K1 i Boks

Vladimir Kličko želi zabraniti održavanje glavnog meča priredbe na kojoj boksa i Hrgović

Vladimir Kličko

 Mark Pain/Alamy/Alamy/Profimedia
Umirovljeni ukrajinski boksač tvrdi kako Bivol ne bi trebao imati dopuštenje za nastup protiv Canela

Kroz dva mjeseca, točnije 07. svibnja, trebali bi gledati fantastičan boksački meč. ''P4P'' najbolji boksač svijeta Canelo Alvarez boksat će protiv ruskog boksača Dmitryja Bivola (19-0-0). Bivol će u tom meču braniti WBA pojas u poluteškoj kategoriji.

Ruski borac sjajan je poluteškaš i neporažen je u dosadašnjih 19 profesionalnih mečeva. Velik izazov trebao bi Bivol predstavljati za fizički osjetno manjeg Meksikanca. Naime, 11 centimetara razlike je u visini te četiri centimetra u rasponu ruku.

Iako se radi o meču kojem se boksački fanovi iznimno raduju, postoje oni koji smatraju da se takva borba ne bi uopće trebala niti održati. Vladimir Kličko, umirovljeni ukrajinski boksač i ponajbolji boksač u ovom stoljeću, inzistira da se ovaj meč ne održi. Problem leži u tome da je Bivol ruski boksač, a Kličko smatra kako bi Rusija trebala snositi sve moguće sankcije, zbog invazije koju vrše na njegovu Ukrajinu.

''Apsolutno treba zabraniti taj meč. Svaka od sankcija nije osobni napad na sportaše, nego na rusku politiku. Svaki ruski predstavnik treba snositi sankcije, jer na taj način pokazujemo Rusiji da je svijet protiv ovog besmislenog rata i ništa dobro neće proizaći iz tog rata. Izolirati Rusiju iz svih sportskih aktivnosti nije agresivan čin. Radimo to da zaustavimo rat, u ime mira. Nemam ništa osobno protiv njihovih sportaša, ali imam puno toga protiv agresije ruskog lidera Vladimira Putina. Vjerujemo da su sankcije na različitim razinama, uključujući sport, od krucijalne važnosti.'', započeo je Kličko u razgovoru za BBC 5 Live Radio, a zatim je dodao.

''Ako im oduzmete sportska natjecanja, sportaši će pitati svog vođu 'Zašto se nitko ne želi natjecati protiv nas?'. Ponavljam, ovo nije napad na sportaše, ovo treba raditi zbog mira u Ukrajini. Sport ima krucijalnu ulogu za odigrati i zato je bitno da sva upravljajuća tijela prate primjer Međunardnog Olimpijskog odbora tako što će isključiti ruske sportaše iz međunarodnih natjecanja.'', dodao je Vladimir.

Kličko je svakako utjecajno ime u svijetu boksa i na sve načine pokušava iskoristiti svoje ime kako bi utjecao na situaciju u svojoj državi. Hoće li boksačka upravljačka tijela prihvatiti njegov prijedlog, preostaje nam vidjeti. Meč između Canela i Bivola zasad nije ugrožen, a na istoj priredbi trebao bi nastupiti i naš Filip Hrgović koji će se boriti protiv Kineza Zhilei Zhanga. Njihov meč bit će zapravo sunaslovna borba večeri na spomenutoj priredbi u Las Vegasu.

Linker
16. svibanj 2024 04:02