K1 i Boks

Težak poraz legende boksa: Ugas savladao Pacquiaoa i vjerojatno ga poslao u mirovinu

Ugas vs. Pacquiao
 Steve Marcus/Getty Images/AFP
Kubanac Yordenis Ugas izvrsnom je izvedbom došao do najveće pobjede karijere

35-godišnji Yordenis Ugas ostao je vlasnikom WBA Super pojasa prvaka velter kategorije, savladavši legendu Mannyja Pacquiaoa, u meču koji bi mogao biti posljednji u karijeri velikog Filipinca. Pokazao je Ugas strpljenje, pretpostavio je da bi se veteran mogao umoriti te je sredinom meča preuzeo kontrolu i sigurno otplovio prema pobjedi, svakako najvećoj u njegovoj karijeri. Ovakvom pobjedom napokon može zaboraviti na poraz koji mu je 2019. godine nanio Shawn Porter, a koji je od boksačke javnosti prozvan kontroverznim ili jednostavno nepošteno dosuđenim.

Pacquiao je dobro otvorio ovaj meč, u svom stilu je krenuo prema naprijed, pokušavajući velikim brojem udaraca odmah napraviti štetu. Ugas je odabrao defenzivniji pristup, čime je svakako izgubio prvu rundu, ali je izbjegao primanje ozbiljnijih udaraca. Kubanac je u drugoj rundi krenuo odlično koristiti direkt, čime je usporio Filipinca i natjerao ga na promjenu taktike. Dobio je i dva upozorenje Ugas za niske udarce, no nije ga to koštalo runde i automatskog povratka u meč. U trećoj je Pacquiao opet agresivniji, no poznate kubanske kontre Ugasa bile su sve bolje. Dobio se dojam i prve uzdrmanosti Pacquiao te je ovdje postalo jasno da bi moglo za njega biti velikih problema.

image
Ugas vs. Pacquiao
Steve Marcus/Getty Images/AFP

Uspio je Manny u četvrtoj i petoj rundi izbjeći spomenute kontre i činilo se kako je zapravo tek upalio svoje motore, no čini se da je to bilo privremeno. Ostavio je dojam da je uzeo te dvije runde i preuzeo kontrolu nad mečem, ali taj isti dojam je sve prevario. Sve sporiji Filipinac imao je sve manje odgovora na munjeviti prednji direkt njegovog protivnika. Tempo se spustio, što je svakako odgovaralo Ugasu, koji se puno više kretao te vrhunski eskivirao udarce, i dalje se pouzdajući najviše u svoj direkt. Dobio se dojam da je uspio dovesti meč upravo tamo gdje je htio i kako samo mora zadržati takav pristup.

I u tome je Ugas uspio. Pacquiaoa je očito koštala dvogodišnja pauza, posebno ako računamo na to da su mu 42 godine. Tijelo ga je sve manje slušalo, a Ugas je primijetio kako u takvom meču ne mora srljati, nego može kontrolirati situaciju. Od sedme do desete runde tako smo vidjeli najmanje akcije, ali upravo to je odgovaralo Ugasu, koji je jednostavno radio ono što mu je bilo potrebno. Posljednje dvije runde dao je Filipinac sve od sebe, ali nije bilo dovoljno. Pretposljednju je Ugas, nakon što se tempo podigao, još jednom prezentirao vrhunsko kretanje i kontriranje, dok je u posljednjoj Manny imao pravih pogodaka. Rundu je svakako uzeo, ali to nije bilo dovoljno. Sudačke kartice rekle su dva puta 116-112 te jednom 115-113 za Ugasa, što je svakako poštena i realna odluka, gledajući na ono što se u meču događalo.

image
Pacquiao vs. Ugas
Ethan Miller/Getty Images/AFP

Jesmo li Pacquiaoa gledali posljednji put? On je sam rekao da će ovisiti o izvedbi te da će se svakako povući nakon velikog meča, odnosno da nema namjeru organizirati "oproštajku" u kojoj će mu pobjeda gotovo biti osigurana. Do kraja karijere namjerava boksati šampionski te je to svakako napravio i ovog puta, iako je protiv sebe imao danas neupitno boljeg boksača. 42 godine su legendi, a to je posebno puno ako znamo da je njegov boks u prvom planu uvijek bio boks tempa, agresivnosti i brzine. A to je ono što se s godinama prvo krene gubiti.

Linker
18. travanj 2024 04:45