K1 i Boks

Trevor Bryan napokon će braniti svoj ‘izmišljeni‘ pojas svjetskog prvaka teške kategorije

Trevor Bryan

 screenshot (YouTube)
WBA ‘regular‘ pojas bit će ‘na pladnju‘ krajem ovog mjeseca

I dalje vrlo vitalni boksački promotor, 90-godišnji Don King, organizator je zanimljive boksačke priredbe krajem ovog mjeseca, odnosno 29. siječnja. Istu će predvoditi borba WBC prvaka lakoteške (cruiser) kategorije, Ilunge Juniora Makabua protiv Thabisa Mchunua, a sad je programu pridodan još jedan nositelj pojasa prvaka i to u teškoj kategoriji.

Riječ je o Treveru Bryanu, za kojeg je King izjavio kako će na ovoj priredbi braniti svoj WBA "regular" pojas prvaka. Tim putem nije naveo njegovog protivnika, iz čega se da zaključiti da istog još uvijek nema potvrđenog, no prije svega je ovdje bitno objasniti što taj spomenuti pojas prvaka znači.

"Regular" titulu WBA je uveo 2000. godine da bi zaštitili svog prvaka koji drži još neku od preostale tri elitne titule. Ukratko, ako WBA prvak dođe do pojasa još neke organizacije, on postaje WBA "super" prvak te se organizira meč za novog WBA prvaka, u tom slučaju "regular" prvaka. To je napravljeno da bi se njihovom prvaku osigurale lakše obrane titule protiv izazivača drugih promocija, ali i da bi, ako njihov "super" prvak izgubi, oni i dalje imali prvaka. Taj prvak je Bryan, koji je prvo osvojio privremenu regular titulu, a onda i pravu, nokautiravši u siječnju prošle godine Bermanea Stivernea.

Pojas je to koji je prije Bryana držao Manuel (Mahmoud) Charr, no njemu je zbog neaktivnosti isti oduzet.

Ukratko, 29. siječnja imat ćemo meč za legitimnu titulu prvaka teške kategorije, barem ako se pita WBA organizaciju koja je Bryana takvim postavila. Smatra li itko Bryana uistinu prvakom svijeta? Vjerojatno ne, teško da pored Furyja i Usyka takvim smatra i on sebe sam. No, to je još jedna slika današnjeg boksa. Dok organizacije imaju priliku tim putem raditi na legitimitetu svojih boksača te dok imaju priliku bolje zaraditi, uvesti će oni koliko god pojaseva treba.

Naravno, to ne znači da Bryan (21-0, 15 KO) nije dobar boksač. Za sad se pokazao kao odličan, no je li uistinu svjetski prvak? Budimo realni, naravno da nije, ali veselimo se meču u kojem ćemo se moći uvjeriti u njegovu trenutnu kvalitetu. Samo da mu Don King u ring dovede protivnika vrijednog spomena.

Linker
14. travanj 2024 03:26