K1 i Boks

(VIDEO) Tajlandski velemajstor spektakularnim nokautom uspavao najvećeg svih vremena

Petrosyan vs. Banchamek
 screenshot (YouTube, ONE Championship)
U glavnoj borbi ONE First Strike priredbe Superbon Banchamek savladao je Giorgia Petrosyana

Borilački sport često piše spektakularne priče. Priče u kojima najveći znaju posrnuti onako kako su rijetki mogli i zamisliti. Priče u kojima upravo ti najveći mogu doživjeti poraze na najteže načine. Priče u kojima upravo takvi završe tamo gdje su gotovo u pravilu oni slali druge. Tako je na ONE First Strike priredbi prošao Giorgio Petrosyan, čovjek kojeg većina fanova kickboxinga apsolutno relevantno zove najvećim svih vremena.

Talijansko-armenski borac u borbu za ONE-ovu titulu do 70 kilograma ušao je s najboljim omjerom u povijesti kickboxinga. Sto pobjeda te po samo dva poraza i dvije neodlučene borbe. Posljednji put poražen je još 2013. godine, kad ga je u Gloryju zaustavio Andy Ristie, a i to su tada mnogi zvali sretnim udarcem za Ristieja. Ovog puta protiv sebe je imao jednog od najboljih boraca iz Tajlanda, Superbon Banchameka, borca pravog imena Muensang Suppachai. 31-godišnji Tajlanđanin poznat je kao sjajan tehničar, no nokauti inače nisu njegov forte. Od svojih 112 do danas zabilježenih pobjeda (ima i 34 poraza), samo 27 došlo je nokautom. Samo jednom u posljednjih osam borbi. No, upravo tu ponovno dolazimo na onih nevjerojatnih priča iz prvog odlomka.

Superbon je danas postao ONE prvak i čovjek koji je nokautirao Giorgija Petrosyana. I to kako! Jednim od najatraktivnijih nokauta godine. Početkom druge runde, nakon akcijom pretrpane prve dionice, Tajlanđanin je pogodio high kick koji je istog trenutka uspavao "Doktora". Način na koji je njegovo tijelo prizemljilo samo još dodatno popravlja dojam ovog spektakularnog poteza koji će ući u povijest. Kao i borac koji je zaustavio najvećeg, čovjeka koji je došao predvoditi priredbu i još jednom pokazati kvalitetu, a onda se obračunati s ostatkom kategorije koju je ONE ciljano napunio svim najboljim borcima svijeta. Ovako će taj obračun doći na leđa novog prvaka, kojem će idući protivnik biti pobjednik Grand Prix turnira. Osim u slučaju ako ONE ne odluči raditi revanš ove borbe. To im nitko ne bi zamjerio. Ako netko zaslužuje priliku uzvratiti za ovako nešto, to je Giorgio Petrosyan.

Ispod teksta nalazi se snimka nokauta, a cijelu priredbu, uključujući spomenuti meč, možete pogledati OVDJE.

Linker
25. travanj 2024 06:49