K1 i Boks

Timovi Furyja i Whytea još uvijek se pokušavaju dogovoriti, licitacija honorara ponovno odgođena

Tyson Fury

 Andrew Dowling/Alamy/Alamy/Profimedia
WBC je uvažio zajedničku zamolbu predstavnika obojice boksača

Pregovori oko meča Tysona Furyja i Dilliana Whytea su u tijeku, a danas smo dobili vijest za koju ne možemo znati svrstati ju među dobre ili loše. Naime, WBC organizacija, čiji bi pojas prvaka u tom meču Fury trebao braniti, otkrila je zašto jučer nije održana licitacija honorara, kao što je bilo najavljeno.

Naime, timovi su zajednički zatražili još nekoliko dana za dogovor, što im je WBC omogućio. Tako je licitacija honorara odgođena te ugovorena za srijedu 26. siječnja i čini se kako je to posljednji rok. Ako do tada ne bude službenog dogovora oko podjele honorara, nakon čega bi se moglo krenuti u proces dogovaranja lokacije meča, datuma i svega što ide uz to, organizacije će moći pripasti bilo kome tko da najbolju ponudu.

Najveći problem do sada je predstavljala podjela honorara koju je WBC odredio kao 80:20 u korist Furyja. Iako je jasno da će i s tih 20 posto Whyte uzeti najveći honorar karijere, to je postotak koji izlazi van WBC-ovog pravilnika i naravno da su iz Whyteovog tima nezadovoljni. Osim toga, on je privremeni prvak, a WBC pravilnik nalaže da podjela honorara u sudaru pravog i privremenog prvaka iznosi 55:45. Taj isti pravilnik donosi i stavku prema kojoj WBC to ima pravo promijeniti u slučaju da je jedan boksač puno boljeg statusa te da je veća zvijezda, što Fury u ovom slučaju je, no ponovno je 80:20 podjela kakvu Eddie Hearn i ljudi uz Whytea do sada nisu bili spremni potpisati.

Ne dođe li do dogovora, licitacija honorara odradit će se upravo uz gore spomenutu WBC-ovu podjelu, a pravo organizacije dobit će onaj tko najviše ponudi. To znači da organizacija više ne bi bila zajednička, što je slučaj koji će se dogoditi ako se timovi sami dogovore, nego da će sve odraditi jedna strana. Tim putem će isplatiti boksače onoliko koliko glasi pobjednička licitirana ponuda, dok će sav profil (ili eventualni minus) biti njihov. Osim toga, organizaciju u tom slučaju može preuzeti i neka treća strana.

Trenutno se ne zna kakva je situacija s Furyjem, budući da su on i njegov promotor Bob Arum pokušavali organizirati neki drugi meč. Kad nisu uspjeli navesti Anthonyja Joshuu da odustane od revanša protiv Oleksandra Usyka, shvatili su da će Fury nešto morati odraditi, prije svega da bi ostao aktivan. Meč protiv Whytea dužnost mu je kao prvaku i čini se da će to, ako pojas želi zadržati u svom vlasništvu, morati odraditi. Jer, bez tog pojasa automatski i budući meč protiv Joshue ili Usyka gubi na svojoj vrijednosti. U svakom slučaju, zavrzlama koja je ovim putem samo u kratkim crticama objašnjena.

Dojam je da je lakše bilo dogovoriti kraj 2. svjetskog rata nego neke današnje boksačke mečeve, zar ne?

Linker
26. travanj 2024 04:44