekord sve su glasnije, a ne sumnjamo da će promotori graditi Itaumu u tom smjeru. Nastavi li ovaj 18-godišnjak nizati pobjede, sigurno će dobiti i određeni poguranac kad je u pitanju napad na titulu.

Itauma posjeduje možda i najbrže ruke u teškoj kategoriji

Dobio poguranac ili ne, Moses Itauma bez sumnje je jako talentiran boksač. Radi se o teškašu koji na vaganjima u prosjeku teži oko 108 kilograma i boksa iz kontragarda. Itauma kilažom ne spada u skupinu velikih teškaša, ali odlikuju ga neke druge prednosti.

Nevjerojatna brzina ruku jedna je od njegovih glavnih odlika. Već sada može se reći kako Moses Itauma ima možda i najbrže ruke u kategoriji, a vrlo je i precizan sa svojim udarcima. Dovoljno je pogledati završnicu meča koji je prošli mjesec odradio protiv Aminea Boucette.

Nevjerojatnom serijom Itauma je prisilio Boucettin kut na bacanje ručnika i došao je do pobjede nokautom već u prvoj rundi. Uzmemo li u obzir da mu je tek 18 godina i da je pred njim ogroman prostor za napredak, teško je sakriti interes uoči njegovog večerašnjeg nastupa.

Da, Moses Itauma bit će još jedan u nizu britanskih boksačkih projekata, ali Moses Itauma definitivno zaslužuje posebnu pažnju. Stoga vam preporučamo da večeras pogledate i njegov meč protiv Istvana Bernatha. Itauma i Bernath dio su ‘‘undercarda‘‘ na priredbi koju predvode Tyson Fury i Francis Ngannou, a njihov meč treći je po redu. Priredba počinje u 19:00h, pa tako Itaumu u ringu možete očekivati iza 20:00h, neposredno nakon meča između Martina Bakolea i Carlosa Takama.

Linker
20. travanj 2024 03:59