K1 i Boks

(VIDEO) Šahovska zamka japanskog samuraja koji je ‘katana‘ udarcem u tijelo ugasio svjetla za srčanog Filipinca

Junto Nakatani

 JN IG
Japanac je ovom pobjedom u Kokugikanu suvereno obranio svoj WBC-ov naslov svjetskog prvaka u bantam kategoriji (-53.5 kg)

Junto Nakatani ostvario je uspješnu prvu obranu svog WBC bantam titula i poslao snažnu poruku svim eventualnim protivnicima u svojoj kategoriji zaustavivši Vincenta Astrolabija u prvoj rundi.

Dvadesetšestogodišnjem Japancu bila je ovo sedma borba za neku svjetsku titulu, a već je bio WBO svjetski prvak u muha i supermuha kategoriji. Njegov protivnik ovog puta bio je jako respektabilni Vincent Astrolabio. Filipinac je poznat kao jako nezgodan boksač, a to je bio sudar stilova i gardova jer je Japanac kontraš dok Astrolabio svoje šanse traži iz klasičnog boksačkog stava. Japanac kojeg kultni magazin The Ring svrstava kao najboljeg boksača u spomenutoj kategoriji imao prednost u visini i rasponu ruku (oboje po 6 centimetara).

Na papiru, izgledalo je da će Nakatani (28-0, 21 KO) imati veći broj rundi posla protiv Filipinca, ali trostruki svjetski prvak imao je laganu noć.

Astrolabio (19-5, 14 KO) pobijedio je objektivno rudimentarnog Guillerma Rigondeauxa 2022. godine i namučio talentiranog Jasona Maloneyja prije nego što je izgubio većinskom odlukom u borbi za upražnjeni WBO naslov u svibnju 2023. Međutim, protiv Nakatanija, nije imao nikakav odgovor i bio je zaustavljen lijevim udarcem u trbuh u prvoj rundi (op.a. "liver shot).

Japanski ljevak jedva da je morao izaći iz "prve brzine", a svojim tempom diktirao je "međugas". Dok je snažno građeni Astrolabio zauzimao središte ringa i držao čvrst, visok gard, Nakatani je kružio oko ringa, ispitujući ga svojim prednjim desnim direktom i povremeno puštajući lijevu ruku.

Pred kraj runde, Nakatani je bacio direkt prema Astrolabiovoj glavi, a Filipinac je podigao gard da ga blokira (op.a. "parry"), na što je Nakatani odgovorio ravnim lijevim udarcem u sredinu tijela. Bila je to jednostavna zamka, savršeno izvedena.

Astrolabio je pao na koljena i, iako je pokušao ustati, brzo se vratio na pod. Vrijeme prekida zabilježeno je na dvije minute i 37 sekundi prve runde.

Nakatani ostaje neporažen i, iako će neki dovoditi u pitanje kvalitetu protivnika, način na koji je savladao Astrolabia učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od najboljih boksača na svijetu.

Top Rank na čelu s Bob Arumom napravio je ispravan potez kada su akvizijom mladih i talentiranih boksača na istočnom tržištu osigurali primat koji se refleksira u zadnjih dvije godine, a Japan kako stvari stoje uz sada već kultni status boksača imena Naoya Inoue ima i supertalentiranog Nakatanija koji će biti prava prijetnja za gotove sve boksače u nekoliko viših težinskih kategorija.

Linker
04. kolovoz 2024 15:37