K1 i Boks

Teofimo Lopez i službeno odlazi u višu kategoriju, radi se na meču protiv jednog od najboljih

Teofimo Lopez

 screenshot (YouTube, Top Rank Boxing)
Super laka kategorije od sada će biti dom donedavnog prvaka lake kategorije

Gotovo jednako brzo i iznenađujuće koliko je na svjetski tron došao, Teofimo Lopez Jr. je isto tako s njega pao. Poraz od Georgea Kambososa Jr. nitko nije očekivao, posebno on i njegov tim, ako pratimo kakve je sve najave imao za nastavak karijere nakon tog meča. Ti planovi su s porazom naravno propali i na Teofimu je da ponizno krene dalje.

Jedan navedeni plan ipak je zadržao, a to je odlazak u višu kategoriju. Otkrio je već ranije kako mu skidanje na 61.2 kilograma, koliko iznosi granica lake kategorije, predstavlja sve veći problem, odnosno da je prerastao tu kategoriju te odlazi u super laku, kategoriju s granicom na 63.5 kilograma.

Njegov prvi meč u toj kategoriji trebao bi se dogoditi u travnju ili svibnju, a sad je u javnost izašlo ime protivnika. 24-godišnjeg Lopeza (16-1, 12 KO) trebao bi čekati sjajni 30-godišnji Amerikanac, Arnold Barboza Jr. (26-0, 10 KO).

Barboza je boksač koji se trenutno nalazi na sedmom mjestu ljestvice super lake kategorije prema BoxRecu te je vlasnik WBO International titule. Poput Teofima je pod ugovorom s Top Rankom i to već nekoliko godina, pa iz tog razloga čudi što nije uspio doći do većih mečeva ili do prilike za izboriti status izazivača. Na ljestvicama organizacija nalazi se na trećom, petom, šestom i 15. mjestu.

Ipak, kad se pogleda malo detaljnije, razlog malo sporijeg uspona Barboze možemo pronaći u njegovom ne baš atraktivnom stilu boksu i izuzetno malom broju pobjeda prekidom.

Ovo bi za obojicu trebala biti sjajna prilika. Teofimo Lopez pobjedom dolazi među relevantne kandidate za napad na titulu. Ono čemu se nadao da će dobiti automatski prelaskom u ovu kategoriju, no porazom od Kambososa tako što naravno više nije bilo moguće.

Za Barbozu je prilika da napokon napravi određeni iskorak, što bi u slučaju pobjede nad poznatim imenom svakako napravio.

Super laka kategorija inače je jedna od samo dvije u kojima trenutno postoji apsolutni prvak. Sva četiri pojasa nalaze se kod Britanca Josha Taylora. On ih je ujedinio u svibnju prošle godine savladavši Josea Ramireza, a prvi obranu imat će 26. veljače, kad će mu se suprotstaviti sunarodnjak Jack Catterall.

Linker
25. travanj 2024 18:45