K1 i Boks

‘Svi su mislili da je Hrgović jedan od najboljih teškaša, a onda se pojavio Dubois koji mu je slomio srce‘

Hrgović vs. Dubois

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia
Warren je možda pretjerao u ovoj izjavi, iako je Dubois bio bolji tu večer

Daniel Dubois sada drži dio prijestolja u teškoj kategoriji, a ne planira ga predati Anthonyju Joshui, jednom od bivših vladara te kategorije.

Dubois (21-2, 20 KO) pretrpio je svoj posljednji poraz prije otprilike godinu dana od Oleksandra Usyka, koji je tada imao tri od četiri naslova svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Usyk je kasnije porazio Tysona Furyja i postao neprikosnoveni prvak.

Međutim, Usykov revanš s Furyjem značio je da nije bilo vremena za revanš s Duboisom. Duboisova pobjeda nad našim Filipom Hrgovićem ranije ove godine donijela mu je privremeni IBF naslov i učinila ga obveznim izazivačem za Usykov pojas. Kada se Usyk odrekao IBF naslova – iako je zadržao titulu linealnog prvaka i tri pojasa – Dubois je bio promoviran od strane organizacije.

To znači da će Joshua biti izazivač kada se on i Dubois susretnu 21. rujna na stadionu Wembley u Londonu.

Joshua je ranije držao IBF, WBA i WBO naslove sve dok ih nije šokantno izgubio tehničkim nokautom od Andyja Ruiza u lipnju 2019. Naslove je povratio u revanšu u prosincu iste godine, ali ih je ponovno morao predati nakon poraza od Usyka jednoglasnom odlukom sudaca u rujnu 2021. Joshua je ponovno izgubio od Usyka u njihovom revanšu 2022., ali je od tada nanizao četiri uzastopne pobjede. Njegov trenutni omjer je 28-3 (25 KO).

S druge strane, Dubois je također morao dva puta obnoviti svoju karijeru. U studenom 2020. godine, bio je ispred na dva od tri sudačka kartona protiv Joea Joycea, ali mu se brojalo zbog jedne strahovite Joyceove kombinacije. Nakon četiri pobjede, Dubois je izazvao Usyka u kolovozu 2023. godine. Ta borba izazvala je kontroverzu oko toga je li udarac koji je Dubois zadao Usyku bio legalan udarac u pojas ili slučajni prekršaj zbog udarca ispod pojasa. Usyk je na kraju zaustavio Duboisa u devetoj rundi.

Dubois se vratio u prosincu 2023. godine, zaustavivši Jarrella "Big Baby" Millera u posljednjim sekundama posljednje runde, a zatim je u lipnju pobijedio Hrgovića.

"Kao što znate, bio sam u mračnom mjestu i prolazio kroz neke stvari, ali osjećam se kao da sam sada uskrsnuo" rekao je Dubois tijekom nedavnog intervjua za DAZN zajedno s Joshuom i njihovim promotorima. "Opet sam u svjetlu i spreman sam za borbu. On je dugo bio kralj. Ali znate što: osjećam da je sada moje vrijeme. Ja sam ubojica kraljeva, i moram to učiniti ponovno."

Jedan od onih koji je uvjeren da će Duboisov "vladavina" trajati jest njegov "desna ruka", promotor Frank Warren.

"On je mladi momak. Mislim da je sazrio. Tijekom posljednjih nekoliko godina stekao je veliko iskustvo, i sve se sada sklapa," rekao je Warren. "Imao je dvije stvarno dobre izvedbe u posljednje dvije borbe, protiv boraca koji su došli boriti se, jakih momaka. Jedan od njih je bio Hrgović, borac kojeg su mnogi izbjegavali. Svi su govorili da je jedan od najboljih teškaša, a Dubois mu je slomio srce."

Iako je Hrgović te večeri poklekao izazovu objektivno je zaključiti kako je Hrgović i dalje unatoč porazu jedan od perspektivnijih svjetskih teškaša, a prava je sportska nesreća to što nema dovoljno marketabilnog kredita poput Joshue ili Duboisa koji su imali znatno lakši put nakon poraza.

"On je gladan" dodao je Warren kasnije u intervjuu. "On može boriti. Nikada ne bih sumnjao u njegove sposobnosti. Ima dobar direkt. Može udariti. Ima dobru kretnju. Brz je. Jedino je pitanje u njegovoj glavi. U posljednje dvije borbe pokazao je što ima. Morao je duboko kopati i iznio je to u velikom stilu. Nema sumnje u to. Učinio je to protiv svjetskih klasa boraca."

Linker
12. rujan 2024 12:26