K1 i Boks

‘Tysonovi udarci bili su pokušaji ubojstva, no ovaj tip me jače udario. Bio je među najjačim udaračima ikada‘

Earnie Shavers

 Screenshot/Facebook (Earnie Shavers)
Larry Holmes istaknuo je svoje protivnike koji su raspolagali najvećom udaračkom moći

Larry Holmes nedvojbeno spada u krug najvećih prvaka teške kategorije boksa u povijesti. "The Easton Assassin" natjecao se od 1973. do 2002. i u tom razdoblju odradio 75 profesionalnih mečeva, uz omjer od 69 pobjeda (44 nokauta) i šest pobjeda (jedan nokaut). Bio je prvak kraljevske divizije (WBC, od 1984. i IBF) te dijelio ring s nekima od najboljih teškaša tog doba, a na pitanje o tome koji su ga protivnici najjače udarili izdvaja dva imena - ona Mikea Tysona i Earnieja Shaversa.

"Mike je udarač. Borio sam se s Mikeom, a on me udario i to je bio kraj. Earnie Shavers bio je jedan od najjačih udarača koji je ikada postojao, a Mike je tu s njim na vrhu", rekao je 74-godišnji Amerikanac u razgovoru za OLBG.

Podsjetimo, Tyson i Holmes odmjerili su snage krajem siječnja 1988. godine u Atlantic Cityju (New Jersey, Sjedinjene Američke Države). "Iron Mike" pobijedio je tehničkim nokautom u četvrtoj rundi (jedinim nokautom kojeg je Holmes pretrpio u svojoj bogatoj karijeri) i tako zadržao WBA, WBC i IBF pojaseve u svom vlasništvu.

Sa Shaversom, kojeg su i mnogi drugi velikani teške kategorije, uključujući i Muhammada Alija, okarakterizirali kao teškaša s najsnažnijim udarcem, Holmes je ring dijelio u dva navrata i oba ga puta pobijedio. Krajem ožujka 1978., slavio je u Caesars Palaceu (Paradise, Nevada, Sjedinjene Američke Države) jednoglasnom sudačkom odlukom, a godinu i pol kasnije na istom je mjestu upisao pobjednu nad istim protivnikom tehničkim nokautom u 11. rundi.

Shavers je napustio ovaj svijet početkom rujna 2022. godine, a u profesionalnoj boksačkoj karijeri odradio je 91 meč, upisavši 74 pobjeda (uz 70 isporučenih nokauta), 14 poraza i jedan neriješen ishod.

"Earnie Shavers je bio najteži udarač s kojim sam se ikad suočio, a kad Tyson udari, pokuša te ubiti. S tim da Mike može i podnijeti dobar udarac, udario sam ga nekoliko puta, a on je nastavio napadati. Sjećam se desnice kojom me pogodio, pomislio sam da bi ga trebalo zatvoriti zbog snage koju posjeduje, a on je nastavio napadati, režeći kao Joe Frazier", dodao je Holmes.

Linker
15. listopad 2024 21:26