K1 i Boks

Terence Crawford: ‘Molio sam Boga da dobijem priliku dokazati koliko sam zapravo velik‘

Terence Crawford

 Screenshot (youtube, Tnt Sports Boxing)
35-godišnji američki boksač ispisao je povijest ujedinjenjem sve četiri titule u dvije različite težinske kategorije

Dugo će se u boksačkim krugovima pisati o onome što je Terence Crawford napravio proteklog vikenda u T-Mobile Areni. Fantastični ‘‘Bud‘‘ upisao je 40. pobjedu u svojoj karijeri, ispisao je povijest ujedinjenjem sve četiri titule u još jednoj težinskoj kategoriji, a sve to ostvario je deklasiravši Errola Spencea Jr.-a.

Spence Jr. bio je neporažen boksač sve do meča s Crawfordom i nerijetko se pričalo da obojica ulaze u meč s podjednakim šansama za pobjedu. Crawford je prema kladionicama ipak bio blagi favorit, a na kraju se pokazao puno boljim boksačem od Spencea.

Još uoči borbe sa Spenceom, Terence Crawford na nekoliko relevantnih ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvica zauzimao je prvo mjesto. Prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvici govori da se radi o najboljem boksaču na svijetu, neovisno o težinskoj kategoriji. ESPN ga već neko vrijeme drži na prvom mjestu, a sada prvo mjesto zauzima i na Boxrecovoj rang ljestvici. Poznati portal ‘‘The Ring‘‘ zasad drži Crawforda na trećem mjestu, a ispred njega su Naoya Inoue i Oleksandr Usyk.

Naoya Inoue također je nastupio prošli tjedan, a Japanac je oduševio borbom protiv Stephena Fultona. Inoue je nakon ujedinjenja titula u bantam kategoriji (-118 lbs) prešao u višu kategoriju i porazio je svjetskog prvaka Stephena Fultona prekidom u osmoj rundi. Veliku većinu borbe Fulton je djelovao kao dvije klase lošiji boksač od Inouea i Japanac je u očima mnogih zaslužio prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvici nakon tako dominantne pobjede. Nekoliko dana kasnije, Terence Crawford također je oduševio fanove i sada postoji određena polemika oko toga tko zaslužuje biti prvorangiran na ‘‘P4P‘‘ ljestvicama. Naravno da Crawford vidi sebe na toj poziciji.

‘‘Bez dileme. Kao što sam svima već rekao, pobjednik ove borbe (Crawford vs. Spence) zaslužuje biti ‘P4P‘ kraljem. Errol Spence je u meč ušao kao četvrtoplasirani na ‘P4P‘ ljestvici, a ja sam bio na prvom mjestu uoči borbe. Imate dvojicu top 5 boraca i kako je moguće da pobjednik ne bude prvoplasiran?‘‘, objasnio je Crawford na konferenciji za medije nakon borbe.

Dugo je Terence Crawford čekao priliku na meč protiv Errola Spencea. Godinama unazad pričalo se o ovoj borbi, ali klasični boksački problemi oko ugovaranja velikih mečeva onemogućili su održavanje ovog meča. Nerijetko su i razni analitičari isticali kako Crawford ipak nije na toj razini, ali kako je vrijeme odmicalo, Crawford je izrastao u najboljeg boksača na svijetu. Ove godine konačno je dočekao priliku da to i dokaže protiv najboljeg mogućeg protivnika, a osim nastupom u ringu, Crawford je oduševio i govorom nakon borbe.

‘‘Želim odati počast Bogu, jer bez Njega, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Tako sam blagoslovljen. Moj san je bio postati svjetskim prvakom, a sada ostvarujem i puno više od toga. Nitko nije vjerovao u mene dok sam bio u usponu, ali sve sam ih naveo da vjeruju. Četiri pojasa sve mi znače, posebice zbog toga kome sam oduzeo pojaseve. Dugo su me pokušavali držati sa strane, ucjenjivali su me, govorilo se da nisam dovoljno dobar i da ne mogu poraziti najbolje velteraše. Ja sam samo gledao prema nebu i molio sam Boga da dobijem priliku pokazati svijetu koliko je velik Terence Crawford. Vjerujem da sam večeras pokazao koliko sam velik!‘‘, rekao je Terence.

Koje god mjesto zauzimao na ‘‘P4P‘‘ ljestvicama, sa sigurnošću možemo reći da se radi o jednom od najboljih boksača u 21. stoljeću.

Linker
24. travanj 2024 04:55