K1 i Boks

Uskoro nas čeka veliki međusobni meč dva svjetska prvaka poluteške kategorije

Artur Beterbiev

 Pavel Bednyakov/Sputnik/Profimedia
Poluteška kategorija profesionalnog boksa uskoro bi mogla imati nositelja tri svjetska pojasa

Sve se čini kako su Artur Beterbiev i Joe Smith Jr. vrlo blizu dogovora međusobnog meča čiji bi ukupni ulog bila tri od četiri elitna pojasa svjetskog boksačkog prvaka. Kako vodeći se svojim izvorima obavještava Mike Coppinger za ESPN, preostali su tek neki detalji do dogovora jednog od trenutno najvećih i najjačih mogućih boksačkih mečeva.

Kako Coppinger obavještava, meč bi trebao organizirati upravo ESPN, a trenutno se lome oko Smithovog honorara. Prema navedenim informacijama, on traži 1.8 milijuna dolara, dok je ponuda oko 1.5 milijuna. Ipak, vjeruje se da bi uskoro trebalo biti sve dogovoreno, posebno jer se zna kako su sve strane zainteresirane za ovaj meč.

32-godišnji Amerikanac Joe Smith Jr. (28-3, 22 KO) vlasnik je WBO titule koju je osvojio u travnju prošle godine savladavši Maxima Vlasova, a obranio ju je prije dva tjedna, pobjedom prekidom u devetoj rundi protiv Stevea Geffrarda. Smith je nakon te pobjede otvoreno zatražio meč protiv Beterbieva, izrazivši želju da bude prvi profesionalac koji će Dagestanca pobijediti.

37-godišnji Beterbiev (17-0, 17 KO) se borio u prosincu, kad je također u devetoj rundi zaustavio Marcusa Brownea. Njemu sama pojava Smitha itekako odgovara, budući da je svojevremeno imao velikim problema oko pronalaska protivnika, zbog čega je u 2017. i 2018. godini nastupio samo po jednom, dok je 2020. ostao bez meča. Dva meča prošle godine bila su sjajna stvar za njega, a posljednja pobjeda bila mu je i peta obrana IBF titule te druga one WBC-ove, koju je pridružio 2019. savladavši Oleksandra Gvozdyka. Bio je to jedan od najboljih mečeva te godine, a ujedno je bio i sudar u to vrijeme dva neporažena prvaka.

Sve vodi prema tome da bi se meč trebao održati u Americi tijekom ljeta, a Smith će, ako se dogovori, imati težak posao. Beterbiev je trenutno jedini svjetski prvak sa savršenim omjerom i stopostotnom uspješnosti prekida. I trenutno ima samo jedan cilj, doći do sva četiri pojasa prvaka, po mogućnosti ove godine. Savlada li Smitha preostat će mu osvajanje WBA pojasa, koji se trenutno nalazi kod još jednog neporaženog boksača iz Rusije, Dmitryja Bivola. On je trenutno na drugačijem putu, no krajem godine bi moglo doći do velikog meča za apsolutnog prvaka. To je zapravo ono što se već neko vrijeme s nestrpljenjem čeka. A svakako vrijedi spomenuti kako i sjena Canela Alvareza također konstantno lebdi nad ovom vrlo uzbudljivom kategorijom.

Linker
25. travanj 2024 19:15