K1 i Boks

(VIDEO) ‘Ti si inspiracija, nemoj napustiti boks!‘: Pogledajte trenutke u kojima je Joshua oduševio svojom gestom

Anthony Joshua (lijevo) i Francis Ngannou (desno)

 Screenshot (dazn)
Anthony Joshua tješio je Francisa Ngannoua nakon teškog poraza nokautom

Dugi niz godina Anthony Joshua uveseljava nas svojim boksačkim nastupom i uistinu uživamo u onome što prezentira unutar ringa. Još od Olimpijskih igara 2012. godine i zlatne medalje u Londonu, vidjelo se da Anthonyja Joshuu čekaju velike stvari tijekom profesionalne boksačke karijere.

Joshua nije razočarao među profesionalcima, dvaput je postajao svjetskim prvakom i trenutno je u novom lovu na svjetski tron. 28 pobjeda i tri poraza upisao je Joshua u profesionalnom boksu, a čak 25 puta slavio je nokautom.

Mnoštvo je velikih imena koja je Joshua porazio tijekom svoje već sada prebogate profesionalne karijere. Među tim imenima ističu se Vladimir Kličko, Andy Ruiz, Joseph Parker, Dillian Whyte, Alexander Povetkin itd.

Francis Ngannou kojeg je Joshua sinoć porazio definitivno ne pripada kategoriji elitnih boksača, ali radi se o bivšem UFC-ovom prvaku u teškoj kategoriji i po mnogima najboljem MMA teškašu na svijetu. Njegove ‘‘boksačke dionice‘‘ doživjele su značajan skok u desetom mjesecu nakon meča s Tysonom Furyjem. Ngannou je tada odradio ravnopravnih 10 rundi s ‘‘Gypsy Kingom‘‘, a poraz je upisao podijeljenom sudačkom odlukom. Taj nastup otvorio mu je vrata boksačkog meča s Anthonyjem Joshuom, ali Joshua je borbi pristupio puno ozbiljnije nego Tyson Fury i Francisa je nokautirao već u drugoj rundi.

Mnogi sada smatraju kako Francis Ngannou treba napustiti boks i vratiti se onome što mu najbolje ide, a to je definitivno MMA. ‘‘Predator‘‘ je pod ugovorom s PFL-om, Renan Ferreira nametnuo se kao njegov sljedeći protivnik. Ngannou je sanjao veliki boksački meč, odradio je čak dva i mirno se može vratiti matičnom sportu. Međutim, Anthony Joshua smatra kako Ngannou treba ostati u boksu.

Neposredno nakon završetka meča, točnije, nekoliko minuta nakon što je Ngannou došao k svijesti i pridigao se na noge, Joshua je prišao Francisu i oduševio je svojom gestom. ‘‘AJ‘‘ je uputio riječi podrške svom rivalu, a zatim ga je ohrabrio da ostane u ovom ‘‘plemenitom sportu‘‘.

‘‘Ti si inspiracija. Nemoj napustiti boks.‘‘, nekoliko puta je ponovio Anthony Joshua tješivši Ngannoua.

‘‘Ako išta zatrebaš, javi mi se.‘‘, dodao je ‘‘AJ‘‘, a Francisu je ponudio i donaciju za njegovu humanitarnu udrugu.

Nekoliko minuta kasnije Joshua se našao za mikrofonom i uputio je još nekoliko riječi ohrabrenja Kameruncu koji se u tim trenucima oporavljao od teškog nokauta.

‘‘Kad sam vidio meč između njega (Ngannoua) i Tysona Furyja, pomislio sam: ‘Ovaj tip zna se boriti!‘. On je inspiracija, veliki je prvak i ovo ne umanjuje njegove sposobnosti, jer u boksu uvijek jedan izađe kao pobjednik, a drugi kao gubitnik. On se može vratiti. Rekao sam mu da ne napušta boks. On može biti dobar u ovome. Zapamtite, on je odradio dva meča i borio se s najboljima. Ako ostane posvećen, može daleko dogurati. Ali sve je na njemu.‘‘, riječi su Anthonyja Joshue.

‘‘AJ‘‘ dakle ne oduševljava samo svojim nastupom, nego i ponašanjem izvan mečeva. Imao je nekih neslavnih trenutaka među kojima se ističe mentalni slom nakon drugog poraza od Oleksandra Usyka, ali Anthony Joshua u globalu je sportaš bez ikakve veće mrlje u svojoj karijeri i pravi uzor mladim generacijama.

Linker
26. travanj 2024 17:40