K1 i Boks

Teddy Atlas u nevjerici zbog Joshuine izjave: ‘Kako ste mu mogli dopustiti da kaže nešto takvo?‘

Anthony Joshua

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Poznati boksački trener frustriran je zbog onoga što je Joshua izrekao nakon pobjede nad Heleniusom

Anthony Joshua nerijetko nas neugodno iznenadi intervjuima koje odradi neposredno nakon svojih mečeva. Teško je zaboraviti prošlogodišnji eksces u Saudijskoj Arabiji nakon poraza od Oleksandra Usyka.

Bila je to jedna jako čudna sekvenca u kojoj je Joshua uzeo mikrofon prije nego je Usyk dobio priliku obratiti se publici, a pobjednik meča uvijek bi trebao imati prioritet u obraćanju publici. Osim što je oduzeo prioritet Usyku, Joshua se propisno osramotio onim što je uslijedilo.

Jedan dio govora posvetio je komplimentima koje je uputio Usyku, ali sve je kombinirao s naletima bijesa, bacanjem pojaseva iz ringa, odlaskom iz ringa te izjavom popute one u kojoj je govorio Usyku: ‘‘Nisi snažniji od mene, ne razumijem kako si me pobijedio.‘‘.

Bilo je jasno da je Joshua prošao kroz svojevrsni mentalni slom, a boksačka javnost to mu nije zaboravila. Srećom, Joshua se uspio mentalno oporaviti nakon toga i ove godine upisao je dvije uzastopne pobjede. Prije točno tjedan dana Joshua je nokautom u sedmoj rundi porazio Roberta Heleniusa, a govorom nakon borbe ponovno je privukao kritike na svoj račun.

‘‘Moja leđa, je li doktor ovdje? Moja leđa su otišla.‘‘, započeo je Joshua, praveći se da je pretrpio ozljedu leđa, a zatim je dodao:

‘‘Leđa su mi ozlijeđena zato što nosim tešku kategoriju na svojim leđima.‘‘, poručio je ‘‘AJ‘‘.

Kritike su uslijedile neposredno nakon te izjave. Mnogi se ne slažu da je Joshua taj koji nosi tešku kategoriju na svojim leđima, posebice nakon dva uzastopna poraza od Oleksandra Usyka.

Njegov promotor Eddie Hearn na konferenciji za medije nakon borbe pokušao je pojasniti Joshuinu izjavu objasnivši da se Deontay Wilder nije borio od desetog mjeseca prošle godine, dok je Tyson Fury posljednji meč odradio protiv Dereka Chisore. Podsjetio nas je Hearn i da će Fury svoj sljedeći meč odraditi protiv Francisa Ngannoua, dok je Usyka opisao kao ne tako veliku zvijezdu kao što su ovi teškaši koje je spomenuo.

Nije to bilo dovoljno za uvjeriti boksačku javnost, a posebno oštar bio je Teddy Atlas, poznati boksački trener i član nekoliko boksačkih Kuća slavnih (New Jersey, Staten Islands). Teddy Atlas u svom podcastu naziva ‘‘The Fight with Teddy Atlas‘‘ oštro je kritizirao Joshuu.

‘‘Koga je on uopće porazio da bi si pridavao takav značaj? Charlesa Martina? Ili možda Andyja Ruiza s 280 ‘pounda‘ nakon što ga je Ruiz nokautirao u meču na koji je pristao dva tjedna ranije? Boksač iz kruzer kategorije dvaput ga je porazio (Usyk). Jedina prava Joshuina pobjeda došla je protiv (Vladimira) Klička koji je tada imao preko 40 godina, a svejedno ga je uzdrmao. Joshua s takvim rezimeom ima drskosti izjaviti nešto ovakvo i to vas nije zasmetalo? On na televiziji izjavljuje da ga leđa bole jer nosi tešku kategoriju na svojim leđima. Šalite li se? Kako ste mogli sjediti tamo i dopustiti mu da to govori? Jeste li vi idioti?‘‘, poručio je Atlas publici koja se te večeri našla u O2 Areni.

Slagali se ili ne, činjenica je da se Joshua može pohvaliti kako je vjerojatno najaktivniji među elitnim teškašima, ali u ovom trenutku sigurno nije najbolji. Na kraju se sve svodi kako ćete interpretirati njegovu izjavu.

Linker
29. travanj 2024 20:03