K1 i Boks

(VIDEO) Joe Joyce izdržao početni nalet pa završio Takama u šestoj rundi

Joe Joyce i Carlos Takam
 Steven Paston/PA Images/Profimedia
Kamerunac je srebrnog olimpijca stavio na ozbiljan ispit koji je ovaj uz određene probleme položio

Vjerojatno niti samom Carlosu Takamu neće biti jasno što se dogodilo u njegovom meču protiv Joea Joycea. Kamerunac je odlično radio svoj posao, pogađao sjajne udarce i stvarao dojam kako ima kontrolu nad osvajačem srebrne olimpijske medalje iz Rio de Janeira. A onda se samo odjednom sve okrenulo te nije dočekao niti polovicu šeste runde, a Joyce je imao ruke u zraku te WBC silver i WBO International pojaseve na svojim ramenima.

Joyce (13-0, 12 KO) je u samom otvaranju meča izgledao loše. Sporo, predvidljivo i nikako dovoljno aktivno. Takam je, s druge strane, ušao odlučan napraviti dobar posao te po mogućnosti pobijediti. I uistinu se činilo da meč ide prema tome, posebno u prve tri runde. Joyce je ostavljao dojam umornog boksača iz kasnijih rundi, a ne nekoga tko je u meč tek ušao, dok je Kamerunac išao prema naprijed i pogađao. Tek na samom kraju treće runde Joyce je pokazao što može, kad je uzdrmao Takama gotovo sa zvukom zvona za kraj runde.

Takam je vjerojatno ostao u čudu oko toga što je Joyce sve uspio primiti u prve tri runde, ali nije stao. Njegov stil boksa je agresivan i zapravo kad prestane to raditi on postaje relativno laka meta. Ipak, primijetilo se kako je puno toga potrošio u prve tri runde te je usporio, što dovodi do neizvjesnijeg meča, ali i prilike za Joycea da krene ozbiljnije odrađivati svoj posao. Tako su četvrta i peta dionice bile relativno izjednačene te je svaki boksač imao svojih trenutaka.

Iako je Kamerunac vidno usporio te kombinacije zamijenio pojedinačnim udarcima, nije se moglo očekivati da će sve biti gotovo već na samom početku šeste runde. Tek tri sekunde trebale su Britancu za munjevitu kombinaciju, nakon kojeg su noge 40-godišnjeg Takama zaplesale. Prepoznao je tu Joyce svoju priliku pa je u stilu vlastitog nadimka napao svime što posjeduje. Dobro je birao udarce, a Takam je i dalje išao naprijed, iako zapravo nije radio ništa da udarce blokira. U jednom trenutku se Kamerunac činio ozbiljnije uzdrmanim, budući da ga je udarac bacio na konopce i sudac je tada uskočio te prekinuo meč. Takam je bijesno reagirao, tvrdeći kako je i dalje u potpunosti unutar meča. Odgurnuo je suca i mogla bi ga čekati kazna.

Kad se realno pogleda, gledajući na situaciju u prvih pet rundi, najpoštenije bi bilo da je meč potrajao sve dok je Kamerunac na nogama. Ovako će ostati svojevrsna kontroverza pa tako već vidimo komentare fanova koji tvrde da je sudac samo čekao priliku prekinuti meč i domaćeg boksača, inače pulena organizatora priredbe, Franka Warrena, proglasiti pobjednikom.

Ovime je Joyce izborio poziciju obaveznog izazivača za napad na svjetsku titulu WBO organizacije. Znači li to da će biti idući izazivač ili da je moguće da se za titulu bori u idućih godinu dana? Šanse za to su zapravo mizerne, osim ako ne dođe do još većeg kaosa s ozljedama nositelja pojasa ili ako organizacije iste ne krenu oduzimati.

Linker
28. travanj 2024 06:39