K1 i Boks

Velik dan za hrvatski boks! Agron Smakići večeras boksa za najprestižniju europsku titulu

Agit Kabayel (lijevo) i Agron Smakići (desno)

 Instagram (agron Smakići)
32-godišnji teškaš iz Zagreba pokušat će si ‘‘otvoriti vrata‘‘ ka napadu na svjetsku titulu

Ponajbolji hrvatski boksač, Agron Smakići (19-1-0, 17 KO) večeras će nastupiti u najvažnijem meču svoje dosadašnje karijere. 32-godišnjeg hrvatskog teškaša čeka obračun s njemačkim teškašem Agitom Kabayelom (22-0, 14 KO), a ulog je izrazito velik.

Naime, Smakići i Kabayel boksat će za EBU (European Boxing Union) titulu prvaka. Trenutno je upražnjeno mjesto prvaka u teškoj kategoriji i jedan od njih dvojice od večeras će postati prvakom.

Smakići je u lovu na titulu koju su držali brojni boksački velikani, a među njima i jedan Hrvat

Pojas Europskog boksačkog saveza izuzetno je cijenjen u svijetu boksa i ne radi se o jednoj od brojnih bezazlenih titula u boksu. European Boxing Union postoji još od 1911. godine, ali savez je tada osnovan pod nazivom International Boxing Union (Međunarodni boksački savez). Od 1946. godine došlo je do promjene naziva, a danas se radi o najprestižnijoj europskoj tituli kad je profesionalni boks u pitanju.

EBU titulu prvaka u teškoj kategoriji držali su brojni apsolutni velikani svjetskog boksa, a nabrojat ćemo vam neke. Tyson Fury, braća Kličko, Frank Bruno, Lennox Lewis, ali i jedan hrvatski boksač. Željko Mavrović ovaj pojas osvojio je u četvrtom mjesecu 1995. godine, a ukupno šest puta je branio titulu prvaka. Sa statusom EBU prvaka došao je u priliku napasti i svjetsku titulu, ali Lennox Lewis pokazao se nepremostivom preprekom te 1998. godine.

Posljednji vlasnik EBU titule prvaka u teškoj kategoriji bio je Tony Yoka koji ju je osvojio još 2021. godine. Francuz je kasnije napustio tu titulu, a ponovno se trebao boriti za taj pojas prošle godine, upravo protiv Kabayela. Yoka se na kraju ipak borio protiv Martina Bakolea, ali ne za europsku titulu, a nakon poraza od Bakolea, ostao je bez statusa izazivača za EBU pojas.

Da ne duljimo previše, Agit Kabayel i Agron Smakići kasnije su odabrani kao boksači koji će se boriti za tu upražnjeni tron, a Kabayel je već imao taj pojas u svom vlasništvu. 2017. godine porazio je Hervea Hubeauxa, a titulu je triput uspješno obranio prije nego ju je napustio. Jedna obrana titule došla je i protiv Dereka Chisore kojeg je porazio u 11. mjesecu 2017. godine.

Agron nešto teži na vaganju, prednost će imati i u visini

Kabayel je trenutno 52. teškaš svijeta prema Boxrecu, dok je Smakići na 40. mjestu. Međutim, Kabayel drži osmo mjesto u poretku IBF-ovih izazivača za svjetsku titulu i Smakići bi pobjedom nad Kabayelom mogao napraviti velik korak ka napadu na svjetsku titulu. Boksači su jučer stali na vagu, a Smakići je bio nešto teži. Našem boksaču vaga je pokazala 110 kilograma, dok je Kabayel težio 107,9 kg. Naš će boksač imati i sedam centimetara prednosti u visini.

Radi se o zbilja velikoj borbi za našeg Agrona koji je u nizu od četiri uzastopne pobjede, a poraz nije upisao od 2019. godine. Tada ga je porazio sjajni Zhan Kossobutskiy koji je trenutno na omjeru pobjeda i poraza 19-0.

Meč se održava u Bochumu (Njemačka), a prijenos će biti na RTL 2 kanalu od 21:50h.

Što dodati, osim sretno Agrone i vrati se s titulom europskog prvaka!

Linker
11. travanj 2024 16:21