K1 i Boks

Vrijeme je! Gabrijel Veočić danas započinje svoj pohod na olimpijsku medalju, evo kada počinje njegov meč

Matej Pudić (lijevo), Gabrijel Veočić (sredina) i Pero Veočić (desno)

 Hrvatski Boksački Savez
23-godišnji poluteškaš iz Slavonskog Broda u Pariz je došao s najvećim ambicijama

Hrvatska olimpijska delegacija u Pariz je poslala samo jednog boksača, točnije, samo jedan hrvatski boksač uspio je ishoditi plasman na najveću svjetsku sportsku smotru. Radi se o Gabrijelu Veočiću, 23-godišnjem poluteškaš (-80 kg) iz Slavonskog Broda.

Veočić je prošle godine na Europskim igrama osigurao plasman osvojivši srebrnu medalju. Tako se Gabrijel oslobodio pritiska koji su nosili ovogodišnji kvalifikacijski turniri i mirno je mogao brusiti formu za OI.

Nismo zaboravili kako je prohujao državnim prvenstvom, ali posebno nam je u sjećanju ono što je napravio u četvrtom mjesecu ove godine. Veočić je upisao pet uzastopnih pobjeda na EP-u u Beogradu i okitio se zlatnom europskom medaljom. Najveći uspjeh njegove dosadašnje karijere, ali nadamo se da to zlato neće još dugo ostati najvećim uspjehom.

Naime, Gabrijel danas započinje sa svojim pohodom na olimpijsku medalju, a njegove ambicije sežu sve do zlata i najviše pozicije na postolju. Dvije pobjede trebat će Veočić kako bi osigurao minimalno broncu, a četiri pobjede potrebne su mu za osvajanje turnira.

U ždrijeb je ušao kao osmorangirani nositelj i mora se istaknuti kako je ždrijeb mogao proći puno gore po njega. Ovo su Olimpijske igre i lakih protivnika gotovo da nema, ali Veočić je neke najveće favorite ipak uspješno izbjegao. Tako su na drugoj strani ždrijeba ostali Kubanac Arlen Lopez, kao i Ukrajinac Oleksandr Khiznyak, prvi favorit ovog turnira. Khiznyaka nažalost pamtimo kao boksača koji je Veočića porazio na prošlogodišnjim Europskim igrama i to podosta dominantno.

No, krenimo redom. Veočić će danas odraditi meč osmine finala, a tamo ga čeka Jordanac Hussein Ishaish. 28-godišnjak iz Ammana iza sebe ima zlato na Azijskom prvenstvu iz 2022. godine, a prije toga triput je osvajao broncu. 2015. i 2017. godine do medalje je došao kao superteškaš, zatim se 2019. godine spustio u tešku kategoriju, da bi kasnije postao poluteškašem. Boxrec navodi kako je njegov amaterski ‘‘score‘‘ 49-39, ali sigurno su neki amaterski mečevi izostavljeni, najvjerojatnije oni s domaće scene. Naš Veočić prema BoxRecu je na 45 pobjeda i 12 poraza.

Ishaish je ove godine odradio šest nastupa, četiri puta je podignuta njegova ruka, a dvaput je poražen. Olimpijske igre izborio je u posljednji tren, na kvalifikacijskom turniru koji se krajem petog i početkom šestog mjeseca održao na Tajlandu. Ne smijemo unaprijed otpisati Ishaisha, ali Gabrijel je u ovom meču izražen favorit.

Što se tiče satnice tog meča, na službenoj web stranici Olimpijskih igara navedeno je kako će Gabrijel ući u ring u 12:04h. 16 minuta prije njega (11:48), snage će odmjeriti Tuohetaerbieke Tanglatihan i Christian Pinales. Kinez Tanglatihan prvi je nositelj turnira, a pobjednik ovog meča u okršaju za medalju borit će se protiv pobjednika meča između Veočića i Ishaisha.

Dakle, od 12:04 pratimo našeg Veočića u njegovom debiju na Olimpijskim igrama, a Gabrijel će u slučaju pobjede odmah znati i tko ga čeka u četvrtfinalu. Prijenos bi trebao biti omogućen putem HRT 2 kanala, a uključenje u prijenos počinje u 11:45 sati.

Sretno, Gabi!

Linker
20. kolovoz 2024 20:59