K1 i Boks

Tri kilometra kvadratna i tri svjetska prvaka: U tijeku je snimanje dokumentarca o četvrti u kojoj je odrastao Mike Tyson

Mike Tyson

 Screenshot (youtube, Discovery Uk)
Shannon Briggs otkrio je više informacija o dokumentarnoj seriji koja bi trebala privući velik interes boksačkih fanova

Brownswille je naziv malene četvrti u Brooklynu, a površina ove četvrti iznosi 3,01 kilometara kvadratnih. Na tako maloj površini živi nešto više od 58 tisuća stanovnika (prema popisu iz 2010. godine).

Četvrt od tri kvadratna kilometra dala je tri svjetska boksačka prvaka u teškoj kategoriji. Ovaj opasni kvart koji nerijetko nazivaju žarištem ubojstava u New Yorku, ujedno je i kvart u kojem su odrastali Mike Tyson, Riddick Bowe i Shannon Briggs. Svaki od njih dogurao je do svjetske titule u teškoj kategoriji, a Shannon Briggs otkrio je kako je u tijeku snimanje dokumentarca o Brownsvilleu.

‘‘Trenutno snimamo dokumentarac naziva ‘Brownsville; Never Ran, Never Will‘, a radi se o seriji od osam epizoda koju režira Michael Rapaport, dok je producent Sam Rockwell.‘‘, otkrio je Briggs, a potom je iznio još više detalja.

‘‘Bit će to odličan dokumentarac. Imamo Mikea Tysona, Riddicka Bowea, a iz Brownsvillea je i Bern Naddete Stanis koja je igrala ‘Thelmu‘ u sitcomu ‘‘Good Times‘. Larry King (poznati voditelj) je iz Brownsville, kao i komičarska grupa ‘The Three Stooges‘. Radimo dokumentarnu seriju o Brownsvilleu i o povijesti Brownsvillea. Tri svjetska prvaka u teškoj kategoriji dolaze iz iste četvrti koja površinom ne doseže niti dvije kvadratne milje. Najviše čuda na svijetu i najopasnija četvrt u saveznoj državi New York. Brownsville, Brooklyn, imamo priču za ispričati.‘‘, otkrio je Briggs za ESNews.

Shannon Briggs nije boksač kojeg možemo svrstati u istu kategoriju s Tysonom i Boweom, ali činjenica je da se i Briggs okitio titulom svjetskog prvaka. Američki teškaš porazio je Siarheija Liakovicha još 2006. godine u meču za WBO titulu svjetskog prvaka. Nikada Briggs nije uspio obraniti pojas, ali karijeru je okončao s više nego respektabilnim ‘‘scoreom‘‘. Briggs je upisao 60 pobjeda, samo šet poraza i jedan neriješen ishod. Gubio je uglavnom od vrhunski teškaša kao što su Vitalij Kličko, Lennox Lewis, Sultan Ibragimov itd.

Kad su pobjede u pitanju, Briggs je slavio protiv legendi poput Georgea Foremana i Rayja Mercera, ali obojicu je porazio na zalascima njihovih karijera. Shannon Briggs bio je poznat i po svojim nastupima na konferencijama za medije, a njegov povik ‘‘Let‘s go champ!‘‘, jedan je od njegovih zaštitnih znakova. Kao Tyson i Bowe, Briggs je također odrastao u toj jako opasnoj četvrti, a Tyson i Bowe jedno vrijeme bili su njegovi susjedi.

‘‘Odrastao sam s Mikeom Tysonom i Riddickom Boweom. Riddick Bowe nekoć je živio kat iznad mene, a Mike Tyson stanovao je preko puta mene. Živjeli smo u paklenoj četvrti.‘‘, rekao je Briggs.

Jedva čekamo dokumentarac koji Briggs spominje, a podatak da se Michael Rapaport prihvatio režiranja, dobar je pokazatelj ozbiljnosti ovog projekta.

Inače, na YouTubeu je dostupan kratak 2-minutni prilog od strane Discovery UK kanala, a u sklopu priloga Mike Tyson daje osvrt na ovu ozloglašenu četvrt u kojoj je odrastao. Video se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
30. travanj 2024 06:47