K1 i Boks

(VIDEO) Španjolski autsajder šokirao Mikeya Garciju i nanio mu drugi poraz u karijeri

Sandor Martin vs. Mikey Garcia
 screenshot (YouTube, DAZN)
Amerikanac neće po dobrome pamtiti povratak u ring nakon više od godinu i pol dana

Poznati problem boksa je činjenica da najpoznatiji boksači, ako ne računamo financijski velike mečeve i mečeve za titulu, najčešće protiv sebe imaju protivnike koje bi, ako je suditi po dotadašnjim referencama, trebalo lako savladati na putu prema novim velikim izazovima. To sve dovodi do nedostatka velikih mečeva, odnosno puno manjeg broja istih nego što bi se moglo dogoditi. No, takvi mečevi kakve smo naveli ponekad donesu velike priče, velika iznenađenja. Jedno takvo dogodilo se ovog vikenda u Kaliforniji.

Svoj prvi meč nakon veljače prošle godine, kad je jednoglasnom sudačkom odlukom savladao Jessieja Vargasa, odradio je Mikey Garcia (40-2, 30 KO). Bivši svjetski prvak četiri različite kategorije do sada je imao poraz tek od Errola Spencea, u meču gdje je bio fizički manji boksač. Nitko nije očekivao da bi ga 28-godišnji Španjolac Sandor Martin (39-2, 13 KO) mogao iznenaditi. To se ipak dogodilo zahvaljujući sjajno pripremljenoj taktici Martina.

Prije svega vrijedi spomenuti kako je Martin od posljednjeg nastupa svog protivnika odradio dva meča i to se vidjelo. "Ring rust" je postojao kod Garcije, koji u prvim rundama meča nije prikazivao svoj standardni boks. Martin se jako puno kretao te jako dobro birao udarce i time nije dozvolio Garciji da se opusti, a nakon toga i pronađe distancu s koje će najbolje raditi. To je zapravo najbolji opis prvih par rundi. Španjolac koji je puno aktivniji, iako defenzivno postavljen te koji jako dobro kontrira. Probudio se Garcia kratko sredinom meča, kad je napokon nekoliko puta pokazao svoje udaračke sposobnosti, no uskoro je Martin ponovno na račun svog kretanje preuzeo kontrolu.

Meč je bio dogovoren na deset rundi, a ulaskom u posljednje četiri dobio se dojam kako je neodlučeno ili je Martin u maloj prednosti. I tu kao da je 28-godišnjak upalio neke dodatne motore. Sedma i osma bile su njegove najbolje runde u meču, tijekom kojih je Garcia nekoliko puta bio iznenađen pravim pogocima. Mikey se vraća u devetoj, svojoj svakako najboljoj rundi u meču, dok posljednja donosi otvoreni okršaj u kojem je i statistički Martin više te bolje pogađao.

Nakon završetka meča očekivala se odluka koja bi trebala predstavljati veliko iznenađenje i ona se dogodila. Martin je kod dva suca dobio prednost 97-93, dok je jedan bodovao 95-95, odnosno svakome po pet rundi. Većina medija i analitičara složila se s ove dvije kartice koje su Španjolcu donijele pobjedu. Pobjedu koja njega odvodi do prilike ugovoriti neki veliki meč, dok će se Garcia morati dobro zapitati što je pošlo po krivom.

Ispod teksta pogledajte najbolje trenutke vrlo uzbudljivog ogleda.

Linker
27. travanj 2024 02:41