K1 i Boks

Terence Crawford razočaran je jer se neće boriti protiv Spencea: ‘Previše je ‘politike‘ u boksu‘

Terence Crawford

 Instagram (terence Crawford)
Po mnogima najbolji boksač svijeta silno se želi boriti protiv najvećeg rivala u kategoriji

Terence Crawford protiv Errola Spencea Jr.-a, vjerojatno je jedan od najvećih mogućih boksačkih mečeva u ovom trenutku. Errol Spence Jr. (28-0, 22 KO) drži WBC, IBF i WBA (Super) titule svjetskog prvaka, dok je WBO titula svjetskog prvaka u vlasništvu Terencea Crawforda (38-0, 29 KO).

Crawford je prema većini najrelevantnijih ljestvica najbolji boksač svijeta (prvoplasiran na ‘P4P‘ ljestvicama), a Spence je također pri samom vrhu, najčešće unutar top tri. Nažalost, kako to u boksu često biva, zavrzlame koje uključuju sponzore, promotore, organizatore i sve ostale strane zainteresirane za profit, zasad su onemogućile ugovaranje ove borbe.

Terence Crawford prošle godine je raskinuo suradnju s Top Rankom i Bobom Arumom, a tada su se stvari trebale pojednostaviti kad je u pitanju ugovaranje ovog spektakla.

‘‘Sada ništa ne stoji na putu ka našem meču. Nema promotorske kuće koja to može blokirati, apsolutno ništa nas ne spriječava. Idemo vidjeti tko je najbolji velteraš svijeta.‘‘, rekao je Crawford u četvrtom mjesecu ove godine, a par mjeseci kasnije sličnu izjavu dao je i Spence.

‘‘Mislim da smo bliže nego što smo ikada bili. Ako se sada ne dogodi, nikad se neće dogoditi. Mislim da će se definitivno dogoditi‘‘, rekao je Spence za FightHub TV u sedmom mjesecu ove godine.

I dok se šuškalo da ćemo borbu gledati u desetom ili jedanaestom mjesecu, sve je palo u vodu onda kad je Crawford objavio svoj sljedeći nastup. David Avanesyan (29-3-1) boksat će protiv Crawforda 10. prosinca (12. mjesec), a Spence i Crawford neće se naći u ringu, barem ove godine ne.

Naravno da oba boksača predbacuju krivnju jedan drugome, a Crawford je gostujući u MMA Houru pokušao dati više detalja o pregovorima sa Spenceom. ‘‘Bud‘‘ je za sve okrivio ‘‘politiku‘‘ pri vrhu svjetskog boksa, ali i Spenceov tim vidi kao krivce za neuspjeh pregovora.

‘‘Tako je, kako je. Nastavljam dalje sa svojom karijerom. Meč između mene i Errola ako se dogodi, dogodit će se sljedeće godine. Ne sviđa mi se to što većina ljudi krivi mene za sve ovo. Ali moj fokus više nije na Errolu, nego na Davidu Avanesyanu. Ja krivim biznis koji je tipičan za boks. Sebe niti najmanje ne krivim za to što se borba neće održati. Ja sam pristao na sve na što sam trebao pristati. Smatram da sam napravio sve što sam mogao kao nezavisni borac. Ali to je bio maksimum koji sam ja mogao napraviti.‘‘, podijelio je Crawford svoju razočaranost u razgovoru s Helwanijem.

Pregovori između njega i Spencea naišli su na prepreke pred sami kraj. Crawford je navodno tražio da troškovi organizacije budu transparentni, ali Spenceov tim nije pristao na to. Ne krivi Crawford ni svog potencijalnog rivala, jer vjeruje kako se i on samo želi boriti.

‘‘Mislim da se on uistinu htio boriti i vjerujem da još uvijek želi taj meč. Ali ne znam što se događa u njegovom timu. Ja mogu pričati samo o sebi i svom timu.‘‘, rekao je Crawford, a zatim je dodao kako je sto posto siguran da bi meč već bio ugovoren da Spence nema ugovor s nekim od promotora i da je nezavisan. Errol inače posluje s Premier Boxing Champions promotorskom kućom, a Crawford je dodao kako razumije i njihove želje da zastupaju svoje interese, kao i interese svog boksača.

‘‘Nadam se da će do borbe ipak doći. Ne mogu to sa sigurnošću potvrditi. Ali ako me pitate: ‘Želi li Terence Crawford borbu protiv Errola Spencea?‘, ja ću vam reći da želim. Ali ne mogu reći hoće li se borba ikad održati. Danas je sve moguće.‘‘, rekao je Crawford.

Ovakve zavrzlame zapravo rade veliku štetu boksu i često se fanovi udaljavaju od ovog sporta upravo zbog ovakvih situacija. Terence Crawford krajem devetog mjeseca proslavio je 35. rođendan i nije mu preostalo još puno godina na vrhunskoj razini. Nadamo se da će meč protiv Spencea odraditi dok je još uvijek na svom vrhuncu i da ćemo dobiti priliku saznati tko je uistinu najbolji velteraš svijeta, a vjerojatno i najbolji boksač svijeta u ovom trenutku.

Linker
23. travanj 2024 08:28