K1 i Boks

Tko je Eric Molina? Dobri momak iz Teksasa pokušat će prekinuti snove Filipa Hrgovića

Eric Molina
 Instagram
Filip Hrgović dobio je poznato boksačko ime za protivnika, nekoga preko koga ima priliku iskoračiti među boksače koji se s pravom mogu nadati napadu na svjetsku titulu. No, Eric Molina nije samo to. Priča ovog momka zapravo je puno zanimljiva i u sebi krije jednu ljudsku crtu.

37-godišnji "Drummer Boy", kako glasi nadimak Erica Moline, nije samo vrlo dobar boksač iz Teksasa. Riječ je o čovjeku koji je stekao visoko obrazovanje da bi mogao raditi s onima kojima je to najpotrebnije. Ovaj nastavnik u školi za djecu s posebnim potrebama u tome je vidio svoj poziv. No, isto tako je vidio kako je boks nešto što mu jednako dobro ide, uz priliku da tako može i bolje zaraditi. Pokušao je neko vrijeme baviti se s oba posla, no nakon svoje prve borbe za titulu shvatio je kako to u tom trenutku nije moguće.

"Moje srce nalazi se uz djecu s posebnim potrebama", izjavio je Molina jednom prilikom dok je čekao svoj drugi napad na svjetsku titulu, kad je isto tako dodao zbog čega se odlučio kroz svoj posao posvetiti baš onima kojima je pomoć najpotrebnija: "Radim s djecom koja nisu imala puno prilika pa sam im ja poput oca. Radio sam s djecom s posebnim potrebama i moje srce je konstantno uz njih, sigurno ću se vratiti tom poslu."

Ovaj dobri momak namjerava ostvariti te planove neovisno o tome koliko će u svojoj karijeri zaraditi, a prema podacima s interneta možemo zaključiti je kako je dosadašnjim honorarima došao do nešto više od milijun dolara. Dodajte tu još sponzorskog novca i dovoljno je to da svojoj obitelji osigura dobar život. No, on se nedavno vratio spomenutom poslu i pokušat će napraviti još neke dobre rezultate u boksačkoj karijeri neovisno o dva posla kojima se bavi. Nedavno je izjavio kako je to nešto što ga ispunjava, ali automatski i motivira.

Što se tiče njegove borilačke karijere, to je tek zanimljiv put. 2007. godine odradio je svoj prvi profesionalni meč i tim je putem poražen. Zapravo, nokautiran je već u prvoj rundi, nakon čega je u svlačionici sam sebi rekao da će pokušati još jednom i da neće siliti ako ne ide. Srećom po njega, idućih 18 mečeva upisao je pobjede uz osvajanje nekoliko manje važnih pojaseva prvaka. Početkom 2012. godine dobio je veliku priliku nastupiti u meču dva američka boksača "latino" porijekla. Meč protiv Chrisa Arreole rezultirao je velikom pažnjom javnosti, no Molini se ponovno dogodilo ono što i u prvom meču u karijeri, nije dočekao niti gong za kraj prve runde, iako je u prvoj minutu ozbiljno uzdrmao Arreolu.

Slomio je taj poraz Molinu, odmah nakon meča odlučio se umiroviti, da bi se par mjeseci kasnije ipak vratio. Nagovorio ga je njegov promotor, veliki Don King, ali i obitelj koja je vidjela kako još uvijek može dati puno toga u ringu. Uslijedio je niz od pet pobjeda, a nakon toga i velika prilika u lipnju 2015. godine. Novi WBC svjetski prvak Deontay Wilder trebao je prvog izazivača, a prst ljudi iz spomenute promocije pokazao je na Molinu. On se za meč spremio kao nikad u životu te je došao iskoristiti svoju priliku. Ipak, osim nekoliko udaraca u prve dvije runde, Molina nije napravio puno toga značajnog. Padao je u četvrtoj, petoj te posljednje u devetoj rundi, kad je meč i završen. Wilder mu je ipak odao priznanje za veliku srčanost te je rekao kako ga je doveo do nekih granice gdje nije očekivao da će se naći. Manje od godinu dana kasnije došao je do najveće pobjede karijere. Usred Krakowa iznenadio je domaćeg heroja, Tomasza Adameka, nokautiravši ga u desetoj rundi.

Velika pobjeda dovela je do još jedne velike prilike. Još jedan tada novi svjetski prvak, Anthony Joshua, trebao je protivnik za svoju drugu obranu titulu, nakon što je ostao bez Vladimira Klička. Uskočio je Molina, odlučio se otvoreni potući s Joshuom, no ponovno je izvukao deblji kraj. Nokautiran je u trećoj rundi meča koji je za njega od prve sekunde bio sve ili ništa. 2017. godine upisuje pobjedu nad Jamalom Woodsom i još jedan nokaut poraz, od Dominica Breazalea. Još gora vijest zatekla ga je u međuvremenu. Britanska atletska komisija otkrila je kako je pao na doping testu odrađenom prije meča protiv Joshue. Na kraju su mu "odrezali" dvogodišnju suspenziju, no ona je na kraju važeća samo za nastupe u Velikoj Britaniji.

Eric Molina nije nastupio cijelu 2018. godinu, da bi ove godine odlučio još jednom pokušati. U veljači je došao do pobjede nad Nickom Guivasom i sad ima veliku priliku napraviti još jedan veliki rezultat. Nije riječ o napadu na titulu, no zato je riječ o meču protiv jednog od najvećih svjetskih potencijala. 7. prosinca u Riyadu, Molinu čeka ogled protiv Filipa Hrgovića.

Hrvatski boksač bit će veliki favorit i realno je pogledati na situaciju kao da mu je Molina protivnika kakav mu je trebao za iskorak prema najboljima na svijetu. No, isto tako Hrgović ima meč Moline i Adameka kao jako dobru lekciju po pitanju toga što je Molina sposoban napraviti. Naime, meč protiv Poljaka je gubio, ali nije se predavao i to mu je isplatilo nakon prekida u desetoj rundi. Ovo mu je možda posljednja velika prilika u karijeru i Filipu Hrgoviću planira dovesti samog sebe u najboljem mogućem izdanju.

Linker
20. travanj 2024 08:42