K1 i Boks

Triller u potpunosti odustao od meča Teofima Lopeza i Georgea Kambososa Jr.

Teofimo Lopez and George Kambosos Jr.
 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Oko meča za tri boksačke titule lake kategorije nastao je najveći kaos do sada

Novi igrač na svjetskoj borilačkoj sceni, Triller, u veljači ove godine povukao je bitan potez u smjeru pokazivanja ozbiljnosti svojih namjera. Pojavili su se na licitaciji honorara (purse bid) za meč WBA, WBO i IBF prvaka lake kategorije, Teofima Lopez, protiv obaveznog izazivača Georgea Kambososa Jr. i tamo su dali uvjerljivo najjaču ponudu, puno izdašniju od Matchrooma te Lopezovog promotora Top Ranka, sve s ciljem da dobiju organizaciju velikog meča. Nažalost, gotovo osam mjeseci kasnije, taj meč još uvijek nije održan, a nakon nekoliko odgoda se Triller odlučio povući.

Najbolje da objasnimo sve ispočetka. Triller, koji je krajem prošle godine u boks ušao organizacijom priredbe predvođene ekshibicijskim mečem Mikea Tysona i Roya Jonesa Jr., svoje namjere pokazao je ponudivši nevjerojatnih šest milijuna dolara honorara. Koliko je to nerealan iznos svjedoči činjenica da su dva glavna konkurenta u zbroju ponudili manje. Matchroom je ponudio 3.5 milijuna, a Top Rank 2.3. No, Triller je odlučio ovim mečem ući među velike igrače. Trebao im je neki purse bid i tu su vidjeli priliku. Tko bi im zamjerio? Osim toga, lijepo je vidjeti da boksači dobivaju velike honorare. Jedino što je sad na kraju situacija takva da ih vjerojatno neće dobiti.

Iako se pretpostavljalo da bi meč mogao završiti već u travnju na programu s Jakeom Paulom i Benom Askrenom, prvi potvrđeni datum za ovaj meč bio je 5. lipnja, ali Triller je isti pomaknuo za dva tjedna kasnije. Razlog nije naveden, ali pretpostavlja se da nisu htjeli istog vikenda konkurirati meču Floyda Mayweathera i Logana Paula. Nažalost, u međuvremenu je Lopez obolio od COVID-a pa je došlo do nove odgode. Triller je nakon toga došao do ideje odraditi sve u rujnu i premjestiti meč u Australiju, gdje bi se mogao održati na punom stadionu, no Lopez je to odbio, nespreman podvrgnuti se dvotjednoj karanteni kao uvjetu za ulazak u državu. Nakon toga je napokon dogovoren 6. listopada kao datum, a meč se trebao održati u New Yorku. Prije tjedan dana došlo je do nove promjene. Triller se sad odlučio pomaknuti meč na 16. listopada, na što je Kambosos reagirao tako da je zatražio dodatnih 400 tisuća dolara na svoj honorar ili neće pristati na isto. I što se na kraju dogodilo? Triller se odlučio povući iz organizacije meča i to nakon što je osam mjeseci doslovno žonglirao s boksačima. Očito su dokazali kako ipak nisu sposobni upustiti se u ovu igru, a sve se čini kako će Lopez ostati bez svojih garantiranih gotovo 4 milijuna dolara, a Kambosos bez svojih dva, što je uvjerljivo najveći honorar kojem je prišao te za koji mnogi vjeruju da će mu ikad prići.

Situacija je sad takva da Matchroom ima pravo preuzeti meč, no pitanje je kako će boksači reagirati na gotovo dvostruko smanjenje honorara. Još veće smanjenje bilo bi ako meč na kraju pripadne Top Ranku. Još na samoj licitaciji Bob Arum je ponudu Trillera okarakterizirao kao ludost, dodavši kako ovo nije velik meč te da nema smisla Lopeza za isti platiti više nego što je minimum određen njegovim ugovorom.

Također, postoje još dvije mogućnosti. Prva je da IBF odbaci Kambososa kao obaveznog izazivača te da automatski time otpadne cijeli meč. Druga je da Teofimo napusti titule i ode u poluvelter kategoriju, gdje je Josh Taylor apsolutni prvak, odnosno vlasnik sva četiri elitna pojasa. Lopez je već izrazio želju obračunati se s njim, a prednost je svakako što su obojica pod ugovorom s Top Rankom. To bi naravno bila šteta za kategoriju koja glasi najpotentnijom u svjetskom boksu, uz imena poput Lopeza, Devina Haneya, Gervonte Davisa, Ryana Garcije te na kraju i Vasyla Lomachenka. Ipak, san o međusobnim mečevima spomenutih mogao bi lako nestati ako svi krenu napuštati kategoriju. To bi tek bila jedna prava sportska tragedija.

Triller je osim odustanka od ovog meča najavio kako će prestati raditi i tzv. "freak show" mečeve, nakon žestokih kritika koje su dobili nakon prošlomjesečnog meča Vitora Belforta i Evandera Holyfielda. Najavili su kako bi iduća njihova boksačka priredba mogla donijeti nešto poput sudara Tysona i Jonesa, koji je na kraju prošao uz jako dobru reakciju publike i kritike.

Linker
24. travanj 2024 06:25