K1 i Boks

‘Tyson Fury ne smije otkazati revanš. Izgubit će sav svoj novac i kredibilitet ako otkaže meč‘

Oleksandr Usyk

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Oleksandr Usyk tvrdi kako će Tyson Fury biti na velikom gubitku ako se ne pojavi 21. prosinca u Rijadu

Revanš između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja sigurno je najiščekivaniji boksački meč u preostalom periodu ove kalendarske godine. Status apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji više nije u igri jer se Usyk odrekao IBF-ovog pojasa, ali nikog neće biti pretjerano briga.

Svima je jasno kako su Fury i Usyk trenutno vodeći svjetski teškaši, a hoće li pobjednik otići kući s tri ili četiri pojasa, stvarno nebitno. Usyk je u prvom meču slavio podijeljenom sudačkom odlukom, ali dobrano se morao namučiti kako bi došao do pobjede.

Oba boksača imali su dobre trenutke tijekom meča i jedan drugog uspijevali su uzdrmati. Usyk je ipak bio blago bolji i zasluženo je slavio, ali status boljeg boksača morat će potvrditi u revanšu koji je na rasporedu 21. prosinca (12. mjesec).

Klauzula koja garantira revanš zapravo je odlična stvar. Nije bilo previše natezanja u pregovorima nakon prvog meča, jer odmah u startu znalo se kako će uslijediti revanš. Trebalo je dogovoriti mjesto i vrijeme, a veliki revanš održat će se u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Ono što mnoge Furyjeve protivnike zna zabrinjavati tijekom priprema, jest određena Furyjeva sklonost ka otkazivanju mečeva. Nikada ne možete biti sigurni s Furyjem koji ima nagle promjene raspoloženja, a uvijek su moguće i ozljede tijekom priprema.

Dobro pamtimo kako je Fury odgodio prvi meč s Usykom nakon što je zadobio veliku posjekotinu tijekom sparinga s Agronom Smakićijem, a mnogi su tada sumnjali u održavanje samog meča. Do borbe je ipak došlo u petom mjesecu ove godine, a sedam mjeseci nakon prvog meča čeka nas revanš.

Nema razloga da se Fury ne pojavi, jer "Gypsy King" ima silnu motivaciju revanširati se jedinom čovjeku koji ga je uspio poraziti. Međutim, bojazan s Ukrajinčeve strane i dalje je tu. Usyk nije najsigurniji da će Fury ispoštovati dogovor, ali u razgovoru za RTFight, Usyk je pojasnio kako je 21. prosinca "sad ili nikad" za revanš njega i Furyja.

"On ne može odustati jer mi sada držimo konce. Ugovor koji smo potpisali vrijedi do 31. prosinca ove godine, a revanš moramo odraditi do tog datuma, uključujući i taj datum. Ako on otkaže meć koji je zakazan za 21.12., izgubit će sav svoj novac i kredibilitet i više neće biti čovjek od riječi.", rekao je Usyk.

Fanovi boksa komentirali su ovaj "tvit" Michaela Bensona navodeći kako Fury ima "povijest otkazivanja revanša" i "nepoštivanja revanš klauzule", ali mnogi su i dalje uvjereni kako će otkazati revanš protiv Usyka.

Nadajmo se da ipak neće, jer ovo je meč kojem se cjelokupna boksačka javnost silno veseli. Prva borba opravdala je sva očekivanja, a revanš bi mogao biti još bolji.

Linker
12. rujan 2024 10:18