K1 i Boks

(VIDEO) Žestoko sučeljavanje Haneyja i Lomachenka: Amerikanac odgurnuo Lomu, gledat ćemo sjajan meč!

Devin Haney i Vasyl Lomachenko

 Alejandro Salazar/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Dvojica fantastičnih boksača ne mogu dočekati svoj međusobni obračun u ringu

Strašan boksački meč čeka nas večeras, točnije u ranim nedjeljnim satima. Teško boks može ponuditi meč na višoj razini od meča između Vasyla Lomachenka (17-2-0, 11 KO) i Devina Haneyja (29-0, 15 KO).

24-godišnji Devin Haney prošle je godine ujedinio sve titule u lakoj kategoriji, a krajem iste godine uspio ih je i obraniti. U oba navrata Haney je porazio Georgea Kambososa Jr.-a i prezentirao je svoju klasu. Mladi američki borac tek treba dosegnuti svoj ‘‘prime‘‘, a već se može pohvaliti ujedinjenjem titula u vjerojatno najkvalitetnijoj težinskoj kategoriji trenutno.

Koliko god Haney bio dobar, večeras neće lakoćom obraniti svoje titule. 35-godišnji Ukrajinac Vasyl Lomachenko boksač je kojeg velik dio boksačke javnosti smatra jednim od najboljih tehničara u povijesti boksa. Lomachenko je još kao amater privlačio veliku pažnju. Dvaput je osvajao zlato na OI, dvaput je bio svjetski prvak, a 2008. godine osvojio je i europsko zlato. Amatersku karijeru okončao je s omjerom pobjeda i poraza 396-1, a potom se otisnuo u profesionalce.

‘‘Loma‘‘ je u profesionalnom boksu osvajao svjetske titule u tri različite kategorije i deklasirao je neke elitne boksače. Ipak, mrlja na njegovoj profesionalnoj karijeri dva su poraza koja je upisao. Orlando Salido porazio ga je 2014. u meču za svjetsku titulu, ali Lomachenku je to bio drugi profesionalni nastup i očito je bilo prerano za takav meč, iako je bio jako blizu pobjede.

Drugi poraz Lomachenko je upisao u desetom mjesecu 2020. godine, a porazio ga je Teofimo Lopez jednoglasnom odlukom sudaca. Lomachenko je nakon toga upisao tri uzastopne pobjede, a večeras će imati priliku postati apsolutnim prvakom svijeta u lakoj kategoriji.

Prema kladionicama, Devin Haney je favorit u ovoj borbi (1,50 - 2,80 u prosjeku), a nekoliko je razloga zbog kojih ‘‘bookmakeri‘‘ favoriziraju američkog boksača. Devin Haney osjetno je veći i duljih je ekstremiteta od Lomachenka. Ukrajinac će se morati boriti s boksačem čiji je ‘‘reach‘‘ (raspon ruku) 14 centimetara dulji od njegovog, a Devin Haney boksač je kojem je prednji direkt vjerojatno najjače oružje i to će vjerojatno večeras još više doći do izražaja.

Haney je također i osjetno mlađi, a iako 35-godišnji Lomachenko nije prestar za boksača, iza njega je jako puno amaterskih mečeva, a solidnu ‘‘kilometražu‘‘ napravio je i među profesionalcima. Jedna od glavnih Ukrajinčevih odlika jest brzina, a brzina je atribut koji sportaši u poznim godinama počnu naglo gubiti. Ukrajinca se nikako ne može podcijeniti, jer njegova tehnika i fantastične kretnje nešto su neviđeno u boksu i Haney se nikada u karijeri nije borio s ovako dobrim boksačem. Neko opće mišljenje je da Lomachenko više nije na svom vrhuncu, ali u ovaj meč ući će silno motiviran.

Devin Haney 2020. godine u intervjuu za 78SportsTV izjavio je: ‘‘Nikada neću izgubiti od bijelca, nije me briga što će drugi reći na to. Budem li se 10 puta borio s bijelcem, pobijedit ću svih 10 puta.‘‘.

Naišao je Haney tada na oštre osude zbog rasizma, ali američki boksač se branio riječima ‘‘da on nije rasist, nego je na pohodu ka statusu velikana‘‘. Osim spomenutog rasizma, Haney nerijetko Lomachenka naziva ‘‘prljavim borcem‘‘ te ističe da Ukrajinac voli plasirati udarce nakon zvona za kraj runde.

Tenzije među njima bile su vidljive i na sinoćnjem sučeljavanju nakon odrađenog vaganja. Obojica su uspješno prošli vagu, a Haney je na sučeljavanju snažno odgurnuo Lomachenka. Možda mladi Amerikanac previše dopušta emocijama da se umiješaju u ovaj meč, a to bi ga moglo skupo koštati.

Krajem 2007. godine Bernard Hopkins je prilikom jedne od rasprava s Joeom Calzagheom uzviknuo: ‘‘Nisi u mojoj ligi! Nikada ne bih dopustio bijelcu da me pobijedi, nikada neću izgubiti od bijelca‘‘. Otprilike četiri mjeseca kasnije Calzaghe i Hopkins našli su se u ringu, a Calzaghe ga je porazio podijeljenom sudačkom odlukom.

Taj meč održao se u Las Vegasu, 16 godina kasnije u istom gradu borit će se Devin Haney i Vasyl Lomachenko (ne u istoj dvorani, op.a.). Hoće li se ponoviti sličan scenarij kao u meču između Hopkinsa i Calzaghea, saznat ćemo rano u nedjelju. Dvojica vrhunskih boksača trebali bi se zaputiti ka ringu oko 5:00h ujutro. Prijenos možete pogledati na Arena Sport 1 kanalu.

Linker
15. travanj 2024 02:29