K1 i Boks

(VIDEO) Teškaški meč u kojem se Usyk najviše namučio: Mnogi analitičari savjetuju Duboisa da boksa na ovakav način

Oleksandr Usyk (lijevo) i Derek Chisora (desno)

 Screenshot (youtube, Dazn)
Derek Chisora napravio je pregršt problema Oleksandru Usyku

Nakon šesnaest mečeva u kruzer kategoriji i ujedinjenja sve četiri svjetske titule u toj težinskoj kategoriji, Oleksandr Usyk 2019. godine prešao je u tešku kategoriju. Ukupno četiri meča u teškoj kategoriji odradio je Oleksandr Usyk, a već u trećem došao je do tri svjetske titule.

Usyk je u devetom mjesecu 2021. godine porazio Anthonyja Joshuu i tom pobjedom preoteo je Joshui WBA, IBF i WBO titule svjetskog prvaka. Godinu dana kasnije pojaseve je uspješno obranio u revanšu protiv Joshue. Iako je ‘‘AJ‘‘ najzvučnije ime s kojim je Usyk boksao u teškoj kategoriji, Joshua nije boksač koji mu je napravio najviše problema u ‘‘kraljevskoj‘‘ težinskoj kategoriji.

Uvjerljivo najteži Usykov meč u teškoj kategoriji dogodio se krajem desetog mjeseca 2020. godine. Ukrajinac je godinu dana nakon pobjede nad Chazzom Witherspoonom u teškaškom debiju ‘‘zaplesao‘‘ s Derekom Chisorom.

Derek Chisora nikada nije bio teškaš iz samog vrha, ali uvijek je plesao na rubu top 10, a uoči meča protiv Usyka bio je u nizu od tri uzastopne pobjede. Senada Gashija porazio je jednoglasnom odlukom, a zatim je nokautirao Artura Szpilku i Davida Pricea, dvojicu vrlo respektabilnih boksača. U meč protiv Usyka ušao je s podosta samopouzdanja, a Usyk se dobro upoznao sa snagom jednog pravog teškaša. 17 kilograma Chisora je bio teži od Usyka na službenom vaganju.

Razlika u kilaži i fizičkoj snazi bila je očita u samom meču, a posebno se očitovala u početnim rundama. Usyk je u jednom trenutku četvrte runde čak i završio na tlu, ali sudac je procijenio da se nije radilo o nokdaunu, nego se Usyk poskliznuo.

Kako je borba odmicala, Usykova brzina i kondicijska sprema dolazile su do izražaja više nego Chisorina snaga koja je sve više kopnila. Preuzeo je Usyk kontrolu, a na koncu je pobijedio jednoglasnom odlukom (117-112, 115-113, 115-113). Unatoč pobjedi, bio je to Usykov najteži meč u teškoj kategoriji, a mnogi analitičari tvrde da Dubois treba pristupiti meču protiv Usyka na isti način kao što je to radio Chisora. Problem je što je Dubois na vaganju bio desetak kilograma lakši nego Chisora u meču protiv Usyka.

Ako vas zanima kako je izgledao meč u kojem je Usyk imao najviše problema, pogledajte sažetke ispod ovog teksta.

Linker
16. travanj 2024 17:21