K1 i Boks

Usyk će težiti više od Joshue? Joshua djeluje nikad mršaviji i isklesaniji

Oleksandr Usyk, Anthony Joshua

 Screenshot (instagram, Usykaa))
Čeka nas jedna taktička poslastica

Bivši svjetski prvak i jedan od najrazornijih udarača današnjice, Anthony Joshua, jučer je na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz koje se može pretpostaviti u kakvoj se formi trenutno nalazi. Ono što svakako na prvi pogled zapne za oko je činjenica da Joshua izgleda izrezanije, ali i mršavije nego ikada.

Možda na slici ulogu igra i svijetlo pod kojim je slikan, ali definitivno izgleda kao da je pao na težini za nekoliko kilograma. S jedne strane to sugerira da je fizički spremniji nego ikada, da mu zraka sigurno neće zafaliti, ali ono što bi mu moglo zafaliti je njegova najveća specijalnost: snaga udarca.

S druge strane, iz Usykovog kampa od strane Amira Khana koji ga je nedavno posjetio u Dubaiju mogli smo čuti da je Usyk masivniji nego ikada. Na izjavi koju je dao za Second Out Amir je djelovao prilično fascinirano Usykovom trenutnom formom, što sugerira da bi mogli gledati taktički jedan potpuno drugačiji meč od onog prvog.

"Izgleda puno veće. Rekao mi je da ima 15 kilograma više nego posljednji put kada se borio protiv Anthonyja, tako da ćemo vidjeti koliko snage će tek sada imati. Izgleda kao prirodni teškaš; ogroman je i djeluje zastrašujuće snažno."

"Ne djeluje uopće kao da je nekada boksao u kruzer kategoriji, sada izgleda kao masivan teškaš. Izgleda stvarno snažno na ovoj kilaži, a dok je udarao fokusere i trenirao moglo se vidjeti da i dalje ima isklesano tijelo. Djeluje i dalje pokretno i vidi se da je to zdrava mišićna masa koju je dobio."

Ovakve insajderske informacije upućuju na to da se Usyk vjerojatno sprema na promjenu taktike. Ovoga puta se možda neće htjeti nadigravati s Joshuom, već možda krene na to da ga nokautira. Već smo nekoliko puta u prošlosti vidjeli da su boksači u revanšu promijenili taktiku kako bi iznenadili svog protivnika, i u većini slučajeva to je bio pravi potez.

Jedan od primjera je definitivno revanš Furyja i Wildera. Dok je u prvom meču Fury konstantno nadboksavao Wildera, kretao se unatrag i radio puno iz kontre, u revanšu je potpuno promijenio taktiku. Fury je tada pokazao da i on može biti čvrst na nogama, te je krenuo naprijed i snažnim udarcima i agresivnim pristupom preuzeo inicijativu i u konačnici nokautirao Wildera.

Drugi dobar primjer je revanš Canela i Golovkina. U prvom meču smo mogli vidjeti agresivnog Golovkina koji je išao naprijed, udarao puno češće, te Canela koji je većinom boksao sa zadnje noge i išao više na taktiku kontriranja protivnika. No u revanšu je na iznenađenje mnogih Canelo preuzeo inicijativu te krenuo naprijed i snažnim udarcima polako lomio Golovkina. Iako je i ta borba bila prilično izjednačena, Canelo se ipak pokazao konkretnijim i zasluženo odnio pobjedu.

Joshua se u više navrata pokazao kao srčan boksač koji se može vratiti nakon što je bio uzdrman, ali isto tako je pokazao i to da ga je zapravo vrlo lako uzdrmati. Za Usyka agresivan pristup i promjena taktike moglo bi se pokazati kao dvosjekli mač. S jedne strane mogao bi dominantno pobijediti Joshuu, čak ga i nokautirati. Ali s druge strane mogao bi se prevariti i završiti na Joshuinom teritoriju gdje je on najbolji, a to je bliska borba gdje će jačina udarca i fizička snaga vjerojatno biti ključan faktor za pobjedu.

Linker
20. travanj 2024 09:45