K1 i Boks

‘Tko je imao najtvrđu bradu? Definitivno ovaj čovjek, on je najopakiji boksač koji je ikada kročio u ring!‘

Glenn McCrory

 Screenshot/YouTube (iFL TV)
Glenna McCrory uživa status boksačkog povjesničara, a kao najizdržljiivijeg borca ikada ističe - Harryja Greba

Vrhunac karijere Glenna McCroryja (30-8-1) bilo je osvajanje IBF-ove titule svjetskog "cruiserweight" prvaka početkom lipnja 1989. godine pobjedom nad Patrikom Lumumbom. Prije nego se opasao navedenim pojasom, međutim, ovaj umirovljeni britanski boksač stekao je slavu sparirajući s najboljim teškašima toga vremena, uključujući i velikog Mikea Tysona, a danas uživa reputaciju velikog boksačkog kroničara, odnosno čovjeka kojeg možemo poimati kao svojevrsnu enciklopediju "plemenite vještine".

Upravo zbog McCroryjevog poznavanja boksačke povijesti, novinar TalkSPORTA, George Glinski, odlučio je ispitati 59-godišnjeg Britanca i doznati koji su neki od njegovih "pickova" u povijesnim kategorijama. Kao jedno od pitanja nametalo se i o onome tko je, po McCroryjevu mišljenju, boksač s najtvrđom bradom bradom svih vremena, a nekadašnji IBF prvak nije puno dvojio već je odmah podvukao ime jednog čovjeka - Harryja Greba.

"Moram ići s najopakijim čovjekom koji je ikada boksao, Harryjem Grebom. Ako mu Gene Tunney, svjetski prvak u teškoj kategoriji nije mogao ništa, a Greb je bio srednjaš, to mnogo govori o njegovoj izdržljivosti", istaknuo je McCrory.

Greba se naširoko smatra jednim od najboljih "pound-for-pound" boksača svih vremena, a u njegovom boksačkom životopisu stoji nevjerojatan (neslužbeni) omjer od 262 pobjede (49 nokauta), 18 poraza i tri neriješena ishoda. Ono što ide u prilog McCroryjevoj tezi o Grebu kao boksaču s najtvrđom bradom ide i podatak da je u svojih 300 mečeva samo dva puta bio nokautiran.

Greb je boksao u razdoblju od 1913. do 1926.. Karijeru je započeo kao velteraš (visok 173 centimetra, u boksačkim počecima težio oko 65 kilograma) i borio se s najboljim boksačima desetih i dvadesetih godina, a s vremenom je nastupao u višim kategorijama te pobjeđivao poluteškaše pa čak i teškaše. Bio je američki "light heavyweight" prvak od 1922. do 1923. godine, odnosno prvak svijeta u srednjoj diviziji od 1923. do 1926.

Linker
16. rujan 2024 01:27