K1 i Boks

(VIDEO) Lomachenko se vratio: Genijalni Ukrajinac prebio Nakatanija uz senzacionalnu izvedbu

Vasyl Lomachenko
 STEVE MARCUS/ AFP
Svi koji su se pitali koliko još dobar može biti Vasyl Lomachenko dobili su najbolji mogući odgovor

Osam mjeseci nakon što je doživio poraz od Teofima Lopeza, Vasyl Lomachenko ponovno se našao u ringu. Glavna misija pred meč protiv Masayoshija Nakatanija bila mu je odraditi nastup nakon kojeg neće biti pitanja zaslužuje li odmah u idućem meču priliku revanširati se aktualnom WBO, WBA i IBF prvaku. U tome ne samo da je uspio, nego je napravio efekt u kojem ništa drugo neće imati smisla.

Bio je to Lomachenko u svom najboljem izdanju, boksač jednog drugog nivoa, drugačijeg kretanja i načina plasiranja udaraca, a protiv sebe je imao sve samo ne lakog protivnika. Nakatani se borio, izdržavao svakakve napade te tražio priliku za plasirati svoje udarce. U maniri samuraja, Japanac je odradio ratnički meč, dizao se i vraćao, ali dalje od devete runde ipak nije mogao.

image
Vasyl Lomachenko vs. Masayoshi Nakatani
STEVE MARCUS/ AFP

Prve runde donijele su puno kretanja i dinamike, no ipak još uvijek uz malo opreza, koji je kod Lomachenka zapravo svakim trenutkom bio sve manje. Možda ga je malo omeo sudar glavama već u prvoj rundi, koji je sigurno utjecao, ali nikako dovoljno da velikog šampiona skrene s njegovog puta. Ono pravo krenulo je u trećoj rundi i nije stalo sve do kraja meča. Osjetio je Loma način kako ugrožavati Japanca i to je krenuo raditi uvijek u pravim trenucima. Ono savršeno boksačko računalo koje se nalazi unutar tijela tog momka ponovno je radilo onako kako smo od njega navikli.

Nakatani je prvi put na podu završio u petoj rundi, Lijeva iz klinča, a onda još bolji desni kroše, na samom izlazu iz runde najteže do tada ugrozili su Japanca. Nije se on predao, već u idućoj rundi krenuo je tražiti nešto slično, no Lomachenko je ovog puta bio na jednom višem nivou. Kretanje je bilo već po pravilo sjajno i upravo na račun njega počeo se Vasyl poput grabežljivca doslovno igrati sa svojim plijenom. Osma i deveta runda bile su posebno dominantne za pobjednika ovog meča. Nije se Nakatani predavao, imao je ogromnu želju ostati u meču, ali sudac je sredinom devete runde vidio da to više nema smisla.

Nakon ovakve izvedbe Teofimo Lopez neće moći ostati ravnodušan. Naravno, može on uvijek izbjegavati i odbijati revanš, no pritisak boksačke zajednice bit će ogroman i mladi prvak vjerojatno će morati s vremenom prihvatiti činjenicu da mu pobjedu protiv Lome nitko zapravo neće priznati dok ju ne ostvari još jednom. On će prvo imati zadatak odraditi ugovoreno, meč protiv Georgea Kambososa Jr., koji je odgođen sva do rujna. Meč protiv Lomachenka krajem zime ili početkom proljeća iduće godine? To bi nekako okvirno bio najbolji termin, ali isto tako termin prije kojeg bi Ukrajinac mogao odraditi još koji meč. Nakon ovoga što je napravio Nakataniju istom se neizmjerno veselimo.

image
Vasyl Lomachenko
STEVE MARCUS/ AFP

Linker
26. travanj 2024 11:32