K1 i Boks

(VIDEO) ‘On je živi dokaz da je boks štetan za zdravlje. Ovo je tužno gledati‘

James Toney

 MediaPunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia
Legendarni američki boksač privukao je pažnju intervjuom koji je odradio prije nešto manje od tri mjeseca

Oleksandr Usyk trenutno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji boksač današnjice, a mnogima i vrlo omiljen tip zbog svoje karizme i karaktera. Međutim, nisu ipak svi fanovi Oleksandra Usyka, a sa sigurnošću možemo reći da James Toney definitivno nije jedan od ljubitelja Usykovog lika i djela.

Još prošle godine prenosili smo vam izjavu Toneyja u sklopu koje je Usyka nazvao "smećem" i u potpunosti je pokušao umanjiti njegovu vrijednost i kvalitetu, koristeći vjerojatno pretjerano grub rječnik.

"Oh, on je smeće... Ima sreće da se bori u ovim vremenima. Da je bio u mojoj eri, uništavali bi ga svi. Kad malo bolje razmislim, uglavnom bismo sve danas uništili. Dovraga, nitko ne bi izdržao u mojoj eri, danas su svi smeće", izjavio je Toney u jednom od svojih intervjua.

Ništa drukčije nije Toney govorio ni u intervjuu koji je sredinom ove godine odradio za Boxing News. Na upit o tome gdje bi Usyka rangirao na "pound-for-pound" rang ljestvici, Toney je uzeo dugu pauzu gledajući u stranu, a nedugo poslije ponovno je Usyka okarakterizirao "dosadnim".

"Volim dolaziti u Englesku, ali vaši boksači su jako loši, kao i Usyk. On je dosadan i preplašen. Neka se bori s nekim. Fury nije bio motiviran u meču protiv njega, a Usyk je jedva pobijedio. U revanšu sve će biti drukčije.", rekao je Toney.

Zanimljivo je kako je Toney u nastavku tog razgovora istaknuo Jareda Andersona kao teškaša koji ga se dojmio i teškaša kojeg vidi kao "uzbudljivog". Mjesec i pol dana kasnije, Anderson je brutalno "prizemljen" od strane Martina Bakolea koji ga je nokautirao u petoj rundi borbe.

No, vratimo se Toneyju. Intervju koji je Toney odradio u šestom mjesecu ponovno kruži društvenim mrežama i pojedinim popularnim boksačkim stranicama, a fanovi su ovaj put težište stavili na Toneyjev način izražavanja.

"Slušati Jamesa Toneyja kako pokušava sastaviti rečenicu je dosadno."

"James Toney je živi dokaz da boks nije dobar za vaše zdravlje. Neki ljudi su prečvrsti za svoje dobro i ovo je tužno."

"Evo zašto želim da Chisora završi s boksom."

"Trebaju nam titlovi ovdje. Ne razumijem što on govori."

Ovo su neki od komentara na objavu Boxing Newsa, a govor Jamesa Toneyja uistinu je zabrinjavajuć. Legendarni boksač govori nepovezano, često uzima dulje pauze kako bi pokušao formirati rečenicu, a riječi izgovara nerazgovijetno i teško je razumjeti što zapravo izgovara.

Fanovi vjeruju kako 56-godišnjeg Jamesa Toneyja zapravo sustižu posljedice duge i iscrpljujuće boksačke karijere. Toney je odradio čak 92 boksačka meča (77-10-3, 2 NC), a zanimljivo je da nikada u karijeri nije nokautiran. Prošao je Toney mnoštvo ratova, primao je veliku štetu u pojedinim mečevima, ali nije padao.

Sada, sedam godina nakon što je završio karijeru, James Toney izgleda i zvuči zabrinjavajuće. No, boks je jednostavno takav, posebno kada imate tako dugu karijeru i to na najvišoj razini. Boksači su svjesni opasnosti koje donosi karijera profesionalnog boksača, ali očito su spremni izložiti se tom riziku.

Tužno je gledati Jamesa Toneyja u trenutnom izdanju, ali bez boksa, upitno je tko bi i što bi bio James Toney. Ovako će uvijek nositi epitet legendarnog boksača.

Linker
13. rujan 2024 11:13