K1 i Boks

Deontay Wilder nije siguran hoće li nastaviti karijeru: ‘Pronašao sam mir u životu! Ako se ne vratim, bilo mi je zadovoljstvo‘

Deontay Wilder (lijevo) i Joseph Parker (desno)

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
38-godišnji američki teškaš djeluje spremno za odlazak u mirovinu

Katastrofalan nastup sinoć je odradio Deontay Wilder. ‘‘Bronze Bomber‘‘ došao je na priredbu u Saudijsku Arabiju sa statusom bivšeg svjetskog prvaka, ali i s epitetom ponajveće zvijezde na cijelom eventu. To ga ipak nije spasilo u meču protiv Josepha Parkera, jer Novozelanđanin samoanskih korijena deklasirao ga je u meču na 12 rundi.

Dojam je da je Parker bio bolji u svakoj od tih 12 rundi, a jedan od sudaca čak je i bodovao meč rezultatom 120-108. Shvaćamo da borci po završetku meča vole podići ruke i stvarati dojam da se osjećaju pobjednički kako bi donekle utjecali na cjelokupan dojam. Nejasno je ipak zašto je Wilder nakon tako lošeg nastupa podizao ruke, a nedugo nakon meča, ‘‘Bronze Bomber‘‘ je ponudio pojašnjenje.

‘‘Da, imao sam osjećaj da sam zaslužio pobjedu, ali moj tajming ipak nije bio dobar u ovom meču. Poštovanje za Josepha, odradio je odličan posao i izbjegao je moje najjače udarce. Nećemo tražiti izlike večeras, bio je to dobar meč i sada idemo dalje.‘‘, rekao je Wilder, a ukoliko uistinu smatra da je zaslužio pobijediti, vjerojatno je jedini na svijetu s takvim mišljenjem.

No, što je pošlo po zlu, zašto je Wilder pružio tako loš nastup? Mnogi ističu dugu inaktivnost kao razlog poraza, jer Wilder je više od godinu dana izbivao iz ringa. Posljednji meč do tog sinoćnjeg, Wilder je odradio u desetom mjesecu prošle godine, a tada je već u prvoj rundi porazio Roberta Heleniusa.

‘‘Moguće da je inaktivnost odigrala ulogu, ali nećemo se vaditi na to. Došli smo ovdje odraditi posao i okrećemo se prema sljedećim izazovima. Radujem se odlasku kući kako bih vidio svoju djecu.‘‘, istaknuo je Deontay, a zatim se kratko dotaknuo strategije za meč protiv Parkera.

‘‘Htio sam ostati što mirniji, bacati prednji direkt i namještati desnicu. Tajming nije bio na mjestu, a on je odradio dobar posao s izbjegavanjem mojih udaraca. Idemo dalje.‘‘

Tijekom cijelog ‘‘fight weeka‘‘, iz dana u dan slušali smo i čitali o potencijalnom meču između Deontayja Wildera. Spominjao se čak i datum (9. ožujka), a prema navodima Eddieja Hearna, meč je bio dogovoren i ugovori su bili potpisani. Naravno, uvjet je bio da Joshua i Wilder upišu pobjede u svojim sinoćnjim mečevima, ali Joseph Parker pokvario je Wilderove planove. Deontay je priznao kako se možda trebao više fokusirati na Parkera.

‘‘Možda mi je sve to s Joshuom stvaralo malu distrakciju. Puno se pričalo o raznim stvarima, ali nećemo tražiti izlike. Uživao sam biti ovdje i hvala vam što ste me došli podržati. Sigurno ću se vratiti.‘‘, poručio je američki teškaš.

Nekoliko puta je Wilder isticao kako će se vratiti, ali kad je započeo konkretniji razgovor o nastavku karijere, Wilder je bio podosta dvosmislen. U jednom trenutku navodi kako će se sigurno vratiti, a već sljedeće sekunde ističe kako bi meč protiv Parkera mogao biti njegov posljednji.

‘‘Vidjet ćemo što će se dogoditi. Odradio sam odličan posao kad je u pitanju baratanje novcem. Ja sam sretan borac. Ja sam ratnik i uskoro ću se vratiti. Ukoliko se ne vratim, bilo je zadovoljstvo. Ne znam imam li i dalje istu žar, puno toga me smirilo, pronašao sam mir u svom životu. Cijeli tjedan imam osmijeh na licu, a imat ću ga i dalje. Ništa me neće spriječiti u tome. O tome se zapravo radi, da budete ratnici i dajete sve od sebe. Ako se stvari ne odviju kako ste htjeli, ustanete i nastavljate pokušavati. To vam je smisao života, ne smijete odustati i morate nastaviti dalje. Svi mi u sebi imamo nešto za biti veliki, ali veličina je određena našim služenjem. Ja ću nastaviti sa svojim služenjem.‘‘, rekao je dvosmisleni Wilder.

38 mu je godina, financijski se odavno osigurao, a bio je i ‘‘vruće glave‘‘ nakon 12 rundi s Parkerom. Ne možemo mu zamjeriti na neodlučnosti, ali činjenica je da se nitko neće iznenaditi ako Wilder objavi kraj karijere u periodu koji slijedi.

Linker
24. travanj 2024 18:41