K1 i Boks

‘To je najveći meč koji boks trenutno može ponuditi‘: Eddie Hearn želi organizirati ‘Rumble in the Jungle 2‘

Anthony Joshua

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Promotor Anthonyja Joshue ima velike planove za svog najomiljenijeg klijenta

Francis Ngannou napravio je pravu pomutnju u svijeku boksa, a to apsolutno nitko nije mogao očekivati. Bivši UFC-ov prvak u svom boksačkom debiju odradio je odličan meč protiv Tysona Furyja, WBC-ovog svjetskog prvaka teške kategorije.

Ngannou je borbu izgubio podijeljenom sudačkom odlukom, a Furyja je u trećoj rundi lijevim krošeom uspio poslati na tlo. ‘‘Gypsy King‘‘ oporavio se nakon nokdauna i na koncu je došao do pobjede, ali Francis Ngannou osvojio je srca navijača u tom meču.

Odličnim nastupom protiv Furyja, Ngannou si je vjerojatno osigurao barem još jedan boksački meč. Više nitko neće Francisove boksačke mečeve smatrati ‘‘cirkusom‘‘ i ‘‘egizibicijom‘‘, nego ćemo sa zanimanjem čekati rasplet.

WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman navodno je spreman uvrstiti Francisa Ngannoua ne deseto mjesto u poretku izazivača unutar teške kategorije. Time bi se Francisu otvorila mogućnost i za svojevrsni ‘‘title eliminator‘‘, a čini se da zainteresiranih neće nedostajati.

Deontay Wilder već se neko vrijeme spominje kao potencijalni protivnik Francisa Ngannoua, a u igru sada uskače i Anthony Joshua. Iako su Eddie Hearn i Joshua prvotno kritizirali Furyja jer je pristao boksati protiv Ngannoua, sada su okrenuli ploču i Ngannou im predstavlja zanimljivu opciju.

‘‘Mislim da je to najveći meč koji boks trenutno može ponuditi.‘‘, rekao je Hearn tijekom gostovanja u MMA Houru, a pritom je aludirao na potencijalni obračun Joshue i Ngannoua.

‘‘Ako Ngannou pobijedi u tom meču, borit će se protiv pobjednika meča između Furyja i Oleksandra Usyka. Ovo je dobitna situacija za sve. ‘AJ‘ protiv Ngannoua ogromna je borba, dva giganta jedan nasuprot drugog. Ngannou bi zaradio puno više nego što je zaradio u subotu.‘‘, dodao je Hearn.

Promotor Anthonyja Joshue već ima ideju gdje bi se meč održao. Hearn vidi Afriku kao idealnu destinaciju za održavanje tog meča.

‘‘Možda bi to bio ‘Rumble in the Jungle 2‘‘, predložio je Eddie.

‘‘The Rumble in the Jungle‘‘ naziv je kultnog boksačkog meča koji se 1974. godine održao u Zairu (danas DR Kongo). Muhammad Ali i George Foreman ukrstili su rukavice, a slavio je Ali nokautom u osmoj rundi. Afrika nije kontinent na kojem učestalo gledamo velike boksačke mečeve, a s obzirom da je Francis Ngannou Kamerunac, a Anthony Joshua vuče nigerijske korijene, Hearn vjeruje da je Afrika idealna destinacija za njihov obračun.

Zanimljivo je da Hearn ističe kako se radi o dobitnoj situaciji za sve uključene strane. Kao da je Eddie zaboravio da uz braću Sauerland zastupa i našeg Filipa Hrgovića. Hrvatski teškaš trebao bi postati sljedećim izazivačem za IBF-ovu svjetsku titulu, nakon što Usyk i Fury odrade svoj prvi meč. Hearn je očito zanemario Hrgovića u ovoj priči, ali možda jednostavno računa da će IBF-ov pojas biti upražnjen nakon prvog meča između Usyka i Furyja.

IBF je navodno odredio kako neće podržati revanš između Usyka i Furyja, a u slučaju da oni ipak ugovore revanš, IBF će uprazniti svoj tron. Tada bi se za titulu borio Filip Hrgović, a protivnik bi mu bio boksač koji je u tom trenutku najbolje rangiran na IBF-ovoj rang ljestvici.

Francis Ngannou pokušat će preko WBC-a doći do napada na titulu i na taj način možda ipak neće poremetiti Hrgovićeve planove. Naravno, preduvjet je da porazi Joshuu (ili Wildera).

Stvarno nevjerojatno kakve opcije su se otvorile Francisu Ngannouu, borcu iza kojeg je jedan profesionalni boksački meč.

Linker
26. travanj 2024 15:11