K1 i Boks

(VIDEO) Razlika je više nego uočljiva: Pogledajte usporedbu Wilderovog i Ngannouovog udarca desnicom

Deontay Wilder (desno) i Francis Ngannou (lijevo)

 Screenshot (twitter)
‘‘Bronze Bomber‘‘ kao profesionalni boksač djeluje daleko oštrije i ubojitije na fokuserima

U gotovo svakoj analizi meča između Tysona Furyja i Francisa Ngannoua, jedna mogućnost Francisove pobjede krije se u njegovoj nokauterskoj snazi.

‘‘Ako ga Francis zahvati čistim udarcem, mogao bi ga nokautirati.‘‘, zaključak je koji se provlači iz analize u analizu.

S razlogom se nokauterska snaga ističe kao glavni adut Francisa Ngannoua. ‘‘Predator‘‘ tehnički ne može parirati Tysonu Furyju i toga je svjestan svaki poznavatelj borilačkog sporta. Neće Francis nadboksati Furyja na bodove kroz deset rundi borbe. Ngannou jednostavno mora pronaći priliku za plasiranje svog razornog udarca, a zatim se mora nadati da Fury neće moći izdržati takav udarac.

Nameće se pitanje posjeduje li Ngannou uopće udarac kojim bi mogao ugroziti Furyja na taj način. Isticanjem Ngannouove nokauterske snage, stječe se dojam da Fury nikada nije dijelio ring s takvim nokauterom. To naravno nije istina.

Deontay Wilder boksač je s kojim je Fury čak triput ulazio u ring, a gotovo 90 minuta proveli su zajedno u ringu kroz ta tri međusobna okršaja. Wilder je u više navrata čisto pogodio Furyja, bacao ga je u nokdaun, ali ‘‘Gypsy King‘‘ uvijek se uspijevao vratiti u meč.

Krajnje je upitno udara li Ngannou jače od jednog Deontayja Wildera. ‘‘Bronze Bomber‘‘ je boksač iza kojeg su 42 pobjede nokautom u 46 profesionalnih nastupa. Brojne protivnike brutalno je ‘‘gasio‘‘ jednim udarcem, a kombinacija snage, eksplozivnosti i tehnike čine njegov udarac ubojitim.

Twitterom je počela kružiti usporedba Francisovog i Wilderovog udarca desnicom. Unutar videa ubačena su dva isječka na kojima Ngannou i Wilder udaraju fokusere, a golim okom vidljivo je koliko Wilder udara tvrđe i eksplozivnije.

‘‘Konstantno slušam kako Francis Ngannou posjeduje veću moć od Deontayja Wildera, a Deontay Wilder je uspio rušiti Furyja. Wilder i Ngannou nisu isti. Wilder zna kako plasirati svoju desnicu koristeći brzinu i snagu. On je ekspert u tome, dok Francis nije ekspert u boksačkom okruženju.‘‘, napisala je osoba koja vodi Fight Club 247 profil na Twitteru.

Dojam je kako Wilder uistinu udara daleko moćnije, ali nekoliko je faktora za uzeti u obzir. Ngannou je fokusere možda udarao pred sami kraj treninga i više nije bio tako svjež. Ozvučenje također odaje dojam da Wilder udara daleko jače, a očito nije isto u oba slučaja. Također, Wilder je barem 15-ak kilograma lakši od Ngannoua i očekivano je brži i eksplozivniji. Ngannou je ipak masivniji i njegova ruka mogla bi biti osjetno ‘‘teža‘‘ od Wildera.

Na kraju krajeva, činjenica je da Ngannou nema udaračkog iskustva kao jedan Deontay Wilder i velike su šanse da Deontay udara jače od Ngannoua. Međutim, to ne isključuje mogućnost da Ngannou uistinu zahvati Furyja dobrim udarcem u bradu i napravi mu probleme.

Sve ćemo saznati 28. listopada (10. mjesec).

Linker
11. svibanj 2024 09:04