K1 i Boks

(VIDEO) Usyku pripala ‘nulta‘ runda na napetom sučeljavanju: Joshua djelovao nesigurno

Ukraine's Oleksandr Usyk (L) and Britain's Anthony Joshua (R) 

 Amer HILABI/AFP/Profimedia
Govor tijela pokazao je puno toga

U utorak je održana konferencija za novinare ususret dugo iščekivanom revanšu između Anthonyja Joshue i Oleksandra Usyka. Nakon konferencije uslijedilo je i napeto i poprilično dugo sučeljavanje za kojeg psiholozi vjeruju kako je dominantnost pokazao Usyk, dok je Joshua djelovao prilično nelagodno. Jedan od uglednijih sportskih psihologa i stručnjaka za govor tijela, Bruce Durham, progovorio je za "the Fight Disciples podcast" o tome tko je po njemu dobio 'nultu rundu' na sučeljavanju.

"Anthony je djelovao poprilično nelagodno, te je zbog toga imao poriv da se miče i radi gestikulacije koje bi prekinule pogled."

Iako je Usyk bio taj koji se prvi okrenuo tijelom prema publici, Joshua je ipak bio taj koji je sugerirao da to učine te je bio prvi koji je maknuo pogled s Usyka.

"Nije do toga da je njega strah. Možda ga je uhvatila dosada, možda nervoza, ali on je ipak samome sebi rekao 'Znaš što? Mogao bih sada biti bilo gdje drugdje, hajdemo prekinuti ovo'."

"Ovdje se radi o emocionalnoj kontroli, a to je točno ono što Joshua nije prezentirao. Usyk je taj koji nije maknuo pogled. Trebao je predah od pogleda oči u oči pod bilo koju cijenu. Usyk se osjećao ugodno ispred Joshue, dok se kod Joshue nije primijetilo isto." - zaključio je psiholog.

Podsjetimo se, u njihovom prvom ogledu Usyk je nadboksao Joshuu iz razloga jer je nametnuo svoj ritam i svoj stil borbe koji je na iznenađenje mnogih Joshua prihvatio. Joshua se išao nadboksavati s vjerojatno najboljim tehničarem današnjice i to mu nije pošlo za rukom. Iako je i Joshua imao svoje trenutke, Usyk je na kraju pobijedio te u posljednjoj rundi gotovo nokautirao Joshuu.

Joshui su mnogi zamjerili činjenicu da se išao nadboksavati s Usykom umjesto da se kao i uvijek do sada oslonio na svoju snagu i jačinu udarca. Stručnjaci, kao što je primjerice naš Leonard Pjetraj, tvrde da se Joshua trebao potući i uništiti svog protivnika od kojeg je bio fizički mnogo nadmoćniji. Joshua je inače majstor bliske borbe te strašan finišer, no protiv Usyka ništa od toga nije pokazao.

Linker
20. travanj 2024 06:03