K1 i Boks

Usyk uzvratio ‘pohlepnom‘ Furyju svojim ultimatumom: ‘Uplatit ćeš Ukrajini jedan milijun funti‘

Oleksandr Usyk

 Amer HILABI/AFP/Profimedia
Sjajni ukrajinski boksač želi da se i njegov narod naplati od njegove borbe protiv Furyja

Vrlo interesantan dan jučer su imali timovi Oleksandra Usyka i Tysona Furyja. Otkucavao im je sat za dogovor oko podjele honorara, a WBA je prijetio naređivanjem licitacije honorara za meč između Daniela Duboisa i Oleksandra Usyka.

Brzo su se Fury i Usyk morali dogovoriti, ali naravno da je oko novca nastala najveća prepirka. Usyk i njegov tim inzistirali su na poštenoj raspodjeli, odnosno svakome po 50 posto ukupnog honorara. Uzevši u obzir da će se meč održati u Londonu, predstavnici Tysona Furyja smatraju da će Fury kao domaći borac generirati više prihoda i stoga žele više od 50 posto honorara.

Usyk i njegov tim bili su spremni pristati na 60 posto honorara pobjedniku, ali na koncu su se morali zadovoljiti s raspodjelom 70-30 posto u korist Tysona Furyja. Daleko je to od onoga čemu su se nadali, a Tyson Fury postavio je i određeni ultimatum Usyku i njegovom timu.

‘‘Ako se mene pita, Usyk i njegov tim ne zaslužuju više od 30 posto honorara. Uzmite ili ostavite. Ako ne želite, bori se protiv Daniela Duboisa za nekoliko milijuna dolara. Ako želiš zaraditi pravi novac, bori se protiv ‘Gypsy Kinga‘. Svakog dana počevši od danas, odbit ću jedan posto od tih 30 posto koje nudim. Odbijat ću po jedan posto dok ne prihvatiš. Ako ne pristaneš, bori se protiv Duboisa za dva milijuna dolara. Nema problema.‘‘, jasan je bio Fury jučer u svom obraćanju.

Usyk je na koncu pristao, ali Ukrajinac je također uzvratio ultimatumom jako sličnim onom koji je Fury postavio ukrajinskom boksaču.

‘‘Hej pohlepniče. Prihvaćam tvoju ponudu za 70-30 raspodjelu kako bismo se borili 29. travnja (četvrti mjesec) na Wembleyju. Ali moraš mi obećati da ćeš donirati jedan milijun funti Ukrajini, odmah nakon borbe. Za svaki dan odgode pristanka na ovo, Ukrajincima ćeš donirati dodatnih jedan posto svog honorara. Dogovoreno?‘‘, poručio je Usyk.

Ukrajinac je ovim potezom samo dodatno oduševio fanove. Tyson Fury nerijetko ističe kako se više ne bori zbog novca i da mu to ne predstavlja glavni motiv. Zatim dođe situacija gdje se pregovara o honorarima i Fury ne želi pristati niti na 50-50 raspodjelu. Oleksandr Usyk s druge strane samo želi priliku za postati apsolutnim prvakom teške kategorije i pristao je na puno lošiju ponudu od one kojoj se nadao. Uz sve to, Usyk se zalaže da se i njegov narod naplati tom borbom. Nema sumnje da će Usyk uživati veliku podršku boksačkih fanova zbog ovakvih poteza.

Linker
20. travanj 2024 09:56