K1 i Boks

(VIDEO) On je doista boksačko čudovište! Inoue nokautirao Fultona i okrunio se novim titulama svjetskog prvaka!

Naoya Inoue i Stephen Fulton

 KAZUHIRO NOGI/AFP/PROFIMEDIA Kazuhiro Nogi/afp/profimedia
Japanac je isporučio vrhunsku izvedbu koju je okrunio tehničkim nokautom u osmoj rundi

Naoya Inoue nastavlja dominirati! Ovaj sjajni japanski boksač, prethodni apsolutni prvak bantama (53, 5 kilograma), svoj prelazak u superbantam diviziju (55,3 kilograma) okrunio je pobjedom nad Stephanom Fultonom, te se tako opasao WBC i WBO pojasevima u novoj težinskoj kategoriji. U velikom obračunu dvojice (do tada) neporaženih boksača, "Monster" je, pred svojom publikom u tokijskoj Ariake Areni, isporučio još jednu vrhunsku i dominantnu izvedbu, te, na koncu, nokautirao dosadašnjeg superbantam prvaka u osmoj rundi.

Otvaranje meča proteklo je u očekivanom ispitivanju snaga, uz vidljivu opreznost s obje strane. Sredinom runde Inoue je ipak preuzeo laganu inicijativu i pogodio nekoliko dobrih prednjih direkata i zapravo nagovijestio ono što ćemo gledati i u nastavku borbe. Osjetila se u tim trenucima nemala nesigurnost od strane Fultona, odnosno evidentan respekt prema Japančevom nokauterskom rezimeu.

U drugoj rundi Inoue je namirisao "krv" i, shodno tome, krenuo silovito na Amerikanca već od početnog gonga, te ga pogodio s nekoliko kvalitetnih kombinacija. Iako je Fulton nastojao ostaviti dojam kao da nije osjetio te udarce, malo tko mu je u Ariake Areni ili pred TV ekranima povjerovao. Ulazom u posljednju minutu druge runde Inoue je povećao pritisak na protivnika i u nekoliko ga navrata pogađao snažnim direktima, isporučivši i dva dobra krošea.

Sličnu priču gledali smo i u nastavku, Inoue je i u trećoj rundi je zauzeo sredinu ringa i diktirao tempo. Radio je kontinuirane probleme Fultonu brzim direktima, a pogađao ga je i oštrim udarcima u tijelo. S druge strane, većina udaraca koje je Amerikanac ispalio završavali su u Japančevom bloku ili ih je Inoue eskivirao. Krajem ove runde na Fultonom licu mogla se primijetiti krv, odnosno tragovi Japančevih udaraca, uglavnom direkata, koje su odsjeli na pravom mjestu.

Četvrta runda protekla je u istom tonu. Inoue je nizao direkte i probijao suparnikov blok, te demonstrirao vrhunsku tehniku, ali i sjajan taktički pristup u vidu eksplozivnih "ulaza", tijekom kojih bi napravio štetu protivniku, i jednako brzih "izlaza". Imao je inicijativu, sjajno se kretao, te isporučivao veći volumen udaraca. S jedne strane je kontinuirano pogađao Fultona, a s druge vrhunskim kretnjama izbjegavao sve eventualne kontranapade.

Inoue je nastavio dominirati i u petoj rundi, koju je otvorio lijepom kombinacijom povezavši prednji direkt, desni kroše i lijevi aperkat. Primio je, međutim, i jedan snažan udarac u vidu Fultonovog desnog krošea, ali je lakoćom apsorbirao taj napad i nastavio tamo gdje je stao. Odlično se se kretao i u nastavku rund, te uporno kažnjavao svako i najmanje opuštanje svog protivnika, najčešće oštrim lijevim direktima u pleksus. U šestoj rundi Fulton se donekle otvorio i pokušavao napadati u serijama, ali gotovo nijedan od udaraca nije odsjedao tamo gdje je Amerikanac zamislio. Na svaki takav napad Inoue je odgovarao kontrom, dobrim starim direktima, ali sve češće i desnim krošeom.

Prije početka sedme runde Fulton je u svom kutu dobio upute da mora biti agresivniji i krenuti otvorenije u napad, što je i poslušao, te pogodio Japanca sredinom runde poprilično snažnim desnim krošeom. U tim je trenucima Amerikanac po prvi put u meču djelovao kao da ima inicijativu, ali je na ulasku u posljednju minutu primio Inoueov razoran desni kroše u tijelo. U završnici runde "Monster" je ponovno pojačao ritam, vezao direkte i krošee, te, unatoč Fultonovom buđenju, vjerojatno pospremio još jednu rundu u džep.

Iako je početkom osme runde djelovalo kao da je ritam borbe ponešto pao i da Inoueovi udarci nisu više toliko snažni i eksplozivni kao u prvoj polovici meča, Japanac nas je odlučio razuvjeriti, te završiti posao - i to na kakav način! Nakon otprilike četrdesetak rundi osme runde, Inoue je, najprije, "načeo" Fultona lijevim direktom u tijelom, na kojeg je povezao siloviti desni direkt u glavu, što je rezultiralo Amerikančevim teturanjem i povlačenjem unatrag. Japanac ga je, međutim, sustigao i ispalio razoran lijevi kroše u njegovu glavu i položio ga na pod. Djelovalo je kao da je priča gotova, no hrabri i uporni Fulton se nekako uspio pridići i nastaviti borbu, ali sve nakon toga bila je - jednosmjerna ulica. Japanski "uragan" je nastavio sa svojim udarima, stjerao je Fultona u kut i pogađao ga silovitim serijama udaraca, uglavnom krošea, a sucu nije preostalo ništa drugo nego da prekine meč i poštedi Amerikanca većih ozljeda. Inoueov tehnički nokaut možete pogledati OVDJE.

Bila je to doista impresivna izvedba Naoye Inouea kojom je zadržao završeni omjer, upisavši 25. pobjedu u profesionalnoj karijeri, odnosno 22. nokaut. Nanio je Fultonu prvi poraz i, kao što smo rekli, oteo mu titule po WBC-u i WBO-u.

U svom pobjedničkom govoru Inoue je prozvao Marlona Tapalesa (37-3), aktualnog superbantam prvaka po WBO i IBF verzijama, koji se instantno stvorio u ringu. Filipinski boksač odgovorio mu je kako je spreman s njim odmjeriti snage u meču za ujedinjenje svih pojaseva, nakon čega su se dvojica boraca zajedno i fotografirali, te najavili još jednu boksačku poslasticu.

Linker
28. travanj 2024 22:45