K1 i Boks

Tommy Fury obranio je čast obitelji Fury! Jake Paul izgubio je prvi put u svojoj karijeri

Tommy Fury

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
23-godišnji Tommy dobrano se namučio u meču protiv Jakea Paula

Nakon dva neuspjela pokušaja, Jake Paul i Tommy Fury napokon su uspjeli odraditi svoj međusobni obračun. Jake je ušao kao blagi favorit u ovaj meč, ali pokazalo se da je profesionalni boksač ipak nepremostiva prepreka za Furyja, barem je bio večeras u Saudijskoj Arabiji. Podijeljenom sudačkom odlukom Fury je porazio Jakea Paula kojem je to prvi poraz u karijeri.

Tommy Fury bolje je otvorio borbu. Jake Paul djelovao je letargičnije nego inače i kao da je bilo pomalo iznenađen kvalitetom Tommyja Furyja. Polubrat Tysona Furyja opušteno je boksao i nekoliko puta napravio je probleme Jakeu Paulu svojim brzim krošeima i prednjim direktom. Očekivalo se da bi Jake trebao biti opasniji na početku borbe dok su mu kondicija i eksplozivnost na najvišoj razini, ali Jake kroz prve dvije runde nije napravio apsolutno ništa.

Jake je u trećoj rundi napokon pronašao svoj ritam i počeo je lijepo pogađati prednjim direktom i lijevim krošeom. Počeo je Jake i eskivirati Furyjeve prednje direkte, a 50-ak sekundi prije kraja runde Paul je desnicom jako lijepo kontrirao pokušaj prednjeg direkta od strane Furyja. Bila je puno bolja Jakeova runda u odnosu na prve dvije.

Tommy je četvrtu rundu započeo agresivno, a možda je tome kumovala i kratka izjava Logana Paula koji je dobio priliku oglasiti se između rundi. Logan je kompletnu obitelj Fury nazvao ‘‘kujama‘‘ i time je dao svoj doprinos ovome cirkusu. Podosta klinčanja vidjeli smo u četvrtoj rundi, a Jake Paul postajao je sve opušteniji i ritmičniji kako je meč odmicao. Pred sami kraj runde, Fury je u klinču pogodio Paula desnicom, ali bio je to udarac u potiljak i Fury je dobio upozorenje od suca.

Što je borba dalje išla, Paul i Fury sve su više vremena provodili u klinču. Paul je u petoj rundi napokon uspio pogoditi i svojim desnim ‘‘overhandom‘‘, ali Tommy je odmah uzvratio serijom svojih udaraca nakon što je ‘‘pojeo‘‘ overhand. Jako bitan trenutak dogodio se sredinom pete runde. Paul je ovaj put pogodio u potiljak, a sudac je zaustavio borbu i oduzeo je bod Jakeu Paulu. Jake je u nastavku lijepo pogodio lijevim krošeom i Fury se nakratko počeo povlačiti i djelovalo je blago uzdrmano. Brzo se Tommy vratio svom standardnom ritmu.

Početkom šeste runde Fury je jako lijepo pogodio desnim aperkatom, ali Paul je taj aperkat primio bez većih problema. Tommy je djelovao osjetno aktivnije u šestoj rundi i Paul je zadobio manju posjekotinu ispod lijevog oka. I u ovoj rundi vidjeli smo podosta ulazaka u klinč od strane obojice boraca. Sudac je i u šestoj rundi oduzimao bod, ali ovaj put je Fury kažnjen oduzimanjem boda zbog držanja protivnika i forsiranja klinča. Tommy je šestu rundu zatvorio s nekoliko lijepih pogodaka u glavu Paula.

Jake Paul vidno je kondicijski padao u sedmoj rundi i konstantno je inicirao klinč kad bi ušao u opasnost otvorenih razmjena. Fury je puno konkretnije pogađao u sedmoj rundi i djelovao je kondicijski bolje od Jakea. Tommy Fury sedmu rundu završio je s posjekotinom iznad lijevog oka, a zadobio ju je nakon sudara glavama s Paulom.

Osma runda započela je otvorenom razmjenom od strane obojice, ali Paul je lijepo pogodio ljevicom (prednji direkt) i Fury je završio na podu. Vidjeli smo prvo brojanje u borbi. Tommy se brzo oporavio i u nastavku runde djelovao je nešto agresivnije od Paula. Nije niti Jake ostajao dužan u tim razmjenama i može se reći da Fury i Paul nisu razočarali uzbudljivošću ove borbe. Očekivalo se da će Furyjeva ruka biti podignuta na kraju meča, jer u globalu je ipak ostavio bolji i konkretniji dojam.

Podijeljenom sudačkom odlukom (76-73, 76-73, 74-75) na kraju je i slavio Tommy Fury t e jeupisao je devetu pobjedu u svojoj profesionalnoj karijeri. Tyson Fury i John Fury prijetili su Tommyju da će se morati umiroviti, a možda čak i promijeniti prezime u slučaju poraza od Jakea Paula. Tommy može ostati miran, John i Tyson neće ga ostaviti u Saudijskoj Arabiji. Čast obitelji Fury nije ugrožena.

Jake Paul i Tommy Fury stisnuli su ruku jedan drugome nakon proglašenja pobjednika, a Tommy je čestitao Jakeu na sjajnom nastupu te su barem zasad zakopali ratnu sjekiru. Velika je vjerojatnost da ćemo ipak gledati revanš, jer Paul ima klauzulu u ugovoru kojom može zatražiti instantni revanš.

U sunaslovnoj večeri gledali smo zapravo boks na najvišoj razini i ujedno najbolju borbu večeri. Švedski veteran Badou Jack (28-3-0) pokazao je da još uvijek nije za otpis i svojoj bogatoj riznici svjetskih titula dodao je i WBC-ovu u ‘‘cruiser‘‘ kategoriji.

39-godišnji Jack osvajao je svjetske titule u supersrednjoj i u poluteškoj kategoriji, a danas je postao prvakom u trećoj različitoj težinskoj kategoriji. Ilunga Makabu (29-3-0) bio je favorit u ovom dvoboju i očekivalo se da će upisati treću obranu titule svjetskog prvaka.

Ipak, Badou Jack od samog početka borbe pokazao je da će ravnopravno parirati Makabuu. Već u četvrtoj rundi uzdrmao je prvaka i sudac je prvi put u ovoj borbi morao brojati Ilungi Makabuu. Uspio se Kongoanac oporaviti i pružiti jako dobar meč. Međutim, Badou Jack u 11. rundi ponovno šalje Makabua na tlo, a početkom 12. runde Jack je došao do pobjede tehničkim nokautom.

39-godišnji Šveđanin s boravištem u Dubaiju postao je prvim muslimanskim boksačem koji se okitio titulom svjetskog prvaka na tlu Saudijske Arabije. Fantastičan nastup pružio je ovaj iskusni boksač, ali Ilunga Makabu također zaslužuje pohvalu za svoj nastup u kojem nije bježao od otvorenih razmjena. Ova borba mogla bi krajem godine konkurirati i za jednu od najboljih u 2023., iako je podosta rano za govoriti o nečemu takvom.

Linker
28. travanj 2024 00:18