K1 i Boks

WBA vratio ruske boksače na rang ljestvice, Kličko ih odmah kritizirao: ‘Boks treba manje pohlepe‘

Vladimir Kličko

 Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
Vladimir Kličko konstantno se zalaže za sankcije ruskim sportašima, ali ovaj put je izgubio bitku

Puno prašine podiže se sve od samog početka ruske invazije na Ukrajinu, oko toga trebaju li ruski sportaši biti sankcionirani i snositi kazne zbog postupaka Vladimira Putina i državne vlasti. Ruski sportaši poput Fedora Emelianenka smatraju da je apsolutno nezasluženo da sportaši koji apsolutno nisu upleteni u državnu politiku snose posljedice na svojim karijerama, ali Vladimir Kličko kao ukrajinski boksački velikan jedan je od glavnih zagovornika za sankcije ruskim sportašima.

Ono što se Vladimiru nikako nije svidjelo, jest nedavno ugovorena suradnja IBA-e (International Boxing Association) i WBA-a (World Boxing Association). IBA-u godina vodi ruski biznismen Umar Kremlev, a proteklog mjeseca Kremlev je dogovorio suradnju s Gilbertom Jesusom Mendozom, predsjednikom WBA.

‘‘Ovaj ugovor s IBA-om nešto je što će donijeti mnogo koristi boksu. Uvijek sam imao slogan da u boksu svi budemo jedno i ovo je veliki korak ka postizanju naših ciljeva.‘‘, bio je jedan od Mendozinih komentara na novu suradnju.

Jedan od plodova te suradnje jest i vraćanje ruskih i bjeloruskih boksača na WBA rang ljestvice. Kličko se ne može pomiriti s tom odlukom.

‘‘Boks treba više transparentnosti, a manje pohlepe. Suradnja između WBA i IBA-e mrlja je na kaputu ovog plemenitog sporta. Odluka o vraćanju ruskih i bjeloruskih boksača nezbrisiva je moralna pogreška.‘‘, rekao je Kličko, a zatim je dodao.

‘‘Nije slučajnost da Međunarodni olimpijski odbor razmišlja o uklanjanju boksa s Olimpijskih igara 2028. godine. Boks treba jednu veliku čistku.‘‘, dodao je Vladimir.

Čelništvo WBA ubrzo je pojasnilo razlog zašto ruski i bjeloruski boksači više neće biti izostavljeni s njihovih rang ljestvica.

‘‘Sportaši iz tih država nisu vojnici, niti su dio vlasti. Nastavno, oni nemaju ništa s ratom protiv Ukrajine. Međutim, odlučeno je da će svaki borac koji podrži rat odmah biti uklonjen s rang ljestvice.‘‘, rekao je Mendoza.

Složili se ili ne, WBA je odlučio odvojiti politiku od sporta i teško im je zamjeriti na takvoj odluci. Inače, jedan od WBA-ovih prvaka je Dmitry Bivol, ruski poluteškaš i ponajbolji ‘‘P4P‘‘ boksač svijeta. U petom mjesecu ove godine, uoči meča između Bivola i Canela, Bivol je najavljen kao borac koji dolazi iz Kalifornije, jer to je lokacija na kojoj se ovaj ruski boksač priprema za svoje mečeve.

‘‘Prvo su govorili da ne bih trebao niti boksati, a onda su tražili da to odradim bez ruske zastave. Zahtijevali su i da glazba ne bude nacionalna, a onda se vodilo pitanje o tome kako će me predstaviti. Iznenadili su me time. Nisu rekli da dolazim iz St. Petersburga, niti iz Kirgistana. Nekako su odlučili da dolazim iz Kalifornije.‘‘, rekao je Bivol razgovarajući s Igorom Lazorinom.

‘‘Ne krivim organizatore, imam razumijevanja prema njima. Sami meč za mene je u glavnom fokusu. Lijepo je kad možete predstavljati svoju državu, ali mislim da svi razumiju okolnosti.‘‘, dodao je tada Bivol.

Linker
15. travanj 2024 22:02