K1 i Boks

Usykov niz neporaženosti se nastavlja! Maestralni Ukrajinac deklasirao je Daniela Duboisa

Oleksandr Usyk

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
36-godišnji Oleksandr Usyk bez većih problema svladao je Duboisa na eventu u Poljskoj

Oleksandr Usyk ostao je neporažen i nakon 21. profesionalnog nastupa. Fantastični ukrajinski teškaš dominirao je u meču protiv Daniela Duboisa od prve do posljednje sekunde, a prekid je nastupio sredinom devete runde.

Već od prve runde bilo je vidljivo da će se Daniel Dubois mučiti s brzinom i lateralnim kretnjama Oleksandra Usyka. Jako rezervirano ušao je Dubois u ovaj meč, a kad god bi se odvažio na nekakav napad, Usyk bi se ‘‘side stepom‘‘ izvukao iz Duboisovog dosega.

Analize uoči upućivale su da Dubois mora učiniti borbu ‘‘prljavom‘‘ i pritisnuti Usyka od samog početka. Ništa od toga Dubois nije činio, sve do pete runde. Tada je uslijedio ‘‘prljavi potez‘‘ u režiji Duboisa. Britanac je desnim aperkatom pogodio Usyka ispod pojasa. Usyk je završio na tlu s bolnom grimasom na licu, a uslijedila je pauza zbog udarca u međunožje.

Nakon što je uzeo nekoliko minuta odmora, Usyk se s puno agresivnijim pristupom. Sve žustrije pritiskao je Duboisa, a najviše štete radio je stražnjim (lijevim) direktom. Sve više Usyk je nadboksavao Duboisa, a krajem osme runde prvi put ga je poslao u nokdaun. Uspio se Dubois pridići prije nego je sudac odbrojao deset sekundi, a potom je uslijedio kraj runde.

Nakon što je krajem osme runde poslao Duboisa u prvi nokdaun, Usyk je ‘‘namirisao krv‘‘, agresivno je ušao u devetu rundu i porazio je Duboisa tehničkim nokautom. Nije Dubois mogao nastaviti nakon drugog nokdauna u ovom meču i Usyk mu je nanio drugi poraz u karijeri.

Usyk je ovom pobjedom opravdao status favorita, a Dubois se pokazao barem za klasu lošijim boksačem. Duboisu je ovo drugi poraz u 21. profesionalnom nastupu, ali Britanac i njegov tim podići će puno prašine u danima koji slijede. Odmah po završetku borbe Dubois, njegov promotor Frank Warren i trener Don Charles javno su kritizirali pauzu koja je nastupila zbog navodnog udarca u međunožje. Niti jedan od njih trojice ne može se pomiriti da se radilo o udarcu ispod pojasa i sva trojica uvjerena su da je Dubois zapravo nokautirao Usyka tim udarcem. Puno ćemo slušati u ovome u narednim danima, ali ishod meča gotovo sigurno neće se promijeniti.

Kako se meč odvijao po rundama, možete pročitati u nastavku ovog članka.

Usyk vs. Dubois - tekstualni prijenos uživo:

Runda 1:

Odmah na početku meča stadionom je počelo odjekivati ‘‘Usyk! Usyk!‘‘, a čekali smo prvu konkretniju akciju od strane dvojice teškaša. Prva minuta meča prošla je u klasičnom ispitivanju snaga, a nakon toga Usyk je povezao nekoliko pogodaka prednjim direktom.

Osjetno brže djeluje Usyk kad su u pitanju kretnje, ali i brzina ruku. Puno fintira Usyk, cima Duboisa, a Britanac nije pokazao gotovo ništa u prve tri minute borbe. Nije niti Usyk napravio nešto pretjerano konkretno, ali dovoljno za uzeti prvu rundu.

Runda 2:

Brojni analitičari tvrdili su da Dubois mora pritisnuti Usyka u početnim rundama, ali ništa od toga nismo vidjeli tokom prve četiri minute borbe. Usyk je i drugu rundu otvorio lijepim lateralnim kretnjama i eskivažama, a prednjim direktom odmjeravao je distancu i tražio priliku za konkretnije napade. Dubois je povremeno pokušavao napasti tijelo Oleksandra Usyka, ali bez previše uspjeha. Sredinom runde Usyk je čisto pogodio lijevim direktom i nakratko je poljuljao Duboisa. 25-godišnji Dubois djeluje kao barem klasu lošiji boksač. Usyk se lakoćom izvlači iz svakog Duboisovog napada, a Britanac ovako rezerviranim pristupom neće postići apsolutno ništa. Dubois mora ubaciti u višu brzinu.

Runda 3:

Kad god bi Dubois krenuo u ofenzivu, Usyk bi napravio takozvani ‘‘side step‘‘ i lateralnom kretnjom lakoćom bi se izvukao iz dosega Duboisa. Odlično je Usyk pogodio kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta nakon minutu treće runde, a još uvijek čekamo na prve konkretnije poteze od strane Duboisa. Naravno, nije Dubois u potpunosti bez pogođenog udarca, ali jako se muči s pronalaskom mete. Usyk bi nešto agresivnijim pristupom mogao još ozbiljnije ugroziti Duboisa, ali zasad nema potrebu za nečim takvim, jer lakoćom kontrolira ovaj meč. Kombinacijom desnog krošea i lijevog direkta Usyk je sve češće pokušavao, a desni kroše u nekoliko navrata odsjeo je na glavi Duboisa.

