Ostalo

Demetrious Johnson 11 godina bio je podvrgnut istraživanjima mozga; Liječnik mu je otkrio šokantne rezultate

Demetrious Johnson

 Christopher Colon/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Jedan od najvećih boraca svih vremena progovorio je o stanju svog mozga nakon dugotrajne MMA karijere

CTE, odnosno kronična traumatska encefalopatija progresivna je degenerativna bolest mozga koja se može javiti nakon ponavljajućih trauma glave ili eksplozivnih ozljeda. Neki od simptoma su poremećaji raspoloženja; depresija, razdražljivost i/ili beznađe. Također, osobe pogođene CTE-om pokazuju znake impulzivnosti, agresivnosti, kao i kognitivne te motoričke poremećaje.

Ova opasna bolest nerijetko se javlja u kasnijoj fazi života kod boksača, MMA boraca, ali i kod igrača američkog nogometa. Brojni udarci u glavu tijekom sportskih karijera kasnije dođu na naplatu, a nerijetko je na samim sportašima vidljivo kako njihove kognitivne funkcije slabe.

No, CTE ne zahvaća svakog borca, a čini se kako Demetrious Johnson neće imati takvih problema. Jedan od najvećih boraca svih vremena umirovio se prije nekoliko dana, a iza sebe ima točno 30 profesionalnih nastupa. Dugu karijeru imao je Johnson, ali i jako dug period proveo je boreći se protiv najboljih boraca na svijetu. Očekivalo bi se da je takav borac pretrpio veliku štetu tijekom karijere i da se to već počinje očitovati na njegovom mozgu, ali Johnson je otkrio kako je njegov mozak zapravo počeo bolje funkcionirati.

"Bio sam dio istraživanja koja su se provodila na borcima od 2012. do 2023. godine, sve do mog drugog meča s Adrianom Moraesom. Laboratorij u Clevelandu istraživao je promjene na mozgu boraca tijekom njihovim karijera te su istraživali kakva se oštećenja javljaju. Svake godine bio sam testiran.", započeo je Johnson u podcastu pod nazivom "Six feet under with Mark Calaway", a zatim je otkrio što su rezultati pokazali.

"Nakon 11 godina promatranja, liječnik mi je prišao sa svim rezultatima i rekao je: ‘Demetriouse, kroz tvoju cijelu karijeru, funkcionalnost tvog mozga nije se pogoršala ni najmanje. Zapravo, ti si postao pametniji. Tvoja artikulacija se popravila. Imaš sreće jer udarci ni najmanje nisu pogoršali stanje tvog mozga.‘", otkrio je Demetrious što su pokazala istraživanja.

Zbilja je nevjerojatno da je borac čija je profesionalna karijera potrajala gotovo 15 godina ostao ovako "neoštećen" po završetku karijere. Naravno, više je faktora koji idu u korist tome.

Johnson je uvijek bio tehnički profinjen borac koji je jako dobro izbjegavao štetu i ratove unutar kaveza. Njegova tehnička besprijekornost omogućila mu je da porazi protivnike bez da mu se nanosi prevelika šteta. Tu je i činjenica da je Johnson većinu karijere proveo u najnižoj, muha kategoriji (-57 kg). Udarci boraca te kilaže sigurno ostavljaju manje posljedice na mozgu nego udarci teškaša od 110-120 kg.

Možda je Johnson imao i ponešto sreće, odnosno Bog ga je čuvao, ali nije isključeno i da se posljedice počnu očitovati tek nešto kasnije. Nadamo se da do toga neće doći i da će Johnson neometano uživati u više nego zasluženoj mirovini.

Linker
14. rujan 2024 12:27