K1 i Boks

Urijah Faber o povratku u borilište: ‘Znam da ne želim kickboksački meč protiv Josea Alda, ali klasični boks me privlači!‘

Demian Maia (lijevo) i Uriah Faber (desno)

 Instagram (uriah Faber)
Legendarni veteran već je nekoliko godina izvan kaveza, ali uskoro bi mogao navući boksačke rukavice

Boks i ‘‘bare knuckle‘‘ boks, dvije vrlo popularne opcije za MMA borce na zalasku karijere. Oni koji se odluče za boks s rukavicama, nerijetko ciljaju na meč protiv Jakea Paula, a ponekad su u kombinacijama stari i ‘‘potrošeni‘‘ boksači ili kolege MMA borci.

‘‘Bare knuckle‘‘ boks često nudi okršaje bivših UFC-ovih boraca, posebno unutar BKFC organizacijama. Primjera radi, Mike Perry unutar te organizacije odradio je pet mečeva, ali svih pet protivnika nekadašnji ili aktualni MMA borci. Očekivali bismo da će se Perry već boriti s nekim od prvaka velter (Austin Trout) ili srednje kategorije (David Mundell), ali o tim mečevima gotovo da se ni ne priča.

Svoje mjesto u ‘‘bare knuckle‘‘ boksu mogao bi pronaći još jedan legendarni MMA borac, ali i još jedan borac koji je u poznim borilačkim godinama. Radi se o Urijahu Faberu, borcu iza kojeg je 46 profesionalnih MMA nastupa tijekom kojih se okušao s mnoštvom legendi slobodne borbe, a na ‘‘bare knuckle‘‘ meč pristao bi samo ako bi ponuda bila odgovarajuća.

45-godišnji Faber posljednji MMA nastup upisao je još krajem 2019. godine kada je nokautom u trećoj rundi poražen od strane Petra Yana. Imao je Faber i prije toga jedan period koji je proveo umirovljen. Od kraja 2016. godine pa sve do sredine 2019., Faber nije nastupao, a u kavez se vratio pobjedom nad Rickyjem Simonom. Ipak, Petr Yan brzo ga je vratio u mirovinu.

Faber se zapravo vrlo uspješno drži svoje mirovine, ali u razgovoru za MMA Fighting otkrio je kako razmišlja o povratku, barem nekom od borilačkih sportova.

‘‘Ostao sam u protokolu doping testiranja jer ne koristim doping i nikada ne znate kada će vam se pružiti nekakva prilika. Međutim, vrlo vjerojatno više neću nastupati u MMA-u, iako nikad ne znate. Ne mislim ni da ću nastupati u ‘bare knuckleu‘, ali opet ponavljam, nikad ne znate. Mislim da ću nastupati u ‘combat jiu jitsuu‘ jer smatram da je to nova stvar i smjer u kojem će stvari teći.‘‘, započeo je Faber, a zatim se detaljnije osvrnuo na potencijalni nastup u boksu bez rukavica.

‘‘Imao sam neke dobre financijske ponude za ‘bare knuckle‘, ali ne želim se boriti sa svjetskim prvacima u tom sportu. Imam djecu i ne želim lomiti jagodične kosti ili gubiti zube. Ponude li mi nešto zanimljiv, recimo moj prijatelj Conor McGregoor koji sada je suvlasnik tamo (u BKFC-u) i vjerojatno može pronaći protivnika za mene.‘‘, dodao je Faber.

U nastavku razgovora Faber je čak istaknuo jedno ime s kojim bi se okušao u boksačkom meču. Radi se o Joseu Aldu, legendarnom Brazilcu koji je 2010. godine porazio Fabera, a brutalnim ‘‘low kickovima‘‘ napravio je ogromnu štetu na Faberovim nogama. Urijah ističe kako bi ga zaintrigirala mogućnost boksačkog meča s Aldom.

‘‘Chad Mendes i ja smo se borili s Joseom Aldom i obojici je bio najteži protivnik. Preferiram ne dobiti batine od Alda u ovoj fazi svog života, ali odradio bih boksački meč protiv njega. Mislim da su mi nedavno čak nešto i ponudili, prije nego je on ponovno potpisao ugovor s UFC-om. Ali ponuda nije bila naročito intrigantna. Nekoć prije sam razgovarao i s Aldom o ‘bare knuckle‘ boksu, ali on nema namjeru boksati bez rukavica. Ja bih pristao i na klasični boksački meč, jer volim pravi boks. Znam da ne želim kickboksački meč s Aldom, naučio sam svoju lekciju. Guglajte ‘noga Urijaha Fabera‘ ako ne znate o čemu pričam i brzo ćete shvatiti.‘‘, zaključio je Faber.

Ne morate ‘‘guglati‘‘, materijal je priložen pri dnu ovog članka.

Linker
21. kolovoz 2024 01:37