K1 i Boks

(VIDEO) Anthony Joshua održao lijep govor nakon pobjede: ‘Neću ružno pričati o Wilderu, želim mu uspješan povratak‘

Otto Wallin (lijevo) i Anthony Joshua (desno)

 Bildbyran/ddp USA/Profimedia
Ponajbolji svjetski teškaš oduševio je nastupom, ali i govorom nakon sjajno odrađenog nastupa

Impresionirao nas je Anthony Joshua svojim sinoćnjim nastupom. Puno se sumnjalo u Anthonyja Joshuu nakon dva poraza koja je upisao u mečevima protiv Oleksandra Usyka (2021. i 2022. godine), a nije Joshua izgledao naročito impresivno niti u prvom meču koji je odradio ove kalendarske godine.

Neuvjerljivom izvedbom Joshua je porazio Jermainea Franklina, ali već u osmom mjesecu pružio je nešto bolji nastup protiv Roberta Heleniusa.

Postepeno je Joshua gradio samopouzdanje, a sinoć je uništio Otta Wallina na ‘‘Day of Reckoning‘‘ eventu u Saudijskoj Arabiji.

‘‘Ja ne mogu ocijeniti svoj nastup. Moj tim i fanovi će to odraditi, njima to prepuštam.‘‘, rekao je Joshua neposredno nakon meča, a zatim je odgovorio ‘‘Je li ovo bio onaj stari Joshua, jesmo li gledali takozvani ‘throwback‘‘‘.

‘‘Ne, ovo nije ‘throwback‘, ovo je još jedan meč. Poštujem Otta i ususret ovom meču, svima sam govorio da se moram fokusirati isključivo na njega jer poštujem njegove vještine. Ovo je bio još jedan dan u uredu za mene.‘‘

Kao i uvijek u svojim mečevima, Joshua nije krenuo punim gasom od prve sekunde. ‘‘AJ‘‘ je prve dvije runde proveo čitajući Wallina i razrađujući plan za kasnije runde. Iz runde u rundu, Joshua je pomalo dizao tempo, a na upit o pristupu ovoj borbi, ‘‘AJ‘‘ je bio sasvim jasan.

‘‘Pobjeda pod svaku cijenu. Kad molim, znam da misli usmjeravam isključivo ka pobjedi. Ovo je takav biznis gdje se pobjedom uspinjete na ljestvici, ali jedan poraz spušta vas skroz dolje. Želim upisivati pobjede što je dulje moguće.‘‘, istaknuo je ‘‘AJ‘‘.

Otto Wallin do sinoćnjeg obračuna s Joshuom imao je 26 pobjeda u 28 profesionalnih nastupa. Izgubio je samo od Tysona Furyja, ali čak i u tom meču bio je blizu pobjede. Furyju je već početkom meča stvorio veliku posjekotinu iznad oka i meč je lako mogao biti prekinut zbog posjekotine. To se ipak nije dogodilo, a Wallin je izgubio na bodove.

Anthony Joshua bio je svjestan Wallinove kvalitete čak i prije toga. Dvaput su boksali u amaterskim danima, a oba put je slavio Joshua. Ništa se nije promijenilo niti u profesionalnom okršaju, ali Joshua je imao samo riječi hvale i poštovanja za švedskog teškaša.

‘‘Nemojmo govoriti da se Otto predao između rundi, jer njega smatram istinskim ratnikom. Mislim da je njegov kut imao veliku ulogu u predaji meča, a to su napravili kako bi ga sačuvali za nastavak karijere. Siguran sam da bi on nastavio. Jednostavno se radi o viziji, tajmingu i reakcijama. Smatram da sam nadaren borac, s posebnim darom koji koristim najbolje što mogu. Ekstremno naporno radim i danas sam imao svoj dan, hvala Bogu.‘‘, lijepe su riječi Anthonyja Joshue upućene sinoćnjem protivniku.

Ono što je mnoge zanimalo, jest sljedeći korak Anthonyja Joshue. Puno se pričalo o meču protiv Deontayja Wildera, ali ‘‘Bronze Bomber‘‘ sinoć je uvjerljivo izgubio meč protiv Josepha Parkera. Mogao je Joshua iskoristiti priliku za omalovažiti Deontayja Wildera, ali to ipak nije učinio i uputio mu je riječi podrške.

‘‘Nisam gledao taj meč, fokusirao sam na sebe, kao i cijeli ovaj tjedan. Prebrojimo koliko boksača je spominjalo moje ime ovaj tjedan, a ja sam se isključivo fokusirao na sebe. Znam koliko je ova borba bila bitna. Čuo sam da je Deontay izgubio, ali nema veze, vratit će se on. Uglavnom, nitko nikog ne izbjegava. Već sam vam nabrojao s kime sam sve bio u ringu, ali sada sam morao biti fokusiran na Wallina. Deontay je svašta govorio o meni i sada bih ga mogao rastaviti, ali neću to napraviti. Bit ću veći od toga i želim mu da se uspješno vrati.‘‘, rekao je ‘‘AJ‘‘, a zatim je upitan postoje li i dalje šanse za meč između njega i Wildera.

‘‘Slušajte, sve je moguće ako ne odustajete. Nastavite gurati, a ukoliko on želi, može se vratiti i boriti neki drugi dan. Siguran sam da svi i dalje žele vidjeti tu borbu, zar ne? Ili ipak želite mene gledati kako se borim.‘‘, rekao je Joshua uz osmijeh na licu.

Još sinoć smo vam pisali kako je Eddie Hearn neposredno nakon Joshue dao svoju izjavu. Poznati promotor izjavio je kako će se Joshua okrenuti napadu na IBF-ovu titulu, a to znači meč s Filipom Hrgovićem. Joshua također ne skriva da je svjetska titula nešto što ga najviše zanima u ovom sportu.

‘‘Kao što sam već rekao, svaka borba vodi prema konačnoj destinaciji (svjetskoj tituli). Moram nastaviti moliti i pobjeđivati, a moram ostati i fokusiran. Ja sam na putu, a vidjet ćemo koliko daleko ću dogurati.‘‘, pojasnio je sjajni britanski teškaš.

Nadao se Joshua vratiti pojas u svoje vlasništvo još tijekom ove kalendarske godine, ali to je ipak ostalo van dometa. Joshua može svakako biti zadovoljan 2023. godinom, jer odradio je tri meča i upisao je tri pobjede. On ipak tvrdi kako uvijek može bolje.

‘‘Imamo veće ambicije od ovoga. Tako je, kako je. Ne slavim kad pobijedim u ovakvim borbama, slavit ću kad pobijedim u borbi za svjetsku titulu.‘‘, za kraj svog obraćanja rekao je Joshua, zatim je dodao kako je ‘‘Day of Reckoning‘‘ bio najveći event u povijesti boksa, zahvalio se organizatorima i publici te je slavljenički napustio ring.

Odlična godina za Anthonyja Joshuu koji se uistinu vratio, a teška kategorija treba ovakvog ‘‘AJ-a‘‘.

Linker
27. travanj 2024 04:56