Regija

Luka Plantić nakon lavovske borbe izborio drugo kolo olimpijskog turnira

Luka Plantic vs. Odai Riyad Adel Alhindawi
 Luis ROBAYO/various sources/AFP)
Trebalo je probiti led, tako najbolje možemo opisati prvi tokijski meč boksača Luke Plantića

Luka Plantić plasirao se u drugo kolo olimpijskog boksačkog turnira poluteške kategorije. Ova rečenica zvuči puno jednostavnije od samog meča kakav je hrvatski predstavnik odradio protiv Odaija Riyada Adela Alhindawija iz Jordana. Boksača koji se pokazao gotovo jednako težak protivnik koliko mu je zapamtiti ili zapisati puno ime i prezime. A pružio je Luki takav otpor da je zaslužio da to napravimo.

Kao što je i najavio, Luka je krenuo agresivno i potpuno ofenzivno, što je uostalom stil boksa u kojem se on najbolje snalazi. Ipak, već nakon 15-ak sekundi malo je zaplesao na nogama, no ne možemo biti sigurni je li od udarca ili od blokade, što je zapravo realnije. Jordanac je pokazao kao dobar kontraš kojeg napadi protivnika ne mogu lako uznemiriti. Zapravo je jako dobro birao svoje udarce i tako u prvoj rundi nekoliko puta jako dobro pogodio Luku, koji se nije još zagrijao te je veliki broj svojih udaraca vidno promašio i time ostavio dojam na suce. Prva runda tako je rezultatom 3:2 pripala njegovom protivniku.

image
Luka Plantic vs. Odai Riyad Adel Alhindawi
Luis ROBAYO/various sources/AFP)

Hrvatski boksač bolje otvara drugu dionicu i tjera svog protivnika na hvatanje, nakon čega ovaj dobiva upozorenje. Sudac je sredinom runde na hvatanje reagirao, no tako da je bod oduzeo Luki Plantiću, koji to nije radio niti približno često kao njegov protivnik. Ipak, samo desetak sekundi kasnije bod je oduzet i Jordancu. Nastavio je Luka napadati onako kako najbolje zna i činilo se da kontrolira rundu, sve dok pred sam kraj njegov protivnik ponovno nije pogodio nekoliko svojih dobrih pokušaja. Svakako vrijedi spomenuti kako je tijekom ove runde došlo do posjekotine kod Plantića. Rezultat ove runde bio je 3:2 za Luku, no zanimljivo je bilo vidjeti zbroj. 2:0 za Plantića kod sudaca iz Rusije i Alžira, a 2:0 za Jordanca kod sudaca iz Maroka i Koreje. Kod Argentinca je bilo 1:1 i bilo je jasno da u posljednjoj rundi obojici treba tek njegovo bodovanje.

Srećom, treća runda bila je možda i najbolja Plantićeva. Bio je aktivniji i precizniji, dok je njegov umorni protivnik koristio hvatanje više nego do tada. Sad je i Jordanac prokrvao, nakon čega je dodatno usporio. Ipak, unatoč tome, Marokanac i Koreanac ponovno su pronašli nešto na temelju čega će mu bodovati rundu. Srećom, Rus, Alžirac te onaj najvažniji, Argentinac, prepoznali su rad, trud i pogotke Luke Plantića, koji je tako izborio svoje mjesto među 16 najboljih poluteškaša u Tokiju.

image
Luka Plantic vs. Odai Riyad Adel Alhindawi
Luis ROBAYO/various sources/AFP)

Luku u drugom kolu čeka meč protiv Meksikanca Rogelia Romera Torresa, a dobra vijest je kako mu slijedi tri dana pauze. Naime, taj meč je na rasporedu u srijedu 28. srpnja, od 12 sati i 54 minuta po hrvatskom vremenu.

Svakako moramo zaključiti da je Luka do pobjede došao teže nego što se očekivalo, no najvažnije je bilo probiti led. Nekad je upravo taj prvi meč najteži i sad bi zapravo neke barijere trebale nestati. Meksikanac je boksač protiv kojeg je itekako moguće boksati i Luka će se pripremiti najbolje moguće da bi izborio mjesto u četvrtfinalu.

Linker
28. veljača 2024 12:05