K1 i Boks

(VIDEO) Znate li tko je prvi porazio Badra Harija? Hrvatski kickboksač porazio ga je prekidom

Badr Hari u meču protiv Rockyja Grandjeana

 Screenshot (youtube, E.t.)
Badr Hari nije često gubio u svojoj karijeri, a prvi poraz u profesionalnim vodama osjetio je protiv jednog Hrvata

Među borcima koji su ove godine najavili povlačenje iz sporta, Badr Hari je svakako jedno od najvećih i najzvučnijih imena. Marokanac za tri dana puni 38. godinu života, a njegova karijera dugi niz godina u strmoglavom je padu.

‘‘Golden Boy‘‘ pobjedu nije upisao od 22. kolovoza (osmi mjesec) 2015. godine. Hari je tada tehničkim nokautom porazio Ismaela Londta i to mu je posljednja službena pobjeda u karijeri. Slavio je Hari i 2018. godine u meču protiv Hesdyja Gergesa, ali ishod je preinačen u ‘‘No contest‘‘ jer su obojica boraca bili na dopingu.

Badr je od posljednje pobjede izuzev tog ‘‘no contesta‘‘ upisao pet poraza i još jedan ‘‘no contest‘‘ (protiv Arkadiusza Wrzoseka). Četiri od tih pet poraza upisao je prekidom, a jedino je protiv Alistaira Overeema izdržao sve tri runde.

‘‘Reem‘‘ je Harija porazio u 10. mjesecu ove godine, jednoglasnom odlukom sudaca. Velika je šansa da ishod tog meča također bude preinačen u ‘‘no contest‘‘, jer Overeem je nedavno bio pozitivan na doping, a test je obavio nakon pobjede nad Harijem.

Unatoč tome, Hari je neposredno nakon te borbe objavio da se povlači iz sporta. Antonio Plazibat u Podcast Inkubatoru otkrio je da bi Hari mogao odraditi još jedan oproštajni meč, iako ni to nije sigurno. Uglavnom, Marokanca možemo već računati kao umirovljenog borca.

Iza Harija je čak 125 profesionalnih nastupa i nevjerojatnih 106 pobjeda. Još nevjerojatnije zvuči podatak da je 92 pobjede upisao nokautom, a ukupno je 17 puta izgubio u svojoj karijeri. Istina da je 13 puta gubio prekidom, ali Hari je ring dijelio s gotovo svim najvećim kickboksačima kroz posljednjih 15 do 20 godina i njegov omjer pobjeda i poraza izgleda maestralno.

Hari je inače debitirao u profesionalnom kickboksu nekoliko mjeseci nakon što je navršio 17 godina starosti. Willyja Schneidera porazio je u drugom mjesecu 2017. godine, a do pobjede je došao prekidom u trećoj rundi. Već u svom drugom profi nastupu, Hari se borio na pet rundi i ponovno je slavio prekidom, a protivnik je bio Ahmet Lakus.

Zanimljiv je podatak da je Hari upisao osam pobjeda u prvih osam nastupa, a prvi poraz nanio mu je Hrvat! Ivan Rudan porazio je Harija u petom mjesecu 2003. godine. Prema podacima dostupnim na Wikipediji, Rudan je prvi kickboksač koji je porazio Harija, barem kad su profesionalne vode u pitanju. Ipak, jedna YouTube kompilacija sadrži sve poraze Badra Harija i u snimku je uključen Harijev poraz još iz 2000. godine, a protivnik je bio Rocky Grandjean. Teško je reći radi li se o profesionalnoj borbi s obzirom da Hari tada nije napunio ni 16 godina starosti.

Prvotno smo greškom naveli da je Ivan Rudan kružnim udarcem nokautirao Harija, ali radi se zapravo o nokautu od strane Rockyja Grandjeana. Ispričavamo se na tome. U kompilaciji poraza koja se nalazi ispod ovog odlomka nažalost nije uvrštena Rudanova pobjeda tehničkim nokautom (ozljeda Harija), iako je prema službenom Harijevom omjeru, baš Rudan taj koji ga je prvi porazio. Hrvatski kickboksač ipak nije ovaj kickboksač sa snimke koji je Harija porazio spektakularnim stražnjim kružnim udarcem.

Što se Badra Harija tiče, on je bio zapravo vrlo aktivan borac u početku svoje karijere, a Glory je putem svog YouTube kanala odlučio posjetiti nas i na jedan Harijev meč iz 2004. godine. Tada 19-godišnji Badr sjajnim nastupom porazio je Belgijca Aziza Khattoua, a sjajno je vidjeti kako je Badr od samih početaka bio beskompromisni borac koji je konstantno tražio nokaut i nije bježao od otvorenih razmjena.

Ako vas zanima kako je 19-godišnji Badr izgledao u ringu, pogledajte Gloryjev video koji se nalazi pri dnu ovog teksta.

Linker
15. travanj 2024 09:04