K1 i Boks

(VIDEO) Preokret za pamćenje! Neporaženi Rus dominirao je borbom, ali Kinez je jednim udarcem utišao rusku publiku

Evgenyi Romanov vs. Zhaoxin Zhang

 Rcc Boxing
38-godišnji Evgeniy Romanov izgubio je eliminacijski meč za titulu, iako se borio pred domaćom publikom

Evgenyi Romanov iskusni je ruski boksač koji je još od mlađih dana pokazivao velik talent. 2003. godine okitio se zlatnom medaljom na Europskom prvenstvu za juniore, a 2004. godine postao je i svjetskim juniorskim prvakom.

U seniorskoj karijeri izostali su uspjesi na najvećim smotrama, ali glavni razlog ležao je u činjenici da je Rusija prekrcana sjajnim boksačima i Romanov često nije uspijevao izboriti mjesto u reprezentaciji. Triput je osvajao drugo mjesto na državnim prvenstvima, a ‘‘samo‘‘ 2009. godine uspio je doći do seniorskog zlata na Prvenstvu Rusije.

Gubio je Romanov uglavnom od boksača koji su ostvarivali zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima, ali Evgenyi se može pohvaliti da je 2008. godine nokautirao Deontayja Wildera u amaterskom meču.

Tek 2016. godine Romanov se otisnuo u profesionalce te je debitirao nokautiravši Viktara Chvarkoua u trećoj rundi borbe. Pobjedu za pobjedom nizao je Romanov, a usput je porazio i neka zvučnija imena poput Siarheja Liakovicha, Marcela Luiza Nascimenta, Denisa Bakhtova itd.

19-0 bio je ‘‘score‘‘ Evgenyia Romanova sve do proteklog vikenda i nastupa na RCC Boxing eventu. Do tada neporaženi Romanov uparen je s ne pretjerano poznatim Zhaoxinom Zhangom, kineskim teškašem koji je u meč ušao s omjerom (11-2-1). Iako su obojica teškaši, ovaj meč odradili su u bridger kategoriji.

Nakon prve četiri minute borbe činilo se da Romanov lakoćom ide ka novoj pobjedi i da je pitanje trenutka kada će nokautirati kineskog boksača. Romanov je u par navrata i uzdrmao Zhanga, ali tijekom jedne od razmjena u klinču, kao da je Romanov izgubio fokus i to ga je skupo poštalo.

Zhang je pogodio lijevim krošeom, ali ključan je bio udarac koji je uslijedio. Sjajno je Zhang vezao udarac desnicom kojim je Romanova poslao na tlo. Odmah se vidjelo da se do tada neporaženi ruski boksač neće oporaviti od tih udaraca. Sudac je brojao, ali teško uzdrmani Rus nije se uspio oporaviti u zadanom vremenu i borba je završila u drugoj rundi.

Zhang je šokirao Romanova i publiku okupljenu na priredbi u Jekaterinburgu te je dokazao kako nije nemoguće poraziti neporaženog Rusa na priredbi u Rusiji. Ovo je definitivno jedan od najboljih preokreta u ovoj kalendarskoj godini, no još je puno preokreta i boksačkih mečeva ispred nas. Inače, bio je ovo eliminacijski meč koji je odredio sljedećeg izazivača za WBA titulu svjetskog prvaka u bridger kategoriji (-101,60 kg). Zhang je pobjedom vjerojatno izborio meč protiv Evgenyja Tischenka, a snimku njegovog meča s Evgenyijem Romanovim pogledajte u videu ispod ovog teksta.

Linker
03. svibanj 2024 07:58