Runda 4:

Dubois je početkom četvrte runde imao dobar pokušaj aperkatom u tijelo, ali premalo je radio i Usyk je brzo zaredao nekoliko udaraca prednjim direktom i prednjim (lijevim) krošeom. Dubois je u potpunosti van ritma, a Usyk je održavao lekciju boksa svom protivniku. Dubois mora promijeniti pristup i početi s pritiskom ako želi nešto napraviti u ovoj borbi. Usyk se odlično kreće, napada iz raznoraznih kuteva i zasad je nerješiva enigma za Duboisa.

Runda 5:

Peta runda započela je tako što je Usyk završio na tlu nakon 30-ak sekundi. Međutim, nije se radilo o nokdaunu, nego o nedozvoljenom udarcu Daniela Duboisa. Britanac je pogodio Usyka u međunožje snažnim desnim aperkatom, a Usyk ima pet minuta pauze da se oporavi od ovog snažnog udarca.

Usporena snimka pokazala je kako je udarac odsjeo na nedozvoljeno mjesto, ali malo je falilo da udarac odsjedne iznad međunožje i bude u potpunosti legalan. Usyk je pristao nastaviti meč nakon otprilike tri minute pauze, ali kut mu je sugerirao da uzme još malo vremena za oporavak. Usyk je poslušao svoje trenere.

Sudac je upozorio Duboisa i zaprijetio mu je diskvalifikacijom u slučaju ‘‘prljave borbe‘‘. Dubois je namirisao priliku za ugroziti Usyka nakon ovog udarca u međunožje i s puno više samopouzdanja ušao je u nastavak pete runde. Usyk ne izgleda dobro kao što je izgledao prije pauze, a Dubois sve više pokušava udarcima u tijelo Usyka. Ukrajinac se razljutio nakon nekoliko udaraca od strane Duboisa i počeo je žustrije pritiskati. Dubois je odlično kontrirao desnicom u tijelo, ali uslijedio je lijevi direkt Usyka i Dubois se pomalo panično počeo povlačiti. Meč se definitivno rasplamsao u petoj rundi, a nadamo se da će teškaši nastaviti u ovom tempu.

Runda 6:

Prelijepo je gledati Usyka kako se fluidno kreće i veže svoje ručne tehnike s radom nogu. Prednji direkt plasira nevjerojatnom brzinom, a sve češće Usyk gađa i svojom lijevom rukom. Desnim krošeom uzdrmao je Duboisa nakon minutu šeste runde, ali niti jedan boksač zasad se nije našao u nokdaunu. Usyk puno više pritišće nakon one pauze zbog udarca u međunožje i Dubois se sve teže nosi takvim tempom. Britanac najviše uspjeha postiže desnim aperkatom u tijelo i desnim krošeom. Usyk je rundu završio lijepom kombinacijom.

Runda 7:

Tek u sedmoj rundi sudac je prvi put morao intervenirati zbog klinča i razdvojio je Duboisa i Usyka. Dosta nezgrapno reagirao je Usyk na Duboisove pokušaje u tijelo i očito se nije osjećao ugodno primajući udarce u tijelo. Dubois sve češće napada tijelo, ali Usyk dobro kontrolira distancu, aktivno radi prednjom (desnom) rukom, a pokazuje i odličan osjećaj za povezati udarac ljevicom. Značajne probleme desnim direktom napravio je Usyk svom protivniku 30 sekundi prije kraja meča, a Dubois je krajem runde ‘‘spašavao živu glavu‘‘ i zvono za kraj runde sigurno ga je obradovalo. Usyk djeluje pomalo ljutito i sve je agresivniji.

Runda 8:

Nije Usyk pokazivao prevelik respekt prema Duboisovoj snazi udarca i beskompromisno je ulazio u razmjene s Duboisom. Samopouzdanje crpio iz svoje brzine koja je radila veliku razliku između njega i Usyka. Gotovo sve napade Usyk je bazirao na prednjem direktu, a nastavno na prednji direkt vezao bi ostale udarce. U drugoj polovici runde Usyk je počeo napadati i desnim aperkatom, a Dubois se ‘‘probudio‘‘ tek 45 sekundi prije kraja runde. Britanac je pogodio Usyka prednjim direktom i postao je nešto aktivniji, ali kad god bi Dubois počeo dizati tempo, Usyk bi svoj tempo podigao još više. Pred kraj osme runde Usyk je munjevitom serijom udaraca poslao Duboisa na tlo, a presudan je bio lijevi direkt. Gledali smo prvo brojanje. Sudac je brojao do devet prije nego je Dubois nastavio s borbom, a odmah nakon nastavka meča, oglasilo se zvono za kraj runde.

Runda 9:

Sve više su Usykovi udarci počeli pronalaziti metu, a Ukrajinac je shvatio da Dubois nema rješenje za kombinacije koje se sastoje od više udaraca. Sredinom devete runde Usyk je pogodio prednjim (desnim) direktom, poslao je Duboisa u novi nokdaun, a to je ujedno bio i kraj meča. Dubois nije mogao nastaviti i Usyk je nokautom obranio svoje tri titule svjetskog prvaka.

Linker
28. travanj 2024 15:19